Is natuurlijk niet de enige reden om de actieve sport vaarwel te zeggen. Wat denkt u van  het gezond houden van uw kolonie. Tegenwoordig is dat nagenoeg onmogelijk zonder uitgebreide maatregelen. Je begint als jonge duif al met een serie entingen: Paramixo, Pokken, Paratyfus en /of Herpes. Dan mag je ze ondersteunen met een kuurtje tegen Ornithose  en natuurlijk een Geelkuurtje. Nadat je dit allemaal of gedeeltelijk heb gegeven dan ben je er nog niet, dan is het grote wachten op een gegarandeerde uitbraak van de inmiddels beruchte JONGE DUIVEN ZIEKTE. Een verzamelnaam voor het Coli/Adeno probleem. En nu zijn ze klaar voor de wedstrijden, of toch niet. Na een paar inkorvingen weet je dat je nog niet alles onder controle had, er verschijnen ineens duiven die problemen hebben met hun ogen. Een voordeel van dit probleem is dat je hiervoor geen medicijn moet geven, want dit helpt toch niet. Uitzieken is hier de oplossing. Als de vluchten dan voorbij zijn komt de ruiperiode en die is dan blijkbaar ideaal om de duiven te kuren en te enten tegen paratyfus. Kortom, het hele circus gaat weer van voor af aan beginnen.
Dat dit niet de weg is die we kunnen blijven bewandelen lijkt me wel duidelijk, of is iedereen er van overtuigd dat dit wel de weg is naar een gezonde duiven populatie? Kan mij het niet voorstellen. Maar wie ben ik. Goed presteren is niet mogelijk zonder dit alles, hoor je heel veel lieden met grote stelligheid verkondigen.  Ik zeg niet dat dit de reden is dat ik met de sport ben gestopt maar het komt er wel bij op die hoop van dingen die me tegenstaat.

Mijn grootste ergernis:
Ik denk dat lezers van mijn blog dit wel weten. De ongebreidelde groei van massa inkorvingen is voor mij het grootste obstakel om nog met een gevoel van enige eerlijkheid de strijd aan te gaan. Toen dit voor menig echte liefhebber duidelijk werd dat dit niet de goede kant op ging kwamen de tegenstanders best met redelijke voorstellen om het tij te keren. Maar er werd besloten (door een besturende minderheid) dat dit geen doorgang kon vinden. Ze dronken een glas deden een plas en alles bleef zoals het was.
Dit is ook niet helemaal de waarheid want er was zelfs een afdeling met een voorstel om de massa inkorving tegen te gaan. Het voorstel is dat één liefhebber niet meer dan 150 oude en niet meer dan 250 jongen mag inkorven. Dus de familie v.d. Merwe mag (omdat ze onder drie namen op één adres vliegen) 450 oude en 750 jongen inkorven. Hoe krijg je het verzonnen.
Zal maar niet schrijven hoe ik over zo’n voorstel denk. Maar het maakt wel duidelijk op welk niveau deze bestuurders functioneren.

Dit alles bij elkaar heeft mij doen besluiten alles maar een beetje van de zijkant te gaan volgen en mij niet meer druk te maken hoe ik op wedstrijddagen de strijd moet aanvangen.
Vanaf deze plek wens ik iedereen prettige wedstrijden en veel plezier aan hun duiven.