Natuurlijk heb ik het over de Dutch Golden Classic (de gouden ringen race). Ook op deze derde verkoop werd weer een mooi resultaat bijeen gebracht. Er werden 66 jongen aangeboden die bijna 8.000 euro in het laadje brachten. Al met al gaat het weer de goede kant op en hebben we gewoon weer een goed gevulde pot. Volgende zaterdag is het de laatste kans om nog een duifje te bemachtigen waarmee je de strijd aan kunt gaan. Nergens in Nederland is er in de huidige duivensport meer geld op de vluchten te verdienen als in deze competitie. Bovendien wordt jaarlijks het bewijs geleverd dat iedereen bij de winnaars kan komen. Dus let op, zaterdag laatste verkoop.

Op bezoek bij: Marcel Buijsse te Oostburg.

Een enkele week terug zijn mijn broer Ton en ik eens in het Zeeuwse land gaan kijken. Alhoewel Zuid-Holland en Zeeland aan elkaar grenzen werd het toch best een pittig ritje. Naar het dorpje Oostburg werd toch een tocht van bijna 1,5 uur, maar het was het helemaal waard. Hebben een tijdje zitten praten over van alles en nog wat. Je weet duivenmelkers onder elkaar komen zelden uitgepraat. Maar we waren daar niet alleen voor een praatje zo’n eind gaan rijden dat begrijpt u ook wel denk ik. De eerste contacten met Marcel dateren uit de periode rond mijn totale verkoop in 2008. Hij was op zoek naar wat nieuwe inbreng en vond mijn duiven goed genoeg hiervoor. In een korte periode bemachtigde hij een stel duiven uit het allerbeste wat er op dat moment bij mij onder de pannen zat. Als jaarlijks deelnemer aan de gouden ringen competitie bij ons kon ik in 2013 een duifje aanschaffen van Marcel om mee deel te nemen aan de Golden Classic. Het doffertje presteerde niet onverdienstelijk en bracht zelfs nog wat winst mee. Maar nog meer als oude duif werd hij een vaste waarde op mijn vlieghok. Hij heeft nooit een 1e prijs kunnen winnen maar was een topper in regelmaat. Toen mijn broer twee jaar terug een nieuwe start ging maken nam hij ook een paar jongen mee van deze “BONTE BUIS” en daar zat zijn “RICO” bij, een doffer die drie keer de 1e won als jaarling in de Dordtse Bond. Door regelmatig contact te houden heeft Marcel wel eens een duifje bij ons meegenomen om samen te kweken. En die samenkweek was nu de reden om eens af te zakken naar Oostburg en een paar hele mooie jongen op te halen.
Deze blog kwam ook ter sprake. De publicatie over de roofvogels een paar weken terug kwam ook tot stand via Marcel. Heb hem ook gevraagd of hij misschien een beetje info over zijn duiven kon mailen naar mij. Dat was geen probleem en het resultaat leest u hieronder.

Marcel Buijsse, Oostburg.

Ik ben nu 70 jaar en duivenmelker sinds 1972. Thuis op de boerderij in Eede was ik de enige van de zes broers en zussen die al heel vroeg (ongeveer 7 jaar) mijn vader hielp bij de duiven. Mijn vader speelde in die periode niet mee omdat het te druk was op de boerderij. Maar ik deed later grotendeels de verzorging van de duiven en daar is de basis gelegd inzake kennis van het gedrag en wat duiven nodig hebben. In 1970 ben ik getrouwd en ben toen al snel lid geworden van De Snelvliegers in Oostburg met enkele koppeltjes duiven. In 1973 begon het echte werk toen ik het gehele hok met 14 prima koppels duiven kon overnemen van een liefhebber die wegens verhuizing moest stoppen. Dat waren toen overwegend zuivere Janssen duiven. Ik heb er veel succes mee gehad. Daarom ben ik altijd fan gebleven van de Janssen duif en heb er in die periode verschillende echt goede gehad en bijgehaald. Wel heb ik altijd ter verbetering van de kolonie veel verkopingen bezocht en vaak kwam er wel wat mee naar huis. Ik heb daar veel van geleerd door veel goede duiven in handen te krijgen. Ik heb in de toenmalige Kring West en Walcheren en Afd. Zld altijd wel goede resultaten kunnen behalen met tot op heden 12 provinciale overwinningen en vele tientallen Samenspel annex Kring overwinningen vooral op de Midfond. Die Midfond was vele jaren mijn specialisatie omdat ik door een drukke baan niet alle wedstrijden kon en wilde spelen. In 2002 heb ik alle oude duiven verkocht naar Taiwan (140 stuks) omdat ik de sport toen niet goed kon combineren met het werk. Er was in die periode veel reorganisatie e.d. In de bank- en verzekeringswereld en dat was vaak extra naast het gewone werk. Ik heb toen wel ongeveer 30 koppels jongen aangehouden uit die bassiduiven In 2008 ben ik met pensioen gegaan en heb rond die periode weer een aantal investeringen in nieuwe duiven gedaan. En zo heb ik de laatste tien jaar weer een nieuwe stam opgebouwd.
