Een tijdje niets geschreven maar er was ook weinig of niets bijzonders gebeurd.
Intussen hebben we wel alle duiven op hun voor dit jaar toegewezen plaatsje gezet.
De kweekduiven waren eind november aan het werk gezet want opnieuw dit jaar willen we een heel flinke ploeg jongen kweken.
Dit kweekgedeelte is in goede handen bij broer Ton, het bewijs bracht hij afgelopen week naar mijn vlieghokken, namelijk een eerste ploeg mooi opgekomen jongen van 44 stuks.
Dit was de eerste ronde van de kweekduiven die omgelegd waren bij de voedsterkoppels.
De tweede ronde van de kweekduiven zijn ook al weer geringd, het gaat dus prima en ook weinig afvallers tot nu toe.
Vorige week ook de vliegduiven gekoppeld.
Het was vorig voorjaar de planning om na het vliegseizoen 20 doffers en 20 duivinnen over te houden en die dan te spelen op traditioneel weduwschap maar dan moet je 20 om 20 duiven hebben die je hier aan kunt koppelen. Nu, dit is niet gelukt.
Hebben in gezamenlijk overleg dan maar besloten om een jaartje totaal weduwschap te spelen.
En wie weet gaat het goed bevallen en gaan we hier mee door.
Heb het al eerder geprobeerd maar dat was gevoelsmatig geen grandioos succes.
Had het idee dat er teveel duiven niet in echte vliegconditie kwamen en daarmee de mooie uitslagen niet tot hun recht kwamen.
Niettemin won ik met dit systeem het Nationaal kampioenschap op de fond en ook de 1e Bourges tegen 10.321 duiven.
Zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de kwaliteit in de breedte niet goed genoeg was naar mijn zin.
Het was misschien ook niet eerlijk om deze ploeg duiven te vergelijken met de ploeg die er zat in zeg maar de gouden jaren, die konden een uitslag compleet domineren zoals:
Blois 3281 duiven : 2-5-7-8-10-16-21-23-29-32, dat is 10 keer 1 op 100 en totaal 18 prijzen van 18 duiven die mee waren.
Bourges tegen 11.311 duiven in de afdeling: 8-9-10-11-12-41 en winnen 10 prijzen van 10 duiven mee, de eerste vijf duiven kwamen nagenoeg tegelijk aan.
Chateauroux tegen 12.074 duiven in de afdeling: 20-22-28-41-42-61 etc de eerste vijf duiven zaten weer binnen een goede minuut in de klok. Totaal weer 16 van de 16 in de prijzen.
Maar we gaan het met frisse moed en oude hekel dit jaar weer proberen en hopen dat de goede tijden weer terug komen.
De oude (alleen jaarlingen) vliegduiven zijn ook gekoppeld en gaan binnenkort eieren leggen en mogen dan de jongen zelf groot brengen, ook dit is een aanvang die ik nog niet veel heb gedaan.
Bijna altijd deed ik de vliegduiven koppelen en mochten ze een poosje broeden waarna ze dan gelijk op weduwschap stonden, dus ruim voor aanvang van het vliegseizoen.
In deze broedperiode gaf ik ze dan een paratyfus kuur tezamen met een geelkuur , hoe en /of wat ik dit seizoen ga doen daar ben ik nog niet uit.
Gaan binnenkort op controle met wat duiven bij Vincent Schroeder, we zullen dan wel horen hoe hij hierover denkt.
Wij zijn door hem altijd heel goed geholpen en dan heb ik het niet alleen over een mestonderzoekje of keeluitstrijkje maar ook met echte problemen heeft hij ons meestal op het goede pad geholpen.
Bij aanvang van het nieuwe seizoen zijn de meesten onder ons zeer nieuwsgierig wat het dit seizoen weer zal brengen en wij zijn niet anders.
Natuurlijk hebben wij in ons achterhoofd nog steeds de vreemde verschijnselen die onze jongen vorig seizoen op een gegeven moment lieten zien.
Wat na een gedegen onderzoek in het laboratorium een probleem in de darmen bleek te zijn waarvoor we op dat moment een medicijn hebben toegediend.
Op de vluchten lieten ze niet zien dat ze er nog veel last van hadden maar…..dat waren alleen maar korte vluchtjes en wat het betekent als ze dit jaar meerdere keren boven de 400 moeten vliegen dat gaan we meemaken, het kan vriezen en het kan dooien.
Maar we moeten verder en gaan deze week de duiven (jong en oud) voor het eerst weer eens loslaten wat meestal ook geen pretje is.
Oude duiven op een nieuw hok binnen roepen en daarnaast ook nog eens jongen zien binnen te krijgen die nog nergens naar luisteren, er zijn leukere vooruitzichten.
Maar er gaat weer leven in de brouwerij komen.