Vorige week voor de eerste keer opgeleerd over het water en in totaal nog 8 weg en 6 verwijderd. Twee duiven waren op een ander hok binnen gelopen, eentje in Puttershoek en eentje in Hank. Deze week was het weer niet van dien aard dat het opleren met regelmaat kon beginnen. De eerste keer deze week dat het bekwaam was was pas afgelopen donderdag. Alles weer ingepakt en ook gelijk gekeken welke nummers er inmiddels tussenuit waren. Daar kwam wel iets opvallends uit. Ik heb namelijk in het begin van dit jaar een aantal jongen uit België tussen mijn jongen gedaan. Dit waren er in totaal 16. Die kwamen van een liefhebber waar ik al eerder duiven van heb verkregen. Deze jongen heb ik toen gelijk gebruikt voor de kweek en de jongen van deze duiven waren echt een versterking. De jongen van dit jaar waren op het vlieghok gewoon tussen mijn eigen jongen geplaatst. Van deze 16 jongen zijn er inmiddels al 9 verloren gegaan. En in dezelfde periode 8 van de 75 eigen gekweekte jongen. Voor alle duidelijkheid, dit heeft helemaal niets met verschil in kwaliteit te maken. Ik denk dat dit iets met oriëntatie te maken heeft. En dan nog meer omdat ze niet zijn geboren op mijn hok. Toch wel een vreemd verschijnsel vind ik.

Maar terug naar afgelopen donderdag. De jongen weer weggebracht, nu naar Breda. Nadat Jan al een half uur thuis was waren er precies vier gearriveerd. Daarna komt er een ploegje van 20 tegelijk. Een halfuur later weer een ploegje van 20. Tezamen met een paar losse aankomsten waren er s’avonds toch weer 20 niet op de plaats van bestemming. Nu, zaterdagavond zijn er nog 10 terug op het hok. Hiervan twee opgehaald in Raamsdonksveer en Sprang-Capelle. Dus weer 10 minder. Als het zo doorgaat kunnen we met een heel klein mandje inkorven over een paar weken. Maar ik heb me voorgenomen ze echt niet te gaan bewaren tot volgend jaar. Zoals het er nu uitziet gaan ze maandag weer naar Breda.

Het weer dit jaar is voor ons duivenmelkers echt een drama. Wij hebben nu voor de vierde keer achtereen een vlucht met drie nachten mand. Dan gaan we er wel vanuit dat we morgen wel concoursen. Daarover later meer. Nu ga ik voetbal kijken (zolang als ik het vol hou).

Zondag. Het ziet er naar uit dat we gaan vliegen vandaag. En ja hoor de duiven zijn los om 9 uur. Het weerbericht geeft voor het hele gebied een NW wind. Dus normaal gesproken als de wind zo staat dan kunnen we in Dordt de eerste winnen in de afdeling. Maar wat blijkt achteraf, we zaten niet zo goed als we hadden gedacht. Natuurlijk doen we op een normale manier mee. Maar de verwachte voordeelwind was het beslist niet. Volgens Jan (Ouwerkerk ) was het hoog een NW wind maar stond de wind wat lager naar het Zuiden. Het zou een logische verklaring zijn.

De vlucht zelf was zeer vlot. In de club stond het iets meer dan 15 minuten open en dat noem ik toch vlot voor 315 kilometer. De eerste duiven in de kring maken net boven de 1400 mpm. Wij beginnen met de 2e in de kring, een paar seconden kwamen we te kort. Maar ik kan hier mee leven want mijn eerste duif heeft werkelijk geen seconde verknald. De eerste duif was dit keer een doffer, na vier weken achtereen een duivin aan de leiding. Deze doffer komt uit een doffer die we mochten gebruiken van onze Chinese vriend. Deze doffer is “CHARLIE”, een doffer die Zhang kocht bij Luc Christiaens. Deze “CHARLIE” was nationale asduif kleine fond in België. Hij werd gekoppeld aan een zuster van “FENNA” en “NIKKI” ( de twee super duivinnetjes van dit jaar). Volgende week staat voor deze duiven de vlucht Bourges op het programma, we zijn benieuwd.

Pont st Max is voor mij weer een prima vlucht. In de club staan 273 duiven waarvan 56 van mij. De uitslag is: 1-2-3-4-5-7-8-9-10-11-13-14-15-16 enz. In de kring waren er 1936 in concours, daar was het resultaat: 2-5-6-7-15-17-18-19 etc. En in het rayon van de afdeling stonden 7410 duiven: 8-30-32-33-80- etc.

Een prima weekend, op naar volgende week met Bourges op het programma.