Rik Hermans, de zoon van Jan Hermans kreeg na het overlijden van zijn vader een grote opdracht, hij moest zijn vader opvolgen en die was bij zijn leven een grootheid in onze sport.
Jan en Rik waren zowel zakelijk als sportief vier handen op één buik en als er dan één weg valt dan moet de ander het maar zien op te lossen.
Na het overlijden van Jan, inmiddels al weer twee en half jaar geleden heeft Rik zakelijk tezamen met zus Ankie het mooi voor elkaar dat De Duif nog steeds ondanks de grote concurrentie van het internet een gezond bedrijf is gebleven.
Sportief moest Rik alleen de kar gaan trekken zonder de geweldige ervaring van zijn mentor.
Dat hij daar inmiddels volledig in is geslaagd zal menig concurrent beamen.
Natuurlijk waren daar eerst de grote successen die hij tezamen met zijn vader op papier heeft gezet en daar kijkt de concurrentie naar, want ga die maar eens evenaren of zelfs verbeteren.
Zo is vanaf de start in 2005 een serie resultaten neergezet waar je alleen maar van kunt dromen.
Het begon in 2011 met “COW GIRL” die won 1e Nat Bourges tegen 24.676 duiven en werd daar bovenop 1e Olympiade duif in Polen 2011.
In 2015 was het “FRIENDSHIP” Die de 1e nationaal Chateauroux won tegen 25.710 duiven en bovendien de snelste van het hele peloton van 44.314 duiven.
Een jaar later in 2016 was het ”NIKE” die hun Bourges reputatie een positieve zet gaf door opnieuw 1e nationaal te winnen nu tegen 28.078 duiven.
Na deze drie duivinnen werd er voor de eerste keer de eer hoog gehouden door een doffer, namelijk “CHUCKY” die won in 2019 de 1e nationaal Issoudun tegen 11.468 duiven en was hiermee de snelste van 19.476 duiven.
Meermaals duiven in de eerste tien nationaal spelen ieder seizoen werd meer regel als uitzondering.
De ultieme hoofdprijs in onze sport is natuurlijk de nationale asduif hebben in geeft niet wat voor discipline maar hier gaat mijn voorliefde toch uit voor de nationale asduif fond of grote halve fond.
Had wel begrepen dat dit voor Rik ook de ultieme uitdaging was geworden.
Nadat hij al eens de 1e nationale asduif grote halve fond in 2016 had weten te scoren was het na de start in 2005 eindelijk bingo in 2024, de 1e nationale asduif grote halve fond met “JANNE” 21-152 opnieuw een duivin.
En zoals Rik zelf zegt kwam de grote droom van vader Jan helemaal uit.
Dit alles werd gewonnen met een redelijk kleine ploeg vliegduiven, zeker als je ziet wat sommige concurrenten in de strijd gooien. Rik start ieder jaar met een ploeg van 20 doffers en 20 duivinnen op totaal weduwschap.
Het zal volgend jaar waarschijnlijk wat minder zijn.
Zo gaan de twee beste vliegers naar het kweekhok en de twee beste tweejarigen is hij kwijt geraakt op Poitiers, dat was voor hem een echte rotvlucht.
Bij de jaarling ploeg zat het dit jaar ook niet echt mee
Hij had hier best wat pech mee in het begin van het seizoen, zo zaten er 5 jaarlingen in de vliegploeg die als jong in de eerste 50 nationaal vanuit Argenton hadden gewonnen.
Na de eerste Bourges waren die alle vijf al een soort van uitgeschakeld.
Van een midfond vlucht werden de duiven korter bij gelost en dat werd een catastrofe, één doffer was gelijk weg, twee werden opgehaald op maandag en dinsdag meer dood dan levend.
Dan kwam Bourges en hierop waren de andere twee op den dool waarvan er één terug keerde compleet onder de olie en de laatste van het vijftal kwam een paar dagen later boven water.
Zo was de jaarling ploeg binnen een paar weken compleet onthoofd.
Op het eind van het seizoen nadat ze weer opgeknapt waren zijn deze vier nog gespeeld en één hiervan won van Bourges, Bourges en Vierzon drie keer in de eerste 50 nationaal.