Opvallend is en wellicht wel verklaarbaar is dat heel veel overwinningen in de vroegere Kring West Z. Vl. en Walcheren, maar ook later in de Samenspelen behaald werden met noord in de wind.
De duivensport bevat voor mij drie aparte elementen
1e de verzorging, omgang en het kweken met postduiven. Dat vindt ik een leuk onderdeel omdat altijd al geïnteresseerd geweest ben in de natuur, vogels en dieren
2e de organisatie. Mijn visie is altijd geweest dat ieder lid naar vermogen een bepaalde periode zijn steentje moet bijdragen aan de organisatie. Helaas moet ik na al die jaren vast stellen dat weinigen verantwoordelijkheid willen dragen. Ik ben dat nooit uit de weg gegaan. Een belangrijke periode in mijn bestuurlijke loopbaan was het mede tot stand brengen van de fusie van de Zeeuwse Afdelingen in de negentiger jaren. Dat was wegens cultuurverschillen e.d. een zware klus die naast een drukke baan en een jong gezin veel energie gekost heeft. Ik ben nog altijd zeer verheugd dat die fusie er gekomen is
3e de sport, de wedstrijden de competitie het contact in de club en met collega’s in binnen- en buitenland. Dat is samen met het 1e deel zeker het leukste
Ik kan er ook nog de duivenhandel aan toevoegen, maar dat is een wat andere wereld maar heeft wel leuke contacten in zich met name met liefhebbers in binnen- en buitenland. Vroeger veel aan mee gedaan, momenteel wat minder.
Algemeen: De duivensport bevindt zich in een kritieke fase. Het is goed dat het huidige NPO Bestuur een plan heeft uitgerold, zodat er in elk geval het uiterste gedaan is om de sport te behouden en vooral aantrekkelijk te maken en te houden Makkelijk is het niet om nieuwe leden te werven in een tijd waar de leefstijl van veel mensen geen ruimte laat voor het houden van dieren e.d.. maar het is het proberen waard .

STAMOPBOUW DUIVENKOLONIE van MARCEL BUIJSSE.

Toen Marcel in 1971 lid werd van P.V. De Snelvliegers te Oostburg moest daar op dat moment een van de beste liefhebbers door omstandigheden stoppen. Marcel greep zijn kans en nam het hok met in totaal 14 koppels duiven over. Deze duiven waren grotendeels (80%) rechtstreeks afkomstig van Jan van Gijs te Breskens (2 x winnaar Nat. Orleans). Jan van Gijs zijn kolonie was opgebouwd met de Janssen Arendonk duiven en was zeer succesvol met de lijnen van de “Geeloger ‘67”, “Oude Merckx ‘67”, “Raket ‘73”, “Dikken Blauwen”, “dochter Halve Fabry” enz. Door deze duiven, die ook nog eens prima presteerden en goed bij Marcel passen is de Janssen duif altijd aan de basis blijven staan van zijn kolonie.
