Eigenlijk is dit de rustigste tijd tot eind november bij het verzorgen van de duivenstapel.
We hebben direct na de laatste vlucht de duiven op rust gezet, dus niet meer uitlaten en de doffers en duivinnen uit elkaar gehaald .
Bovendien de selectie doorgevoerd en meer dan 50 eenheden afgevoerd.
Na de selectie waren er nog 19 duivinnen en 20 doffers over om mee te starten volgend jaar en omdat wij de partners van de vliegduiven niet spelen zitten er nu ongeveer een 80 duiven om de winter door te houden.
Het plan is om deze duiven binnenkort te vaccineren met entstof tegen paramixo en herpes op advies van de veearts.
Dit om de problemen van de afgelopen twee seizoenen te tackelen.
Al meerdere keren vermeld dat onze jonge duiven al twee jaar achtereen totaal niet willen trainen om het hok en daardoor ook totaal geen conditie kunnen opbouwen.
Omdat het bekend is dat herpes en mycoplasma in een vroeg stadium verantwoordelijk kunnen zijn dat er problemen worden veroorzaakt op het gehele ademhalingssysteem, zou dit wel eens één van de oorzaken kunnen zijn waarom het twee seizoenen compleet in de puin loopt bij ons.
Door ze nu te enten krijgen de jongen in het ei reeds een zekere mate van immuniteit mee en hopen we deze ellende nu voor te kunnen blijven.
Er moet wat veranderen want zo doorgaan heeft totaal geen zin dan komt er niks van terecht om een hokje goede duiven bijeen te krijgen.
Het is natuurlijk niet normaal dat bij het inkorven van de laatste vlucht er al twee jaar achtereen meer dan de helft is verdwenen.
Op de vluchten blijven er wel elke week een paar onderweg steken.
Dit gebeurt ook op vluchten waar de collega’s een paar of niets verspelen, dan klopt er iets niet natuurlijk.
Ook bij het opleren blijven er regelmatig wel één of twee weg maar wat meer opvalt is dat ze nooit meer aan block arriveren.
Maakt niet uit hoeveel we er tegelijk loslaten ze komen altijd in blokken thuis, ik wil hiermee zeggen dat als we er 40 loslaten er bijvoorbeeld 20 komen en 1 minuut later weer 10 en de rest één voor één.
Wat ook mogelijk is dat ze totaal geen kwaliteit hebben maar daar heb ik toch positieve twijfels over.
De ploeg oude duivinnen heeft afgelopen seizoen laten zien dat er best nog wat kwaliteit onder de duiven schuil gaat door het winnen van het 1e kampioenschap op de dagfond in de kring.
Dit werd vervlogen onaangewezen verfijnd, dus voor elke 10 ingekorfde duiven telt 1 duif voor de punten.
Met hetzelfde systeem werden we 9e kampioen in heel de afdeling 5 op de dagfond.
Dus we gaan er voorlopig niet van uit dat we met een ploeg slechte duiven zitten opgescheept.
Wij hebben altijd al een voorliefde gehad voor de dagfond vluchten en daar kunnen we op onze manier toch wel een partijtje op meeblazen, ik weet heus wel dat er genoeg ruimte voor verbetering is maar daar wordt aan gewerkt.
De afdeling 5 wordt door menigeen beschouwd als de sterkste afdeling in Nederland en dat ga ik natuurlijk niet tegenspreken.
Onze uitslagen in de gehele afdeling op de dagfond waren als volgt:
Issoudun, de eerste vlucht maakten de eerste duiven 110 kilometer per uur en dit was meteen ook onze slechtste vlucht waar wij begonnen met de 173eprijs tegen 10.081 duiven en in totaal 14 prijzen van de 17 duiven die we mee hadden.
Dan was er Saulieu tegen 6069 duiven winnen we 81e en 83e in de eerste 100 en in totaal 13 vd 20 in de prijzen.
Sainte Maure de Tour is de derde vlucht en hier pakken we 82e-89e-96e etc tegen 6108 duiven en maken 21 prijzen vd 30.
Issoudun 4755 duiven in concours en winnen 38e-71e-73e etc en in totaal 16 vd 26 prijs.
De laatste vlucht opnieuw vanuit Issoudun werd voor ons de beste vlucht tegen 3762 duiven winnen wij 12e-48e-60e-90e etc en 12 erin van de 16.
Na deze vluchten en de door ons doorgevoerde selectie zijn er 9 duivinnen en 3 doffers overgebleven.
Dus voor volgend seizoen 12 overjarige en 27 jaarlingen die voor ons de resultaten moeten gaan neerzetten.