De oude duiven van begin tot eind in het vlieg seizoen:
Na de laatste vlucht komen ze niet meer los.
De duiven zitten nu gescheiden in het jonge duivenhok.
Begin januari maken we het oude duivenhok schoon.
Op de vloer ligt een laag stro en die wordt het gehele jaar niet schoongemaakt, de broedbakken worden wel regelmatig schoon gemaakt.
Dit op het dofferhok.
De duivinnen zitten op soort van roosters en die worden zo’n beetje iedere drie weken schoon gemaakt in het vliegseizoen.
Half januari wordt de hele boel schoongemaakt met Dettol of iets vergelijkbaars, nieuw stro erop en we zijn vertrokken voor een heel jaar.
Hierna komen de oude duiven terug op het hok en dan worden ze ook weer los gelaten.
Als de oude duiven eenmaal op het oude duiven hok uitvliegen wordt het jonge duiven hok ook onderworpen aan een grondige schoonmaak.
Ook hier komt er dan een nieuwe laag stro en die gaat er dan weer uit in januari 2025.
Veel schrappers zal Rik dus ook niet verslijten in zijn duivenmelkers loopbaan.
Half maart worden de oude duiven gekoppeld en broeden dan een dag of 10 tot 14.
In deze periode worden ze dan ook opgeleerd met de club naar Quievrain en dan is eigenlijk het vlieg seizoen zo’n beetje begonnen.
Zonder ze zelf weg te brengen zijn ze de laatste twee jaar ineens naar Quievrain gegaan.
Het is wel zo dat deze duiven als jong al flink aan de tand gevoeld zijn en zijn wel tegen een stootje bestand.
Rond 10 april gaat de hele boel op totaal weduwschap.
In de ochtend worden ze dan een klein uurtje verplicht aan het vliegen gehouden.
Verderop in het vliegseizoen als eenmaal de nationale vluchten gevlogen worden komt het allemaal niet zo nauw meer, ze maken dan kilometers genoeg zonder de verplichte training aan huis.

De doffers blijven regelmatig een keer thuis.
Het rendement is dan ook in zijn totaliteit wat minder maar toch komt er regelmatig eentje boven drijven. Zo had hij in 2015 de “RODE AS” die werd 12e nat asduif met 8e en 20e nationaal, in 2018 werd “ MAX” 9e nat asduif met 5 keer in de eerste 100 nationaal, dan was er natuurlijk “CHUCKY” met 1e nationaal Issoudun, en op dit moment zitten er twee waarvan de ene 4e, 7e en 64e Nat en de andere ook drie keer in de eerste 65 Nationaal.
De doffers worden wat makkelijker thuis gelaten als de duivinnen maar in principe moeten ze indien mogelijk alle weken mee.
Maar van een echte goede duivin wil hij nogal eens de doffer thuis te houden, wanneer je die zou verspelen weet ik niet hoe ze op een andere doffer zal reageren.
Je weet niet hoe een duivin reageert op een nieuwe doffer het kan meevallen maar ik verbreek liever geen bestaande koppels, zo is daar GODIVA”” die kreeg drie doffers in vier weken en werd desondanks 2e nat asduif.
In het weekend dat ze niet meegaan op de grote halve fond krijgen ze wel een korte vlucht om ze een beetje in het ritme te houden.
Ik vind het gevaarlijk om alleen met duivinnen te gaan spelen je hebt nooit meer een bewezen goede doffer voor het kweekhok.
Broers en zussen of andere familie wil niet zeggen dat er enige kweekwaarde in zit.
De kortste weg naar succes blijft het kweken uit bewezen duiven.
Hoeveel seizoenen speel je de duivinnen ?
Meestal twee seizoenen voor een redelijke en drie seizoenen voor een goede, zo had ik dit jaar twee duivinnen van 2021 waaronder “JANNE”1e Nat asduif, maar deze twee zitten nu op het kweekhok.