In 1976 volgde een eerste bezoek met aankoop bij Jan van Gijs. Een vriendschap was geboren en Marcel heeft tot het overlijden van Jan van Gijs in 1986 ongeveer veertig duiven aangeschaft uit alle stamduiven en toppers. (beste was 86-1160169 “MOOI LICHT” dtr. stamduif “78-754 van Gijs” = lijn “Oude Merckx” x Kweekduivin 81-563 = lijn “Geeloger”)
Bij de 14 koppels waren ook enkele nazaten van de “Oude van de Sijpe” een rechtstreekse van Marcel v.d. Sijpe, Gent (Horemans) in samenkweek met Desmet-Mathijs duiven.
In 1974 heeft Marcel enkele duiven aangekocht via R. Drieghe uit de stam van
Jef Schelfhaut, De Klinge t.w “De Rode Inktvlek” van ’74 een kleinzoon van de
“Oude Rosten”en een dochter van de “Peugeot”
Ook deze vd Sijpe en Schelfhaut duiven hadden in de jaren 70 en 80 een goed aandeel in de stamopbouw.
In de jaren ’80 zijn als versterking op deze basis, via goedspelende liefhebbers, verschillende Janssen duiven aangekocht. Op het kweekhok bevonden zich o.a. een kleinzoon “Velo”, een kleinzoon en een kleindochter “Oude Witoger v. ‘65”, twee kleinkinderen “Rakkertje”, drie kleinkinderen “Jonge Merckx”, een kleinzoon “Schouwman”, een kleinzoon “Geeloger v. ‘67”, een kleinzoon “Raket v. ‘73”, een kleinzoon “019” (87-2540835 DE WITPEN).
“DE WITPEN 87-835” x “MOOI LICHT 86-169” vormden vanaf 1989 een super kweekpaar (de naam kweekkoppel waardig) wiens nazaten in 1e, 2e, en tot in 3e , 4e en verdere generaties eerst prijzen blijven winnen .
Verder de “Rode Vos” rechtstreeks Albert van der Flaes, een kleindochter van de “64” en de 2e asduif cc Midebo van T. van Herpen, Den Bosch, een kleinzoon en een kleindochter en enkele goede inteelt doffers uit “Koppel 17” Pieterse-van Es. (Janssen/vd Flaes).
In 1991 kreeg de kolonie een zeer belangrijke impuls toen Marcel zijn eerste twee duiven rechtstreeks bij wijlen Jos van Limpt DE KLAK van Reusel aankocht. Een van deze twee doffers NL91-2660569 “KLEINE BLAUWE” groeide uit tot een echte stamduif. Ook met DE KLAK werd een goed contact onderhouden en t/m 2003 zijn er ongeveer 50 aangekocht. Hierdoor zijn alle lijnen van DE KLAK in de kolonie vertegenwoordigd o.a. uit “De Knook”, “Blauw 85 duif”, uit broers en zussen en kinderen van de “613”, uit de kleinzonen van “Marietje”, uit de “Blauwe 63” enz.. Begin jaren ’90 zijn ook enkele duiven van Gebr. De Wit, Koudekerk ad Rijn ingebracht, met name uit de lijn van hun stamduif “Oude Klak 29” Begin jaren ’90 zijn ook enkele kleinkinderen van de “46 Verbart”(beste was dochter “Wandelaar”) via Krouwel-Pollman, Tiel aangekocht. Eind van de jaren ’90 zijn enkele duiven bij Cees Schroevers, Arnemuiden (beste was zoon “48”) en een duivin (lijn “Braven”, “Wittenbuik” en “Picanol” Vandenabeele) van Koen Minderhoud, Westkapelle aangeschaft.
In 2001 zijn enkele duiven gekocht bij Steven van Bremen, Hilversum
In 2002 heeft Marcel de totale kolonie oude duiven minus 8 verkocht naar Taiwan. Dit wegens drukke werkzaamheden. Met de jongen van 2002 van alle beste koppels en de rechtstreekse KLAKduiven van 2002 en 2003 is een nieuwe start gemaakt in 2003.
Vanaf 2004 zijn regelmatig enkele duiven aangekocht bij Henri van Venrooy, Deurne.
De kolonie van Henri is ook gebaseerd op de rechtstreekse Janssens , inmiddels met een behoorlijk aantal duiven van G. en C. Koopman.
