Even bijpraten met Willem.
Ik was benieuwd wat voor impact het heeft op een duivenmelker als hij van het één op het andere moment zijn sport niet meer mag/kan beoefenen.
Het werd een gesprek wat ik wilde sturen naar het doen en laten omtrent het 30 dagen niet mogen deelnemen aan de wedstrijden en hoe hij hier mee omgaat.
Maar wie Willem kent weet dat één onderwerp bespreken een haast onmogelijke opgave is met deze man, over alles heeft hij zijn mening die hij best wel wilt verkondigen.
Het werd dan ook een gesprek wat alle kanten op ging.
Het eerste item wat aan de beurt kwam was de selectie tussen goede en slechte duiven.
Meermaals heeft Willem duiven aangeschaft in België. Dit waren dan vaak een flink aantal jongen en dan moest er een selectie gemaakt worden welke jongen wel meegingen naar Nederland en welke niet.
Met de gedachte ik kan er niets van en twee of drie weten meer dan één werd hij meermaals door verschillende selecteurs vergezeld en die deden dan voor hem de keuring.
Na al die jaren is Willem tot de conclusie gekomen dat het leuke tochtjes waren en meer ook niet.
De eigenlijke selectie werd niet het grote succes wat hij voor ogen had.
Er waren veel te veel toevalligheden die het voordeel van de selecteurs konden bevestigen.
Kortom, zijn advies, van alles kweken en dan de mand laten selecteren.

Wat was het gevoel vorige week met het bericht van 30 dagen niet spelen ?
Eigenlijk op dat moment nog niet eens zoveel, we waren de duiven aan het pakken voor de vlucht Pontoise en ik zei tegen Wiebren (hulp in de huishouding) laat de boel maar weer los en dat was het eigenlijk wel op dat moment.
Na enige tijd als je alles op je af hebt laten komen dan gaat de sportman in je een beetje naar boven komen en wordt het een mix van woede en neerslachtigheid.
Als je er dan over nadenkt kom je tot de conclusie dat het oude duiven seizoen naar de kloten is.
De eerste vlucht dat ze weer mee kunnen is Vierzon, dat gaat ook niet lukken met zo’n grote sprong dus het wordt nog een week later en dan schiet het oude duiven seizoen al aardig op.
Wat ben je nu gaan doen ?
Ik ben ze meer gaan laten trainen aan huis, want opgooien mag ook niet en eigenlijk moet je ze na het uitlaten ook weer zo gauw als mogelijk binnen halen.
Dat meer trainen houdt in dat ik ze nu twee keer per dag los laat terwijl dat in een normaal seizoen één keer per dag is.
Het lijkt ook wel of ze beter gaan trainen, wat je ook hebt voor aanvang van het vliegseizoen.
Ik probeer ze zo in een hoge basis conditie te houden (net als zwemmers, wielrenners en schaatsers) en dat je van daaruit de draad weer op kan pakken.
Ik weet ook wel als je straks weer mee mag doen je nog steeds een achterstand hebt op de duiven die gerodeerd zijn.
Zou het niet zo kunnen zijn omdat je drie dagfond vluchten niet hebt meegedaan je er bij de laatste drie juist goed voorstaat met je uitgeruste duiven ?
Daar heb ik inderdaad dan maar een kleine hoop op, dat gaan we straks ontdekken.
Maar als ik denk dat er de kans voor is dan ook vol gas erop en gaat alles mee.
Doe je ze nu tonen ?
Ze komen iedere week bij elkaar.
Voor hoelang ?
Iedere week komen ze een dag en een nacht bij elkaar.
Ben je dan niet bang dat de duivinnen eieren gaan leggen ?
Nee, daar ben ik niet bang voor, dat gaat niet gebeuren.
Ik ben banger door ze niet bijeen te laten dat ik van die lesbische duivinnen ga krijgen, dat vind ik een groter probleem.
Er zijn best liefhebbers die goed spelen met lesbische duivinnen maar bij mij lukt dit van geen meter, heb het best wel eens geprobeerd maar nee, blijkbaar niet mijn ding.
Hoe voeren ?
Op dit moment eigenlijk zoals ik het altijd doe.
In de ochtend voordat ze gaan vliegen krijgen ze ochtendmix en multimix en gaan dan naar buiten voor training, bij binnenkomst weer een beetje snoepzaad.
Na de avondtraining gaat dan de zelfvuller open en mogen ze eten wat ze willen tot vroeg in de ochtend wanneer hij weer dicht gaat (als ik het allemaal goed heb begrepen, zo niet dan kom ik hier nog wel op terug).
Maar…Willem vind dit allemaal niet zo belangrijk als je maar consequent ben.
Ze worden meestal met een volle krop voer ingekorfd.
En er komt bij dat ik het altijd zo heb gedaan en ze zijn daar al jaren achtereen op geselecteerd.
Je verduistert de oude duiven. Hoe heb je daar nu mee gehandeld, kan mij indenken dat door het stilzitten ze toch gaan ruien ?
Bij aanvang van het vervoerverbod was ik twee weken gestopt met verduisteren en heb getwijfeld of dat ik opnieuw zou gaan doen, maar uiteindelijk niet gedaan en zie wel wat er van komt.
En inderdaad ik heb inmiddels al wat pennetjes gevonden.
Zal wel zien hoe het verder uitpakt.
Heb je in je omgeving mensen gehoord die door het hele gedoe zullen stoppen ?
Nee dat is niet zo. Natuurlijk de normale klagers die al 20 jaar zeggen te zullen stoppen maar gewoon duiven blijven houden.
Het zou trouwens een mooi streven zijn voor het huidige NPO bestuur, proberen je leden te behouden.
Maar tot nu toe heb ik het idee dat ze alleen maar bezig zijn met zoveel mogelijk obstakels op te werpen om de sport om zeep te helpen.
De bestuurders die er nu zitten hebben volgens mij totaal geen histories besef van de duivensport.
Besturen zullen ze best kunnen maar die is niet gericht om duivenmelkers te behouden voor de sport.
Als je alle regeltjes achter elkaar zet die de laatste NPO besturen hebben verzonnen om het de gewone melkers zo min mogelijk naar de zin te maken, mag je daar normaal gesproken niet zomaar mee weg komen.
Wat is je planning bij de hernieuwde aanvang ?
Als het goed blijft gaan mogen we op maandag 20 juni weer op pad.
De bedoeling is dat ik ze dan een paar keer zelf weg ga brengen.
Het volgende weekend staat Vierzon en een korte vlucht op het programma. Als het weer dan een beetje meewerkt met een windje mee heb je zelfs kans dat ik het ga proberen op Vierzon en dan zie ik wel wat er van komt.
Voor alle duidelijkheid het gesprekje was met Willem de Bruijn.