Dat was het voor de duiven. Zo hebben ze in België een aanvang genomen met het trainen van de duiven voor de Belgian Master. Dit evenement staat als een huis met uitstraling naar alle hoeken van ons postduiven wereldje. Eigenlijk een dag die je als duivenmelker altijd moet bijwonen. Ik heb dit jaar acht duiven ingeschreven. Daarvan zijn er op dit moment nog vijf van aanwezig. Want dat is elk jaar opnieuw een redelijk groot probleem voor die mannen. Hoe hou je de boel een beetje gezond en aanwezig tot de finale. Probeer maar eens van een paar honderd verschillende hokken de bijeen gebrachte duiven gezond te krijgen. Ze zitten wel allemaal op het zelfde hok. Op dit moment waren er bij de eerste training nog 865 duiven. Na vier vluchtjes van 17-38-50 en nogmaals 50 km waren er nog 677. Nog twee keer trainen vanaf 90 km en dan gaan de asduif vluchten een aanvang nemen. Dit traject kun je volgen op: http://www.belgianmaster.com/nl/

Voor de jonge duiven was het al weer de vierde vlucht. Na twee keer Duffel en een keer Zellik was het nu Quievrain. Voor mij is dit 168 kilometer. Mooi weer en een westen wind, voor ons in Dordrecht het ideale scenario om vroeg te vliegen in de kring. Het was precies het tegenovergestelde van vorige week. Werden we vorige week compleet van de uitslag gevlogen, deze week was het allemaal Dordrecht wat de klok sloeg. Ik zal het eens duidelijk laten zien wat het verschil in wind veroorzaakt op de uitslag.

Vorige week in de club tegen 473 duiven, 1-2-3-4-5-6 In de kring tegen 3392 duiven, 17-82-93-122-124-125.

Deze week in de club tegen 400 duiven, 1-6-7-8-10-11 In de kring tegen 2993 duiven, 2-13-14-15-18-19

De laatste twee jaren heb ik een beetje heel België doorkruist om aan goede duiven te komen. Dat is voor mij ook een groot gedeelte van de duivensport, zoeken naar de beste duiven. Schaf hier en daar wat jongen uit de beste duiven aan en koppel die dan weer met wat ik al thuis heb zitten. Zo komt de eerste prijs vanuit Zellik uit een duivin van Chris DeBacker en de eerste prijswinnaar Quievrain uit een duifje van Eric Vermander. Wie weet gaat mijn zoektocht wat opleveren.

Naast dit alles was er natuurlijk ook de nationale vlucht vanuit Chateauroux. Toen de duiven zaterdag om 7.50 uur gelost waren heb ik eerst de website http://members.home.nl/tianwa/noni/journaal/vliegweer-duiven.html geraadpleegd. Op dat moment was ik er van overtuigd dat wij in Zuid Holland geen schijn van kans hadden om de nationale overwinning te behalen. Met een stevige westen tot zuidwesten wind moesten de duiven toch aan de oostkant van Nederland zitten. Maar wat was het uiteindelijke resultaat: Peter vd Merwe wint de 1e en Bas en Gerard Verkerk pakken maar even 3-4-5 en 8 van heel Nederland. Alleen de tweede prijs zat precies op de verwachte plaats nm: Comb van Wanroy uit Geffen aan de oostkant. Deze maken trouwens ook een super uitslag. Ook Gerard van de Berg uit IJsselmuiden speelt zich in de eerste 10 van heel Nederland ( In zijn afdeling 1e tegen 4012 duiven). Deze duif won al eerder dit jaar een 5e op teletekst van Chateaudun. Het leuke hiervan is dat hij zowel van vaders als moeders kant duiven van mijn hok in zijn afstamming heeft.

Zo ziet u maar dat deze Chateauroux niet gespeeld werd in de overtuiging dat de wind de prijzen wel zou regelen. Overal in Nederland kon je vroeg vliegen. Er was mij nog meer opgevallen deze vlucht. Zoals gebruikelijk gaan we er maar van uit dat zo’n mooie vlucht als deze Chateauroux alleen maar gewonnen kan worden door goede bewezen duiven. Nu, deze stelling kan je ook wel bij het oud vuil zetten. Zoals u inmiddels wel weet ben ik vaak op zoek naar waar de echte goede duiven zitten en ik was er dit keer zelf van overtuigd dat de winnaars van deze vlucht geen slechte duiven konden zijn. Bovendien hebben wij op de afdeling website de beschikking over een grote database qua uitslagen. Kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben de winnaars eens nader gaan bekijken. Na dit uurtje uitslagen uitpluizen kan ik u vertellen dat je met een gerust hart elke duif op je hok kan inkorven. En dat je op voorhand nooit verslagen bent voordat de vlucht vervlogen is. Zo wint de duif van Peter de 1e prijs van heel Nederland, een fantastische prestatie. Het is een jaarling duivin die vorig jaar als jonge duif de 7e prijs in de club won van Nanteuil tegen 434 duiven. Het was wel goed voor de 12e prijs in de afdeling tegen 9866 duiven. Toen stond de wind ook niet slecht voor onze kant. Het was ook gelijk haar enigste prijs die ik kon vinden in de club uitslagen. Dit jaar als jaarling wint zij de 45e tegen 592 duiven en de 40e tegen 283 duiven, and that’s all.

Bij de drie topduiven van Bas en Gerard Verkerk zat er ook een duif die per ongeluk boven het hok uitkwam. De derde prijs winnaar was een jaarling 14-602, deze won op alle vier de fondvluchten een kopprijs, de vierde prijs was een tweejarige 13-602, dit jaar een echte superduif. De vijfde prijs winnaar won dit jaar een 34e van 912 duiven en een 135e van 787 duiven.

Zo zie je maar, gewoon blijven proberen. Je weet nooit hoe je een visje vangt.

O ja, ik vergeet helemaal te vermelden dat ik zelf ook heb meegedaan aan Chateauroux. Deze keer had ik er 15 ingekorfd voor deze nationale vlucht. Het was niet echt super maar ook niet superslecht. Mijn eerste duif wint in de club de 1e en in de kring de 10e tegen 797 duiven. In de afdeling was het de 35e tegen 5907 duiven. In totaal 6 prijzen van de 15.