De Van Oeckels staan er om bekend dat bij hun aanwezigheid de gezelligheid niet ver te zoeken is, evenredig is het ontvangst bij hun thuis uitermate hartelijk.
Net terug vanuit China waar ze de beurs in LangFang hadden bezocht, want inmiddels is er ook belangstelling vanuit het verre oosten naar hun duiven.
Uiteraard had ik ook interesse in hun duiven (vooral hoe die er uit zien) maar meer nog hoe ze zo’n grote kolonie beheren en in de hand houden.
Voor zover mogelijk werden we op onze wenken bediend door Bart en schoonzoon/verzorger Kjenten, ik heb alles mogen bekijken en op de meeste vragen kreeg ik antwoord.
Bij voorbaat wil ik even vermelden dat Bart liever geen foto’s gepubliceerd ziet van de hokken en het interieur hiervan want het is op dit moment niet zeker dat je geen bezoek gaat krijgen van ongewenste figuren.
Het stelen van duiven is op dit moment een echte plaag aan het worden.

Op dit moment ziet de verzorging van de duiven er zo uit:
Bart en Kjenten verzorgen de vliegers en nu op dit moment dat de kweekduiven gekoppeld moeten worden doen ze ook mede de kweekduiven regelen en verzorgen want normaal is dit Nance haar terrein.
Zodra de kweekduiven goed op hun plek zitten en het vliegseizoen gaat naderen gaat Nance volledig de kweekduiven verzorgen, ja inderdaad de naam Nance staat niet voor niets mede op de uitslag.
En dat is best nog een hele opgave want zij heeft maar even een honderd koppels duiven onder haar hoede, verdeeld in 60 kweek en 40 voedster koppels.
Daar komt nog bij dat ze onder het vliegseizoen chauffeur van dienst is wanneer het gaat over opleren tussen de vluchten door, alles bijeen gaan er best wat uurtjes voor haar in zitten.

In het vlieghok van ruim 40 meter is de boel in tweeën verdeeld en verzorgd Kjenten de rechter kant en doet Bart de linkerkant.
Bart vliegt aan zijn kant met duivinnen en twee afdelingen met jonge duiven, Kjenten heeft de leiding over ook twee afdelingen met jongen en oude duiven die gespeeld worden op weduwschap en alle duiven vliegen hier met een thuisblijvende partner, zowel doffers als duivinnen.
De oude duiven die Bart verzorgd worden in hoofdzaak gespeeld op snelheid en kleine halve fond, de duiven in de afdelingen die Kjenten verzorgd daar wordt grote halve fond en fond gespeeld.
Het is wel zo dat als de duiven eenmaal goed ingespeeld zijn en het weer (wind) werkt mee dan gaat Bart ook wel met een ploegje halve fond duiven naar een Bourges, Chateauroux en zelfs naar Tulle.
Voor komend jaar heeft Bart de beschikking over 12 duivinnen voor Quievrain/Noyon, die hebben bovendien een eigen broedhok.
Voor de halve fond zitten er ongeveer 70 duivinnen klaar.
Hiervan zijn er ook 12 met eigen broedhok en een vaste doffer thuis.
De rest komt in een zoals Bart het noemt paringsruimte met veel broedhokjes en een ploeg doffers die allemaal hun plan maar moeten trekken.
Kjenten heeft 50 doffers en 90 duivinnen onder zijn hoede
Bij Kjenten zijn afdeling wordt gevlogen met doffers en duivinnen.
Hier ook een hok met 12 broedbakken maar hier zijn deze doffers aangepaard met ieder twee duivinnen.
Ook hier hebben de andere duiven een paringsruimte met een thuis blijvende partner waarin ze kunnen doen waar ze zin in hebben.
Aan die kant moet er een deel klaar zijn tegen Bourges en een ander deel is voorbehouden voor Limoges, Souilac etc. de echte fond vluchten.
Met een deel van 24 doffers hadden we een plan die te spelen op Narbonne en Agen.
Dit waren jonge duiven van vorig jaar die eigenlijk niet goed kwamen en verwijderd moesten worden maar Kjenten opperde het idee om die te spelen vanuit Agen en Narbonne.
Nu wonnen die in de voorbereiding reeds twee keer in de eerste tien nationaal o.a. vanuit Tulle maar van de vluchten Agen en Narbonne werd het geen succes zomaar een paar prijzen.
Volgens Bart waren deze vluchten net een stap te ver voor de halve fondduiven die zij hadden gespeeld, voor deze duiven is acht uur vliegen tegen 1200 en minder meters te veel van het goede.
Het zal goed kunnen als de duiven 1400 meter maken, daarom gaan we volgend jaar hetzelfde opnieuw proberen maar nu alleen met in het vooruitzicht dat de duiven 1350/1400 meter per minuut zullen maken zullen die meegaan.
Dit gaan we uiteraard niet met onze beste duiven proberen, het wordt net als dit jaar de mindere duiven die dit moeten klaarspelen.
Wordt vervolgd.