Wat doe je om de boel gezond te houden ?
De kweekduiven:
Die krijgen op dit moment een kuur tegen paratyfus 10 tot 14 dagen
Enten tegen paramixo en dan half december koppelen.
De rest van het jaar krijgen die helemaal niets meer van medicamenten.
Ook niet tegen tricho
Als bijproducten vitamineralen en sporadisch Belgasol.
Vliegduiven:
die krijgen de verplichte paramixo enting.
Net voor de vluchten ga ik op controle en al hebben ze dan een lichte vorm van tricho of coccidiose doe ik er nog steeds niets aan.
Misschien raar maar ik probeer de behandeling uit te stellen tot een week voor Bourges en hoop dat ze hierdoor een soort boost krijgen.
In het vliegseizoen als een maal Bourges geweest is ga ik iedere 2 à 3 weken naar de veearts om te kijken of er niet iets serieus mis is.
Wanneer er wat ontdekt wordt geef ik een pilletje dan ben ik er zeker van dat ze allemaal de juiste hoeveelheid binnen krijgen.
Dit onderzoek is meestal in een week dat er hetzelfde weekend geen vlucht op het programma staat.
Dus mochten ze wat mankeren heb ik ruimschoots de tijd om in te grijpen.
In zo’n tussenweek krijgen ze wel een korte vlucht.
Ik durf best na een slecht resultaat een paar dagen iets voor de koppen te geven.

De Jongen:
Het enten van de jongen gaat als volgt: de eerste ronde paramixo rota twee keer en iets tegen de pokken.
Dit jaar kwam het er niet van om ze te enten tegen pokken met het kwastje.
Een jaar of 6/7 heb ik ze een keer tegen pokken geënt door ze een spuit te geven maar dat jaar kregen de jonge doffers nog steeds de pokken.
De duivinnen kregen niets maar die vechten ook niet zoveel, denk dat het daar van komt.
Dit jaar omdat alles een beetje verlaat was hebben we ze opnieuw geënt met de naald en opnieuw de doffertjes kregen pokken.
Dus nooit meer, misschien is dit wel de reden van mijn minder seizoen met de jongen.
Ook met de jongen doe ik niet kuren bij een lichte besmetting van bijv Tricho.
Mocht de besmetting toch best groot zijn dan wordt er uiteraard wel tegen opgetreden.
En dan ga ik proberen hetzelfde te doen als met de oude duiven, dus uitstellen tot het belangrijk wordt.
Maar eerlijk gezegd lukt het eigenlijk nooit te wachten tot Bourges.
Er moet meestal wel eerder voor het een of het ander gekuurd worden.
Tegen de koppen is het zo’n beetje eens in de drie jaar dat ik in moet grijpen.

Heb jij ervaring met het verminderen van one-eye cold sinds het enten met paramixo/rota ?
Nee bij mij niet, wel is het zo dat als ze in de omgeving veel last hebben van Rota dit bij mij minder is, denk ook dat dit komt door het redelijk donkere hok en het aanvangen van de verduistering pas op 1 april.
De duiven zijn dan toch reeds wat ouder en hebben volgens mij zelf al wat immuniteit bij elkaar gesprokkeld, ik geloof ook dat de meeste problemen zijn gekomen met het verduisteren.
En bovendien zitten ze bij mij best ruim, 80 jongen op een hok van 8 meter.
In vergelijking met mijn concurrenten begin ik ook best laat met de jongen en zet er beslist geen druk op voordat de nationaals aanvangen.
Ik weet niet of de duiven er last van hebben als ze in een hok verblijven tezamen met duiven die aangetast zijn met one-eye cold.
Zo won ik in 2016 de 1e Nationaal Bourges met NIKE plus 5 in de eerste honderd maar er zaten wel zeven duiven thuis die niet bekwaam waren om te spelen door ontstoken oogjes.
Moet wel zeggen dat het dit jaar bij mij heel erg was, niet zomaar een dik oograndje maar echt ontstoken.
Denk dat het virus gaande weg hardnekkiger wordt.

Waar kijk je naar bij het koppelen ?
Koppelen ben ik eigenlijk nog aan het leren, dit doe ik nu twee jaar, hiervoor deed mijn vader het altijd.
Nu doe ik er ook niet zoveel aan, zo koppel ik alleen maar de duiven in de kweek boxen.
Uiteraard zitten hier bijna alleen de echte goede duiven die we hebben en dan is het op zich makkelijk koppelen en het is zoals iedereen het zou doen namelijk goed x goed.
De rest van de kweekduiven doet Johan (verzorger) wel bijeen zetten en dat gaat hem best goed af.
Ik heb geen voedsterkoppels, alle duiven brengen zelf hun jongen groot.
Zo blijven ze ook het hele jaar samen, tussentijds omkoppelen doe ik alleen met enkele kweekduiven in de boxen.

