Vond het niks erg dat alle vluchten bij ons werden afgelast. Indien men gewoon het vliegprogramma had aangehouden had ik toch niet mee gedaan. Je kan natuurlijk altijd wel zeggen dat ze er maar aan moeten wennen maar ik heb daar toch een iets andere mening over. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik ze niet voor een zware opdracht durf in te korven, maar ergens moet er toch een grens worden getrokken. En voor mij was die met 35 plus graden bereikt.
Stond er van te kijken dat men de internationale vlucht vanuit Narbonne gewoon had gelost. Op de dag van lossing was het vooraf wel duidelijk dat er niet veel duiven zouden thuis komen. Vooral voor de jaarlingen was het een helle tocht. Natuurlijk zijn de oude duiven op zo’n vlucht in het voordeel door hun al eerder opgedane ervaring met deze extreme omstandigheden.
In België waren op deze vlucht 3487 oude en 2970 jaarlingen in de mand gedaan. Bij de eerste 50 duiven zitten toch nog 15 jaarlingen. In verhouding met de Nederlandse uitslag nog redelijk. Hier zal de gemiddelde toch wat kortere afstand wel debet aan zijn.
In Nederland was het verschil tussen oude en jaarlingen toch wel wat groter. Zo waren er bij de eerste 100 nationale duiven 25 jaarlingen. De één zal het selectie noemen, ik denk dat het net een straatje te ver was voor het jonge spul.
De nationale winnaar in België werd Joost de Smeyter. Inderdaad, dezelfde melker die ook van Barcelona al een superuitslag liet optekenen. Ook op deze Narbonne liet hij weer zien dat op dit moment de beste duiven in superconditie op zijn hokken zitten. Van de 21 duiven die op dezelfde dag hun thuis basis wisten te bereiken in België waren er drie die op zijn adres moesten zijn. Heel toevallig had ik op diezelfde dag een afspraak met Luc Sioen om naar een echte goede duif te gaan kijken. Na dit bezoek moest Luc een hapje gaan eten met Joost de Smeyter. Een hapje eten met duivenmelkers is bij voorbaat een afspraak die langer duurt dan voorgenomen. Toen Joost thuis arriveerde was het inmiddels al zeven uur en alsnog besloot hij de ploeg doffers die volgende week vanuit Perpignan de eer moeten verdedigen los te laten voor een uurtje. Er waren uiteindelijk nog geen duiven gemeld van Narbonne. Toen hij deze ploeg duiven weer naar binnen haalde zag hij tot zijn grote verbazing de latere winnaar er tussen zitten. Op welke tijd hij was gearriveerd zal altijd een vraag zonder antwoord blijven.
Dezelfde avond zullen er nog twee duiven arriveren op dit superhok. De eerste, een duif van 2014 viel om 20.09 uur. Dan volgen er twee jaarlingen om 21.36 en 22.16 uur. Moet toch een ongelooflijk euforisch gevoel geven als je duiven dit voor jouw presteren. Ben benieuwd wat het gaat worden op Perpignan. Volgens Luc wordt hier de hele Barcelona ploeg weer op ingekorfd . Deze Barcelona ploeg van 47 eenheden bestond bijna alleen maar uit lesbische duivinnen, ingekorfd op eieren (indien mogelijk). Van deze ploeg werden er vier verspeeld. De concurrentie is gewaarschuwd.
Om nog even terug te komen op die goede duif die we zijn gaan bekijken, dit is een doffer van 2015 die als jonge duif al de 6e prijs nationaal won vanuit Issoudun tegen 11.984 duiven. In de volgende twee seizoenen won hij meerdere prijzen in de eerste 30 provinciaal op de dagfond. Inmiddels was het wel duidelijk dat deze duif een voorliefde heeft voor lage snelheden. Als er gewerkt moet worden is hij de te kloppen atleet. Daarom ook werd 2018 een waar topjaar voor hem.
Het begon op Bourges, daarop won hij de 100e nationaal tegen 20.284 duiven.
Zijn volgende opdracht werd Argenton. Die sloot hi af met de 13e prijs nationaal tegen 11.823 duiven.
Chateauroux zou de volgende vlucht worden en daar wint hij de 4e nationaal tegen 8634 duiven.
Rust werd hem niet gegund. Een week erna stond Jarnac op het programma en opnieuw was hij er, nu won hij de 6e nationaal tegen 5302 duiven.
En toen was het gedaan voor hem. Dit was niet gebeurd als het aan zijn baas had gelegen maar deze werd door het uitbreken van de vogelpest gedwongen tot verplichte rust. Om zo’n duif te mogen bekijken is voor mij reden genoeg om de auto te starten en naar België te rijden.
Op eigen hok is het dus deze week volledige rust geweest. Voor komende week is er een gewijzigd programma in de maak. Zoals begrepen geen Ruffec op woensdag maar een iets kortere (Bourges of zo) op donderdag inkorving. En de jongen niet op donderdag maar op vrijdag de mand in.