Een ouderwetse zaalverkoop bezocht vandaag. Altijd een verzamelplaats van melkers die je een tijdje niet hebt gezien, reden te meer om daar heen te gaan. Een pilsje drinken, wat duiven bekijken en vooral een beetje inschatten hoe de verkoop zal verlopen. De zaal was prima bezet. Het was vooral de landelijke grote fondtop die hier aanwezig was. Het waren ook alleen maar duiven voor dit super lange werk. Van mijn kant deze keer heel weinig interesse voor de duiven dus . Mijn spelletje is dit niet. Zelfs belangstellenden vanuit China en Japan waren dit keer aanwezig. Dit maakte dat het best een succesvolle verkoop werd. Bij de 15 verkochte duiven waarbij ik nog in de zaal was werd er toch nog één verkocht voor iets meer dan 18.000 euro. Toch mooi geld denk ik zo.
Dat het vliegseizoen weer langzaamaan in beeld komt merk ik vooral omdat er weer vragen komen van twijfelende sportgenoten. Het zullen in het algemeen geen grote twijfels zijn maar meer zoeken naar een bevestiging. Zo is de meest gestelde vraag hoe ik mijn duiven voer gedurende het seizoen. Heb dit onderwerp al meerdere keren uitgelegd in verschillende blogs. Uiteraard is het geen probleem om dit nog een keer te doen. Een paar weken voor de eerste vlucht gaan de duiven een mengeling voorgeschoteld krijgen die er als volgt uit ziet. 3 delen van drie verschillende vliegvoer mengelingen, 1 deel zuivering mengeling en 1 deel zoontjes mengeling. De drie vliegvoer mengelingen zijn van drie verschillende merken. Normaal gesproken zijn dit Versele-Laga, Mariman en Beyers. Dit is geen wet van meden en perzen maar als er één merk niet is op dat moment pakken we gewoon een andere. Want ik ga er van uit dat er tegenwoordig geen slechte mengelingen meer bestaan.
Onder het vliegseizoen ga ik als volgt te werk. Op de dag van thuiskomst als ze net thuis zijn een klein beetje Zoontjes om de grootste honger te stillen. Meestal is dit rond 16.00 uur wanneer de vlucht normaal verloopt. En als dan de geslachten weer ieder op hun eigen afdeling zijn geplaatst mogen ze eten zoveel ze op kunnen. Dit eten is dan alleen de vliegmengelingen. Tegelijkertijd gaat er in het drinkwater Avipharm van de firma Röhnfried. Alle voerbeurten hierna krijgen ze 1 hand per drie duiven van de hierboven beschreven mengeling. Dit geef ik altijd hand voor hand en stop wanneer er zijn die niet meer eten. Als eenmaal de vluchten beginnen krijgen de duiven na iedere voerbeurt een handje pinda’s bijgevoerd. Dit schema gebruik ik verder het hele seizoen, altijd en voor iedere vlucht hetzelfde van 100 t/m 700 kilometer. Het is door de jaren heen gebleken dat het niet het slechtste systeem is. Een ieder moet maar weten wat hij met deze info doet maar dit is zoals ik het doe.
Ook over verluchten van de hokken waren er een paar vragen. Sinds twee jaar hebben we onze oude vliegduiven geplaatst op een hok met een ren ervoor. Voor een paar lezers was het niet helemaal duidelijk hoe ik hiermee te werk ging. Voor de goede orde, het hok bestaat uit een binnenhok van 2,5 x 2,5 meter en de ren die er voor staat is ook 2,5 bij 2,5 meter. De verbinding tussen deze twee delen is een raam van ongeveer een vierkante meter. Het binnen hok is helemaal gesloten, dus geen verluchting. Bij de doffers staat dit raam altijd open, dag en nacht. Ze kijken maar waar ze gaan zitten en mogen doen wat ze willen. Bij de duivinnen is er iets meer te doen. Deze worden overdag buiten gesloten in de ren. Na het avondeten mogen ze een uur doen wat ze willen, hierna worden ze in het binnenhok opgesloten in duivinnen bakjes. Daarna gaat ook bij hun het raam weer open maar kunnen dan uiteraard niet meer in de ren omdat ze opgesloten zitten.
De enige uitzondering hierop is wanneer ze verduisterd worden. Dan gaat het raam dicht uiteraard. En ook dan is geen verluchting in het binnen hok, wat hebben die kleine beestje nu uiteindelijk nodig. Er zitten toch wel genoeg kieren en gaten in het hok zodat er voldoende verse lucht binnen komt.