Het voersysteem.
Wanneer Bourges geweest is en het echte vliegprogramma voor mijn duiven begint (alles hier aan voorafgaande is bij mij in dienst van de nationale vluchten) dan krijgen de duiven Champion Plus van Versele Laga zoveel ze lusten.
Al de doffers krijgen zoveel dat ze een klein beetje laten liggen en dan stop ik met voeren en de duivinnen mogen 15 à 30 minuten kiezen uit een volle bak voer.
Dit is meestal de eerste twee voerbeurten na een vlucht, daarna ga ik wat variëren met Gerry Plus.
Naar de inkorving toe wordt er wat speciale vetrijke mengeling gevoerd zoals Energy plus of Black Master maar wel half om half met Champion plus.
De voornaamst reden is dat ik vind als je alleen die vetrijke mengeling doet de mest wat minder vast blijft en daar houd ik niet van.

En bijproducten.
Daar maak ik veel gebruik van en dan ook hier weer veel van Versele laga.
Dit doe ik altijd zondag en maandag. Wat ik ook wel gebruik is probac, denk dat het prima spul is.
Daarnaast nog wat vitaminenachtig spul zoals dextro tonic en belgasol.
Hoe doe jij dit geven, op het voer of in het water?
Bijna alles geef ik over het voer behalve belgasol, dextro tonic en tolli amin dat gaat in het water.
Als er gekuurd moet worden gaat het ook altijd over het voer oftewel een pilletje wat eigenlijk
mijn voorkeur heeft, zo weet je zeker dat iedere duif op de goede manier is behandeld.

Waarom al die bijproducten ?
Ik ga er vanuit baat het niet schaad het niet en als ik er dan 1% mee kan winnen is dit misschien wel 10% op de uitslag want alles zit zo kort bij elkaar tegenwoordig dat ieder procentje winst kan tellen.
Ik ben wel een beetje slordig met het geven van grit en roodsteen dit wordt met enige regelmaat vergeten.

Bij de jongen, als ze net gespeend zijn wordt de zeef boven gehaald en wordt het kleinzaad er tussenuit gezeefd en moeten ze een week alleen grote brokken eten.
Dit doe ik om niet van die klein voer vreters er tussen te hebben uiteindelijk krijgen ze in de mand ook meestal alleen grote brokken te eten.

Tot slot nog dit.
Er werd ook zoiets als project Barcelona gestart. Dit was altijd de vlucht waarop vader Jan echt verliefd was, Rik kon daar goed in mee gaan en zo werd er onder de naam Fam.Hermans een plan gesmeed om ook op Barcelona iets speciaals te kunnen bewerkstelligen.
In 2020 werd hier mee gestart en na in vertrouwde kring een ploeg jongen bijeen te hebben gebracht en dan voornamelijk die van Rob Hoekstra plus de jongen gekweekt uit sommige, laat ik het maar passage duiven noemen, die door hun beroep enige tijd op hun hok mochten blijven.
2021 was de vlucht vanuit Narbonne waarop deze duiven voor de eerste keer getest werd, dit werd een gigantische shit vlucht waarop ze zich prima verdedigden.
Op deze vlucht wonnen er 11 van de 19 prijs.
De eerste duif kwam er door om 21.23 uur en die won de 82e nationaal tegen 5972 duiven dit was de 20-924 een duivinnetje dat nog veel meer in haar mars had.
Een jaar later vanuit Barcelona was ze opnieuw op het voorste plan te vinden en won de 13e nationaal tegen 6560 duiven, deze vlucht werd echt een groot succes met de 13e en 23e prijs nationaal met 11 duiven mee kon het geen betere start zijn van het project Barcelona.

Nog even die passage duiven:
Vind jij nu ook dat deze duiven die je voor een klant hebt aangeschaft en die dan om welke reden dan ook een tijdje op je hok verblijven en daardoor door jou gebruikt mag worden er dan in de kweek weinig of niks van terecht brengen?
Die ervaring heb ik inderdaad ook, ik denk dat dit komt omdat ze uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald en nog niet helemaal hun draai hebben gevonden op de nieuwe verblijfplaats.