De ontstoken oogjes. Kon niet uitblijven natuurlijk. Het is de laatste vijf jaren ieder jaar prijs. Weer zo’n jonge duivenziekte waar je aan moet wennen. Ziet er naar uit dat het voor de toekomst een steeds terug kerende factor is. Zal wel net eender als de Adeno-Coli problemen iets worden wat er bij hoort. Jonge duiven spel was vroeger het spel van iedereen. Als je een beetje handig was kon je daar het seizoen nog een beetje mee goedmaken. Nu krijg ik het idee dat het meer en meer een bron van ellende wordt. Verspelen en ziek worden is meer regelmaat dan uitzondering geworden. In verhouding tot andere streken in Nederland komen wij er als het over verspelen gaat best nog goed vanaf in Zuid-Holland. Zo ben ik dit jaar gestart met 50 jongen op de eerste vlucht. En tot mijn niet geringe verbazing zitten er op dit moment nog steeds 50 op het hok. Maar….. dit is bij het spenen een ploeg van 80 jongen geweest. Wel de pech gehad dat er bij een keer opleren 15 duiven ineens achter bleven, hiervan zijn er toch wel een stuk of 5 wedergekeerd met flinke verwondingen. Die zijn volgens mij met z’n allen in de draden gevlogen. Om terug te komen op de dikke oogjes. Deze week zitten er 9 thuis die er last van hebben. Denk ook dat het weer supersnel verdwenen is deze keer. Al twee duifjes gezien die donderdag niet mee konden maar nu, zaterdag, reeds aan de beterende hand zijn.
Vrijdagmorgen naar Waalre met een mandje duiven en wat stamkaarten. De jaarlijkse voorbereiding omtrent de publieke verkoop GOLDEN TEN. Nog steeds mogen we hier aan deelnemen ( wat ook niet voor iedereen is weggelegd) en proberen uiteraard ons beste beentje voor te zetten. Nadat alles besproken was nog even een uitje naar België gedaan.
Door het ongelooflijke debacle in België aangaande het maken van provinciale en nationale uitslagen dit jaar is het bijna onmogelijk om de nationale asduiven te plaatsen. Maar uiteraard zijn de mensen die er belang bij hebben ( bemiddelaars en andere tussenhandelaren ) druk bezig op eigen houtje uit te rekenen wie deze financieel aantrekkelijke titels in de wacht gaan slepen dit jaar. Zo wordt er via verschillende kanalen gesuggereerd dat Engelen uit Dessel de grootste kanshebber voor de titel “asduif grote midfond ouden” in huis heeft. Uiteraard zijn wij daar ook in geïnteresseerd, al is het alleen maar om zo’n kampioen eens te kunnen keuren. Samen met Jan ben ik bij de kampioen in Dessel aan gaan kloppen. De bewuste duif, genaamd “CAS” is een doffer van 2015. Heeft afgelopen jaar een schitterende erelijst bijeen gevlogen. Is op zich al iets om door op te vallen. Zijn verschijning is ook niet alledaags. Hij is van kleur al opvallend, namelijk heel bont. Van postuur is hij ook best aan de grote kant. Pluimenkwaliteit is zoals bij alle kampioenen zeer goed ( nog nooit een echte goede gezien met kippenveren ). En hij heeft zeer opvallend soepele vleugels. Het is net of ze los aan zijn lijf zitten. Bovendien komt hij ook nog eens uit een familie van kampioensduiven. Altijd een pré als je wat zoekt voor de kweek.
Bij de heer Engelen zag ik nog iets wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen. Ik heb er een foto van gemaakt. Als u goed kijkt ziet u een holle dakpan met wat trengels. Dit is de ingang van een jonge duivenhok, dat is toch mooi hè.


Vorige week heeft u kunnen lezen dat er wat duiven last hadden van, op zijn zachts gezegd wat mindere mest. Inmiddels is dit euvel gelukkig ook weer opgelost. Half in de week kwam er een mailtje binnen van een lezer en die vroeg wat ik had gegeven om het probleem te counteren. Als u mijn eerdere stukjes hebt gelezen dan weet u dat ik mijn duiven laat onderzoeken en behandelen door Vincent Schroeder de duivenarts uit Bilzen. Op zijn advies heb ik de echt zieke duiven 6 dagen jonge duiven poeder + Coli-Stop gegeven. De andere duiven die op het oog niet ziek zijn heb ik hetzelfde medicijn gegeven maar dan 3 dagen.
Wanneer ik dit zit te schrijven zijn de jonge duiven onderweg vanuit Pontoise en zijn de duiven in Duffel nog steeds niet gelost. Het is inmiddels al bijna zondagmiddag, lang leve de lol.
Ja hoor, ze hebben het voor elkaar. Twee dagen wachten en dan zo lossen dat beide vluchten tegelijk arriveren, bedankt.
De vluchten zelf waren prima. Ik zou zelfs durven zeggen dat het voor de jongen selectief was. Voor de eerste duiven iets meer dan 1360 mpm. en op Duffel maken de snelste duiven net geen 1400 mpm.
Maar de vluchten op eigen hok waren zeker niet slecht. Het is uiteindelijk toch maar afwachten hoe de duiven het doen na een weekje medicijnen.
Van Pontoise tegen 1932 duiven in de kring 8-10-13-28-34 etc 19 duiven prijs van de 41
In de afdeling tegen 7118 duiven 15-19 en 32.
Duffel werd vervlogen met 41 jongen van de tweede ronde en 13 oude duiven.
In de kring tegen 2507 duiven werd het 2-8-11-13-16-18 enz 25 van de 54 in de prijzen.
En van de 13 oude duiven wonnen er toch maar even 11 prijs.