Verder heeft Marcel de laatste jaren duiven ook duiven aangekocht van o.a. ;
Marijke Vink, Mookhoek (basis Koopman) uit zoon “Tips” en uit zoon “Farah Diba”.
Van Lindelauf, Vijlen (basis Janssen) uit “Provins” en o.a. uit kinderen “Wonderboy”.
Van Marcel Sangers, Zutphen (basis Janssen/Koopman) o.a uit ”Eagle Eye”,
“Jumping Jack”, “Fast as Lightning”, “Vader Lazer Gun” x dochter “Kleine Dirk”.
Ook van G. en S. Verkerk, Alphen ad Rijn o.a uit “Evolution”, “Ronaldo”, “Enrique”, “Globetrotter”.
Rechtstreekse van Kees Bosua via verkoop de Bruin, o.a. zoon van “Time Out” x “Kerkduifje”, zoon van “Kleine Figo” x “Panini”, dochter van “De Zeeuw” ( = zoon Kerkduifje) x “Pepper”(Olympiadeduif), dochter van “Schuwe Witpen” x “Tosca” ( = moeder van superkweker “Time Out”).
Van Chris Koring (zuivere Bosua) broer en kl.d. van “Blue Champ”, winnaar van TBOTB.
Van Peter vd Merwe (Bosua/vdMerwe) uit broer ‘Halve Witpen’ x kl.d. ‘608 Tournier’.
Van Harm Vredeveld o.a. uit “German Boy” (uit Boy x Queen) x duivin van Bosua, nicht “Kerkduifje” , uit “Lucky Boy” ( uit Boy x Queen) x “Silvergirl” ( is nestzus van Silverboy), uit “Game Boy” (uit Boy x Queen) x “Fast Queen” (o.a 10722 d. – 1e , 23727 d – 9e ), twee dochters van “Silverboy” (o.a 1e Nat. NPO Orleans 8626 d.).
Engels, Putte duivin lijn “231”, Vervoort, Hallaar duivin lijn Fieneke.
C. Hermes, Lewedorp zus van “Cas” die 1e Nationaal Blois won tegen 75000 d.
“Cas” kwam uit een Klak-duivin van mijn hok, was kl.d “Kleine Blauwe Klak” uit zus ‘613’.
Een doffer rechtstreeks Gaby Vandenabeele, Dentergem, kl.z. “Wittenbuik”.
Van Gebrs. Borgmans, Reusel (Klak), Krijger, Oostburg ( Minderhoud/Vandenabeele).
Van Koen Minderhoud, Koudekerke (basis Vandenabeele) uit “ 784 van Barney” x dochter “Kannibaal” van Dijck, uit “Inteelt Wittenbuik”(vader van 30 1e prijs winnaars) x “Toekanduifje” en x zus “Gebroken Vleugel”, uit “Blauwe 522” x 02-742 dtr ‘Barney’, uit Daniel 568 x kl.d 103, uit Daniel 568 x 04-553 (moeder van 14 1e pr. winnaars), uit 06-169 (zn. 04-522) x 04-553, uit “Blauwe 07-021” Asduif Dagfond Afd. Zld. in 2010 enz.
Van Gebr. Scheele, Terneuzen, ca. 15 stuks van het allerbeste o.a. uit “Lichte Dirk”, “Shakira”, “Lea”, “Super 02”, “Jelle”, “Mighty Mike”, “Boy Junior”, “Amy”, “Patrick” “Sonny x “Cher” enz. dus nagenoeg allemaal uit kinderen en de lijn van “Superboy”x “dtr. 666 Melis”.
Van Henk Melis, Westkapelle, een mooie doffer, zowel van vaderskant en moederskant een kl.z van de ‘Drie Zesjes’. Van Gijs Baan, Middelburg uit Koen Minderhoud duiven.
In de huidige kolonie zit nog veel Janssen/Klak, voornamelijk uit de lijn van het onvolprezen paar “WITPEN” x “MOOI LICHT” en de afstammelingen van de “KLEINE BLAUWE KLAK 91-569”. Met de nieuw aangeschafte duiven is er nu een nieuwe stam geformeerd, waarbij zonder aanzien waar ze vandaan komen, geselecteerd wordt op prestaties.
Oostburg, 2019.
Marcel Buijsse