En het incasseringsvermogen van Cassius Clay. Twee eigenschappen waar je niet zonder kunt als je de duivensport wilt beoefenen.
Het is eigenlijk niet zo heel verwonderlijk dat er maar zo weinig nieuwelingen met onze sport beginnen. Zeker niet als ze het allemaal al een beetje hebben kunnen volgen bij een reeds gesettelde melker hoe het er allemaal aan toegaat en wat je er voor over moet hebben.
Allereerst om te starten moet je best een redelijk grote investering doen om überhaupt te kunnen starten met de sport. Een hok, een elektronisch systeem en wat duiven (die niet echt veel hoeven te kosten als je je verstand gebruikt) en je bent vertrokken.
Maar dan gaat het beginnen, je zal eerst aan je wederhelft uit moeten leggen dat voortaan de vakantie een redelijk discussie punt gaat worden. In het zelfde gesprek (nu je toch bezig bent ) kan je gelijk verhoging van je zakgeld vragen. Je moet toch minstens een paar keer per jaar een bezoek brengen aan de veearts. Die man bezoeken is niet geheel gratis.
Iets tegen tricho, paramixo entstof, pokken entstof en dan nog wat voor als de jongen ziek worden. Tezamen toch wel een substantieel bedrag .
Maar dan gaan we deelnemen aan de vluchten. En het vervelende hiervan is dat die duiven daar ook weer niet voor niets worden weggebracht. Met een minimaal ploegje van 20 duiven kost het je op dit moment in het seizoen toch iedere week 20 euro.
Gewone en chipringen krijg je ook al niet voor niks.
O ja, dan moeten ze ook nog eten en een extra vitamientje kan er dan ook nog wel bij.
Maar als je dit allemaal voor elkaar hebt dan gaat het grote genieten beginnen.
Uiteraard begint alles met jonge duiven. En het gezond houden van deze mannen is een wetenschap op zichzelf. Er is bijna geen melker meer die er aan ontkomt. Op dit moment is het één van de meest besproken onderwerpen in duivenland. Hoor niet anders dan dat er nogal wat jonge duiven zomaar dood gaan. Ze komen niet vlot naar de voerbak, gaan een beetje in elkaar zitten en de andere morgen zijn ze dood. Zelf had ik dit jaar zeer snel prijs, ik kan wel zeggen de hoofdprijs. Van alle jongen zijn er inmiddels 26 dood gegaan of gemaakt. Nog nooit heb ik het zo agressief meegemaakt. Vorig jaar heb ik zelfs het idee gehad dat het wat aan het minderen was vergeleken met de jaren ervoor. Maar naar het schijnt hebben we nu weer met één of andere rare variant te maken en het is op vele hokken bingo.
Is dit alles overwonnen en heb je een mooi ploegje oude duiven bij elkaar gekweekt, dan gaat het gebeuren, je kan wekelijks je krachten gaan meten. Natuurlijk is dit ook niet altijd eerlijk. Je hebt dan te maken met een wind die de verkeerde kant opblaast. Maar dat is nog de minste van al je zorgen. Want die gaat heus nog wel eens de goede kant op waaien. Maar je kan ook het geluk hebben dat er in je club een echte goede speler zit die daar bovenop ook nog eens iedere week meer dan honderd duiven inkorft. Zo is er altijd wel iets waarover je je kan opwinden.
Dan heb ik het nog niet eens over het grootste gedrocht wat onze sport heeft groot gebracht, ze noemen het IWB. Sommige weken gaat het best goed met hun adviezen. Maar meestal krijg ik toch het idee dat de mensen die dit instituut beheren totaal niets van duiven weten. Afgelopen week weer zo’n zaterdag dat je je werkelijk kapot ergert over hun adviezen. Weten deze mensen niet dat wolken geen schade aanrichten bij duiven? Ik weet niet hoe het kwam maar Oost Nederland trok zich niet veel aan van de adviezen en lostte hun duiven om 8.30 uur. En wat denkt u, een prima vlucht, niks op aan te merken. Ze vlogen gemiddeld 400 kilometer en de vlucht stond net geen 40 minuten open.
En ik voorspel dat we dit nog wel een paar keer gaan meemaken dit jaar. Kan niet uitblijven met zo weinig duivengevoel in dit instituut. Alleen wetenschap maakt je niet een duivenlossing deskundige.
Al met al is het niet echt een positief stukje geworden maar ik denk wel dat het niet ver van de realiteit af is.
Het enige waar ik op dit moment wel positief over ben zijn mijn eigen oude duiven. Deze week vlogen we vanuit Pontoise, voor mij 353 kilometer. Op zondag werden die gelost omdat men waarschijnlijk het onnodige advies had gekregen dit op zaterdag niet te doen (er waren veel wolken).
Op zondag was het na het optrekken van de ochtendnevel prima weer. Een ONO windje zou er weer een mooi vluchtje van maken. De eerste duiven maken net geen 75 kilometer per uur, gewoon ideaal.
De eerste twee duiven op mijn hok waren jaarlingen, en de eerste zeven duiven waren duivinnen. En weer waren de overjarige duiven in goeden doen.
Zoals vorige week al vermeld heb ik in mijn ploeg 16 overjarige duiven, en die winnen nu drie weken op rij: 16 van de 16, 15 van de 16, en deze week opnieuw 15 van de 16.
In de club tegen 456 duiven: 1-2-3-5-8-9-12-16-18 enz 30 van de 46
In het rayon 1210 duiven: 1-2-4-17-26-27 enz
In het samenspel 2501 duiven: 3-6-10 enz
Tot volgende week, dan vliegen we Peronne en Blois.