We zijn weer terug……

uit Blackpool. Was weer een druk weekendje, maar het zijn wel de krenten uit de pap in het winterseizoen. Zijn dit keer met een ploegje van zeven vrienden drie dagen op pad geweest. De laatste keer dat we daar waren was al weer 6 jaar geleden, maar ook daar heeft de neergang zich ingezet. Het was duidelijk een stuk rustiger als de laatste keer dat we daar waren.

Zo rustig was het niet op heel de beurs. Maar hij had geen moeite om een uiltje te knappen.

Zo rustig was het niet op heel de beurs. Maar hij had geen moeite om een uiltje te knappen.

Ook was er een deel van het zaaltjescomplex niet in gebruik. Wat duidelijk niet onder dit beeld te lijden had, waren de verkopingen. Er waren er weer genoeg. Al deze verkopingen worden gehouden in de hotels rondom de Wintergardens. De Wintergardens, zo heet de accommodatie waar de beurs wordt gehouden. Deze organisatie is in handen van een duivenkrant die zich de British Homing World noemt. In deze krant verschijnen ook de verkooplijsten. Ik heb dit krantje eens wat nader bekeken. Het bestaat deze oplage uit 192 pagina’s aan verkooplijsten, maar liefst 48 publieke verkopingen totaal. Van 35 verkopingen staan de duiven in dit krantje, het waren maar liefst 1724 duiven. Een fenomeen wat wij in Holland niet kennen maar het is wel leuk om eens mee te maken. Zelf hadden we daar ook een paar duiven in een verkoop. In navolging van de Golden Ten organiseert De Duif daar een soortgelijke verkoping, maar daar gaat het om 6 duiven per liefhebber. Ook dit evenement werd een groot succes. Er werden in totaal 65 duiven verkocht die net iets meer als 70.000 pond opbrachten. Er was een heel mooi opkomst aan belangstellende. Voor mij moeilijk in te schatten maar ik denk dat er toch wel een dikke 300 man binnen was. Al met al een prima weekendje Engeland.

Zicht op een deel van de tentoongestelde duiven voor de De Duif verkoop. Op de voorgrond staat belgisch kampioen Danny van Dijck.

Zicht op een deel van de tentoongestelde duiven voor de De Duif verkoop. Op de voorgrond staat belgisch kampioen Danny van Dijck.

We kregen een e-mail die ging als volgt:

Hallo Kees,
Ik las  dat je duiven al voor de tweede keer op eieren zitten ,zitten hier ook je vliegduiven bij?
Heb je die ook bijgelicht ,en hoelang voor de kweek begin je dan ,en hoelang belicht je bij.
Verduister je in het seizoen ook je oude duiven en jonge duiven,en licht je die dan nog bij,en hoelang verduister en licht je bij.
Ik hoop dat je deze vragen wilt  beantwoorden.

Natuurlijk gaan we die beantwoorden.
Mijn kweekduiven koppel ik zodra dit mogelijk is (eind november) Dit jaar was dit iets later. De eerste ronde wordt dan gelijk omgelegd. De duiven waar deze worden onder geschoven zijn de doffers en duivinnen waar ik niet mee vlieg. Zoals de meeste wel weten vlieg ik met doffers en duivinnen op weduwschap waarvan de partner altijd thuis blijft. Dus deze thuisblijvers zijn de overlegkoppels van nu. De vliegduiven zitten nog lekker rustig in de ren.

De duiven die in november gekoppeld worden zijn ongeveer 10 dagen van tevoren bijgelicht. Zolang ze dan zitten te broeden en jongen groot brengen blijven bij mij de lichten aan vanaf 7 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond.

De oude duiven worden niet verduisterd en/of bijgelicht.
Jonge duiven worden alleen verduisterd. Daarbij houden we de winterdag aan. Verduisteren doe ik vanaf 1 april t/m de langste dag 21 juni. Hebben vorig jaar voor de eerste keer de jongen ook nog bijgelicht, maar of ik dit het komende jaar weer ga doen is nog een vraag waarop ik geen antwoord heb.