Ik vind er als duivenmelker helemaal niks aan. Als het aan mij lag vlogen we het hele jaar door, je hoeft uiteindelijk niet mee te doen als je niet wilt. En daar gaat het meestal mis. Meedoen als er punten te winnen zijn is in de ogen van de meeste melkers verplicht. Meedoen om de eerste prijs te winnen is alleen interessant als er ook punten te winnen zijn. Ik heb deze redenatie nooit goed begrepen, maar het is waarschijnlijk de enige zekerheid die er is in de duivensport. Organiseer maar eens een vlucht als hij niet voor een kampioenschap in aanmerking komt. Bij voorbaat kan ik je zeggen dat de deelname tegen valt. Mooi voorbeeld was de vlucht Ruffec . Een vlucht waarop meer dan 10.000 euro aan sponsorgeld (prijzen) te verdienen waren, maar telde niet voor enig kampioenschap. Deelname op deze mooie dagfondvlucht was erg teleurstellend. In totaal ging het om een paar duizend duiven bijeen gebracht door drie afdelingen tezamen. In het verlengde van deze vaststelling wordt er dan in de winter door de bestuurders geoordeeld dat er vluchten teveel zijn. En dat dit dan de reden is van de mindere deelname en daarom er van overtuigd zijn dat het vliegprogramma moet worden ingekort. Kortom, bij ons in Zuid Holland heeft het er inmiddels toe geleid dat de winter al drie weken langer is als toen we nog de interprovinciale Bourges vlogen op het eind van het seizoen.
Om in de winter toch maar een beetje bezig te zijn gaan we maar naar wat er nog over is van de specifieke duiven evenementen.
Afgelopen week dus de tweede vergadering van deze winter bezocht. Dit was de afdeling ledenvergadering. Wat mij het meeste interesseert op zo’n vergadering is het vaststellen van het vliegprogramma. Daar zijn ook altijd de meeste voorstellen voor ingediend. Iedereen wil er wel iets in veranderen, meestal is de gedachte van de indiener hierachter dat het hem(hun) wat voordeel op kan leveren. Of in ieder geval hun ingebeelde nadeel niet groter wordt. Maar dat is inherent aan een individuele sport. Iedereen probeert het laken naar zich toe te trekken en dat geeft niks. Dan moet je maar gaan voetballen, dan ga je tenminste met zijn allen dezelfde kant op. Terug naar het vliegprogramma. Maar… daar kwam op deze vergadering niets van. Met het oog op het vliegprogramma wat de NPO op hun website heeft geplaatst werd besloten om alles wat te maken heeft met het vliegprogramma te verschuiven naar een andere datum. Begin december gaan we nu een avondje wijden aan alleen maar het vliegprogramma. Wel werd er bij voorbaat al vermeld dat wat het NPO wilt zeker niet voor het komende seizoen is. Na overleg tussen alle belanghebbenden is er gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Zo gaat het vliegprogramma voor 2017 er voor 90% er uit zien als de voorgaande jaren.

Wel werd duidelijk dat het nationale jonge duiven concours voor goed in de geschiedenis boeken kan, dat gaat niet meer door. En als ik het goed heb begrepen gaan we drie vluchten krijgen net als vroeger, St Vincent, Dax en Bergerac met één nationale lossing.

In het verlengde hiervan. Op 1 november gaan we zien wat de NPO enquête voor uitkomsten heeft opgeleverd. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de gemiddelde liefhebber nu eigenlijk wil. Ben nog meer benieuwd wat er over een paar jaar met de uitkomsten van deze enquête is gedaan. Nog een paar dagen en we weten waar het NPO bestuur zich op moet gaan focussen.

Gisteren naar de kampioenenhuldiging van het samenspel geweest. Was best een gezellige middag. Een beetje ouwehoeren over van alles en nog wat. Iintussen werden alle luxe prijzen uitgereikt, een hapje uitgedeeld en een pilsje gedronken. Meer moet dat niet zijn op zo’n middag. Maar dan is er ook nog eens de eigenlijke kampioenenhuldiging. Ieder kampioenschap werd beloond. Dan heb ik het over kampioenen in de A, de B, de C en de F divisie. De F divisie zijn alleen de mannen die op de fond spelen. Of anders gezegd de fondspelers die een eigen kampioenschap hebben. Zo werd een diploma uitgereikt aan de fondspeler die in de F divisie 3e kampioen op de nalijn werd. Dan weet ik het zeker, het is moeilijker om geen kampioenschap te winnen als wel ergens kampioen worden.

Ook deze week weer een paar vragen gehad. Vind het prima, dan krijg ik toch weer een fatsoenlijk stukje op papier. Een paar vragen waren o.a.:

Waarom verduister je de duivinnen wel en de doffers niet en deed je dat in het verleden ook al.
Dit was het eerste jaar dat ik de oude duiven heb verduisterd. Waarom de duivinnen wel en de doffers niet. Door wel eens met andere kampioenen te praten krijg je wel eens ergens een idee van. En ik kreeg het idee dat de resultaten met doffers die verduisterd werden niet echt super waren. Daarentegen zouden de duivinnen er beter op reageren. Kwam bij dat ik al zoveel nieuws aan het proberen ging dat ik besloot om in ieder geval met de doffers niet te veel te experimenteren.

Hoelang verduister je de duivinnen dan, en zijn ze dan ook nog op de navluchten te spelen met volle vleugel?
Ik heb de duivinnen verduisterd van begin maart tot begin mei. Op de nalijn gingen de meesten wel een pennetje gooien. Maar ik kon ze tot en met de laatste vlucht gewoon spelen. Veren genoeg.

En waarmee verduister je de hokken ,is dat een gordijn of hout of iets dergelijks?
Ik heb een plaatje triplex op de ramen geschroefd.

En als de jongen duiven en duivinnen worden verduistert zitten ze in een hok zonder lucht heb ik begrepen, omdat je geen schuiven hebt.
Hoeveel duiven zitten er dan op het hok, kan je daar de afmeting ongeveer voor geven?

Bij de oude duiven zitten er ongeveer 30 in een afdeling. En bij de jonge duiven zitten er ongeveer 50 in één afdeling. Zo’n afdeling is 2.5 meter breed en 2.5 meter diep.

Je hebt het plafond helemaal dicht schrijf je , heb je dan een hoog plafond?
Nee het is gewoon een plafond op stahoogte.

Je hebt boven de ren een soort kleppen-schuiven , gebruik je die om de duiven los te laten?
Nee dit is de ingang, de uitgang is de groene klep iets lager (op hoogte van de voerplank)

Zit het plafond dan aan de boven kant van deze schuiven/kleppen?
Nee in de ren zit geen plafond, zitten onder de plastic golfplaatsjes.

Welke windrichting staat je hok of is dit niet belangrijk i.v.m. de ramen dag en nacht open?
Mijn hok staat pal op het Oosten en ik denk dat zeer belangrijk is welke richting je hok staat als je gebruik wilt maken van een ren.

Eén van de vragenstellers vroeg zich af waarom het zo moeilijk is specialisatie door te voeren in de duivensport. Eigenlijk komt het hier op neer dat dan het generaal kampioenschap verdwijnt. Het antwoord hier op is volgens mij niet zo moeilijk. Probeer maar eens iets nieuws in te voeren in onze sport, het geeft niet wat. Maar je zal toch van hele hoge huize moeten komen wil je dat voor elkaar krijgen. Je hebt ook te maken met gemiddeld een wat ouder publiek, die altijd met hetzelfde argument een vernieuwing torpederen, namelijk Het gaat toch al jaren goed, houden zo.