Al een paar weken geleden kreeg ik het mailtje over kaneel als medicijn tegen de jonge duiven ziekte. Dit berichtje kwam vanuit Zuid-Afrika. Daar kwam uiteraard reactie op. De aard van de reacties was vooral hoe ze dit moesten geven aan de duiven. Ik kon daar geen antwoord op geven. Intussen weer een mail vanuit het verre land en daarin staat hoe de schrijver met het kaneel te werk gaat. Ik zal het hier onverkort weergeven. Is wel in het Engels maar dat moet geen probleem zijn.

Beste Kees

I am using the cinnamon powder preventative(preventief) as soon as the yearling and young birds start training. 1 Teaspoon on 1 kg feed 2 to 3 times a week.

The cinnamon will also help as a cure should they already have the sickness but since i have been using this preventative method (for the past 5 years) my birds have never had the sickness.

Regards    Pieter

Nog een bericht:

Hoi Kees,

Graag wilde ik je volgende info nog laten toekomen m.b.t. het gebruik van kaneelpoeder. Deze info is afkomstig van een Duitse Bioloog die werkzaam is bij/voor de Duitse fa. Pernaturam GMBH. Pernaturam houdt zich bezig met het welzijn van dieren zoals katten, honden, paarden etc. op een natuurlijke wijze. Wellicht kun je deze info ook meenemen op je site. Ik heb hem de vraag gesteld hoeveel men op een kg voeder kan/mag toevoegen rekening houden met het gewicht van een duif en wat ze per dag eet.

Hierbij dan.

Eine Taube sollte nicht mehr als 150 mg, allerhöchstens 200 mg Zimtpulver pro Tag bekommen. Das heißt bei einem Kilo Futter für ca. 33 Tauben geben Sie 6 – 7 gram Zimtpulver dazu.

groeten  Marcel

Wie weet is dit echt een goede oplossing. Ik weet dat inmiddels meerdere melkers dit al een paar jaar gebruiken. Hoe het bij deze melkers gaat dat heb ik nog niet gehoord. Tot zover kaneel.

N.P.O. nieuws, dat is een mail die je kan krijgen als je je daarvoor aanmeld. Heb dit een heel tijdje geleden gedaan. En inderdaad dit werkt best aardig. Regelmatig komt er een melding dat ze bij de N.P.O. wat te melden hebben. Zo ook vorige week. Heb het nieuws in een verloren uurtje eens bekeken en gelezen. Ik heb de website afgesloten en er verder niet over nagedacht wat ik nu eigenlijk gelezen had. Dan denk ik opeens, wat heb ik nu ook al weer gelezen? Dat kan toch niet waar zijn? De andere dag nog eens het nieuws bekeken. Maar inderdaad het stond er wat ik dacht dat ik gelezen had. Letterlijk staat er:

Advies IWB goed opgevolgd

Het seizoen is nu een aantal weken onderweg en met de beperkte lossingsmogelijkheden in België voor de lossingsverantwoordelijken een uitdaging om tot de juiste besluitvorming te komen. De afgelopen weken hadden wij helder weer met vooral sterke wind vanuit het zuiden en ging het de duiven op bijna alle plaatsen eenvoudig af. Dit weekend worden maximum temperaturen verwacht van 8 graden. Verder een NNO wind kracht 3-4. Het IWB adviseert daarom een maximum vliegduur aan te houden van 3 uur voor de verste afstand voor de eerste duiven. Dat betekent bij 70 km/uur rond de 210 km. Voor een aantal afdelingen staan al vluchten met deze afstand op het programma. Voor een aantal stond een grotere afstand geprogrammeerd. De afdelingen die een verdere vlucht op het programma hebben staan hebben deze nu aangepast naar vlucht van kortere afstand.

Nooit geweten dat er al mensen van de dierenpartij in het I.W.B. hadden plaats genomen. Iedereen mag denken van zo’n advies wat hij zelf wil. Ik denk dat we het nog gaan meemaken dat we niet verder dan 300 kilometer gaan vliegen.

Wij vlogen in ieder geval deze week binnen de gevaren zone. Quievrain stond er opnieuw op het programma. Voor mij is dat 168 kilometer. Van onze afdeling stond een deel in Menen (westkant) en het midden plus de oostkant stond in Quievrain. Menen al om 8 uur los werd een eitje, binnen 9 minuten waren alle prijzen verdiend. Quievrain voor het midden gedeelte in de afdeling werden gelost om 8.35 uur. Maar !!!!!! die hadden een slecht vertrek en het lossen van de oostkant werd tot nader order uitgesteld. Dat slechte vertrek had duidelijk weinig invloed op de wedstrijd. Binnen 20 minuten waren ook hier de prijzen verdiend. Wij werden uiteindelijk gelost om 10.50 uur. Het vertrek was redelijk stond er op de website. Maar ondanks alle voorzichtigheid werd onze lossing de slechtste van de drie. Met een concoursduur van 35 minuten stond het toch iets te lang open voor die 168 kilometer. Sommige duiven waren bij thuiskomst ook een beetje de kluts kwijt. Mijn eerste duif kwam tezamen met drie andere duiven over. Dit ploegje was al een eindje voorbij toen hij er ineens erg in had dat hij al over het hok was gevlogen. Ik denk als hij 100 meter links of rechts van het hok gevlogen had hij gewoon met die drie andere duiven was meegevlogen. Ondanks alles zijn er volgens mij geen verliezen. De uitslag was deze keer niet slecht maar ook niet super. In de club van 570 duiven werd het, 3-5-8-10-11-16 etc In de kring tegen 3900 duiven: 7-16-42-55-56-74 etc. En precies 50% in de prijzen.