Dit is het eerste wat ik publiceer op de Bosua pagina, of wat wij hebben gedaan om te komen waar we nu staan in het hele duivengebeuren.Ik ben met de duivensport begonnen op de lagere school. Mijn vader had geen duiven maar meerdere ooms en neven waren duivenmelker zowel van moederskant in Breda als vaderskant in Dordrecht.
Ook hadden beide opa’s duiven gehad, wat ikzelf niet heb meegemaakt, maar toch….De eerste duiven die wij hadden kwamen van plaatselijke duivenmelkers, mensen van goede wil maar niet met goede duiven. Het resultaat kan je wel raden, het was niet om over naar huis te schrijven.
Niettemin wonnen we in die periode ( ik dacht in 1972 ) een draagbare televisie plus een gouden horloge op het bondsconcours vanuit St Dizier.
Op dezelfde vlucht vanuit St Dizier won Eel Groeneweg uit Zwijndrecht ( die speelde toen als één van de weinigen met een flink aantal duiven ) een arm vol met gouden horloges.
Een prijsuitreiking in die jaren was wel eens zo groots dat men niet alles kon laden in één keer. Toch een wel heel schrijnend contrast met de prijsuitreikingen van tegenwoordig.

 

 

Maar terug naar het begin. Het eerste hok op het oude adres werd een tweedehands hok wat ik kocht voor 150 gulden en dan moest ik het nog samen met Rinus Peperkamp in Geldrop gaan afbreken en ophalen. Maar ja, als je geen gulden te verteren hebt dan moet het wel. Later werden er nog twee kleine hokjes gekocht van Lange Piet Bozuwa en ook die werden achter het huis aan de slootkant geplaatst. Veel ruimte bleef er niet over en meermaals scheelde het bijna niks of ik was in de sloot geduikeld. In 1985 werd eigenlijk de eerste aanzet gedaan naar wat we nu zijn. Een nieuw hok werd geplaatst in de tuin bij mijn vader en zijn ook vanaf dat moment in combinatie gaan vliegen onder de naam H & C Bosua. De vliegduiven werden allemaal bij pa geplaatst en het kweekhok bij mij thuis aan de Koldeweystraat. De duiven die op dat moment de hokken bevolkten kwamen van heel wat verschillende hokken, maar we wisten ondertussen wel dat het duiven moesten zijn die zelf wat hadden gepresteerd ofwel uit een presterende familie kwamen. In deze periode schreef ik zo nu en dan een reportage voor de Brabantse Reisduif ( later de Vredesduif ) en op die manier had ik een aardige binnenkomer bij heel wat kampioenen.

 

Om nog even op dat hok van 150 gulden terug te komen, het was niet om aan te zien maar de duiven hadden het er wel naar hun zin.
Zo had ik daar het eerste jaar twee weduwnaars, beide overgewend van het oude hok van mijn vader.
De ene was achteraf een waardeloze blauwe doffer. De andere was de “KLEINE ROOIE” NL71-948945, een prima dagfondduif.

Hij won o.a.:
Als jaarling op een rampzalige Chateauroux ( dezelfde dag waren er 50 duiven thuis ) won hij de 5e prijs tegen 1039 duiven.
Dit was nog bij mijn vader. In 1974 werd vanaf mijn hok gespeeld en won hij achtereenvolgens:
Orléans  9e tegen 2244 duiven, in CC Zuid Holland 35e tegen 12.322 duiven.
Chateauroux 14e tegen 1189 duiven,  CC Zuid Holland 39e tegen 4509 duiven.
Ruffec  10e tegen 608 duiven CC Zuid Holland 60e tegen 2671 duiven. Deze vlucht werd een echte overnachtvlucht. De duiven werden rond een uur of twee gelost.
Deze KLEINE ROOIE won in zijn eentje dat jaar 2317,35 gulden aan poule geld.
Ondanks dat wij echt geen kampioenen waren in die periode kon je toch wel leuke prijsjes winnen.
Zo wonnen wij in 1977  een fiets, een koffiezetapparaat, een keukenmachine, een spoetnik en als klap op de vuurpijl een hangklok.
Staat echt in schril contrast met wat je nu kunt winnen tegen duizenden duiven.

In 1979 werd de al eerder genoemde “BLAUWE BOL”geboren, een echte kampioen deze duif won bijv:
Compiègne   1 tegen 1426 duiven.
Noyon           5 tegen  1124 duiven
Compiègne  2 tegen 2626 duiven
Compiègne  10 tegen 1450 duiven
Corbeil           5 tegen 861 duiven
St Ghislain    8 tegen 1772 duiven
Corbeil           6 tegen 2370 duiven
Strombeek    8 tegen  2914 duiven.
Een duif met een ongekende gezondheid, hij werd 21 jaar oud en was nooit een dag niet in orde.
Slijtage had totaal geen vat op deze duif.
Gekoppeld aan de DURE ( nog zo’n klasbak ), een duivin uit de basis van Jan Ouwerkerk.
Deze twee duiven leven nog steeds voort in de afstamming van menig duif op mijn hok.

Wat knipsels uit de eerste jaren.