Het is altijd wel een beetje drukker dan normaal wanneer mijn Chinese vriend weer eens in Holland is. Je hebt als het ware geen tijd om aan je normale dingen toe te komen. Je laat die man ook niet aan zijn lot over. Dat wil wel zeggen dat je er bijna een hele dag zoet mee bent. Ook de duiven moesten het wel eens met een summiere verzorging doen. Maar daar worden ze ook niet slechter van. Volgens mij komt het allemaal niet zo nauw als men wel eens denkt. Duiven zijn niet zo gauw van slag door een uurtje later of vroeger verzorging te krijgen. En het is natuurlijk ook nog geen vliegseizoen, de periode waarin niets verkeerd mag gaan. Als je de echte duivenmelker moet geloven.

Terug naar mijn Chinese vriend. Iedere keer dat we elkaar spreken komt hij wel met een opmerkelijk verhaal op de proppen. Zo had hij er ook dit keer weer één. In China is er een provincie (waarvan ik de naam niet kon onthouden) waar de duivensport welig tiert. Maar in deze provincie wemelt het ook van de bergen. Die bergen kunnen als het een beetje tegen zit een echte spelbreker zijn. Zo hadden ze daar het afgelopen seizoen een Derby concours. Daarvoor waren er op voorhand 30.000 ringen verkocht. Normaal gesproken worden deze Derby concoursen in China vervlogen in een combinatie van drie of meer vluchten. In deze provincie werd alles vervlogen op één vlucht. Deze vlucht was 475 kilometer voor gemiddelde afstand. Chaodong (de naam van mijn vriend) vertelde dat men in deze provincie vooral goed waren gelukt met onze overnacht duiven. Kon dit moeilijk geloven omdat het om een vluchtje van 475 kilometer ging. Maar toen ik hoorde wat er uiteindelijk van terecht kwam kon ik begrijpen dat ze inderdaad lukken met onze taaie overnacht duiven. Zo kwamen er op de vlucht der vluchten maar liefst 22.000 duiven aan de start. De rest was al afgevallen door selectie en trainingsvluchten. Deze 22.000 duiven werden in de ochtend gelost. Door het traject wat bijna volledig bestaat uit bergen werd het net als alle voorgaande jaren opnieuw een ongekende afvalrace. Zo kwamen er na twee dagen precies zeven duiven boven water. Bij ons noemen ze dit een rampvlucht. In China vinden ze dit een prima uitslag. Je hoeft dan namelijk het geld met niet zo veel liefhebbers te delen. De winnaar was een kruising van pure overnacht liefhebbers, Gebr Bruggeman en Gebr Hagens. De zesde prijs was een kruising Gebr Bruggeman X Cor de Heyde. Zo zie je maar dat je ook met pure overnacht duiven naam kunt maken in China. Je moet alleen geluk hebben waar ze uiteindelijk terecht komen.

Samen met Chaodong ook naar de voorjaarsbeurs geweest. Dat was nu net niet in zijn straatje, er zijn maar weinig mensen die zo slecht tegen drukte kunnen. En dat was het op de beurs zeer zeker. Wij waren er op zaterdag en volgens mij is het nog nooit zo druk geweest als afgelopen weekend. De beurs hebben we al om 13.00 verlaten, want deze middag was er ook de eerste verkoping van de Dutch Golden Classic. Vier weken achtereen worden er op zaterdag verkopingen gehouden waar de zogenaamde gouden ringen duiven worden verkocht. Dit spelletje blijkt na een tiental keren te zijn georganiseerd nog steeds niet aan slijtage onderhevig te zijn, want op de eerste verkoop was het weer ouderwets. Er werden nog niet veel jongen aangeboden, namelijk 32 stuks. Maar de opbrengst was ondanks dat nog niet de grote massa was op komen dagen toch wel 130 euro gemiddeld. Wij als organisatie streven er ieder jaar naar dat we aan 100 euro gemiddeld komen als alle duiven verkocht zijn. En dat lukt nog ieder jaar.

Na dit weekend wist iedereen weer dat duiven je ook rijk kunnen maken. Ik zal het hier nog een keer vermelden maar ik geloof niet dat ik veel nieuws neerpen. De GOLDEN PRINCE van Gino Clicque werd verkocht en deze kampioen bracht maar liefst 360.000 euro in het laadje. Een bijzonder groot bedrag voor een duif. Maar als je niet op een paar centen hoeft te kijken en vind dat je je het kunt permitteren, waarom niet. De koper zal waarschijnlijk iets meer te verteren hebben als menig lezer van mijn schrijverij. Je moet er maar niet te veel over nadenken en hopen dat je het geluk hebt om volgend seizoen ook zo’n goede duif te bezitten. Des te meer reden om op eigen hok het onderste uit de kan te halen.