We zijn weer terug van weg geweest….

Afgelopen tijd een beetje druk gehad. Ieder jaar moet ik voor een Chinese vriend zijn duiven komen bekijken. Hij heeft gelijk met te denken dat twee meer zien dan één. Maar er van uit gaan dat ik diegene ben die er verstand van zou hebben is ook weer overdreven. Ben dit keer alleen op pad geweest naar China. Alle vorige keren ging er altijd wel één van de vrienden mee. Maar omstandigheden veranderen en dit keer moest ik alleen naar het verre oosten. Zondag weg en Vrijdag terug. Alhoewel ik dit keer alleen naar dit verre land ging, vind ik het elke keer opnieuw een belevenis. Het is aan de andere kant van de wereld maar het is ook een heel andere wereld. Op dit moment zijn er ongeveer 400.000 duiven liefhebbers in China. En volgens Chao Dong ( zo heet onze Chinese vriend ) komen er nog ieder jaar liefhebbers bij. Dit zal vooral te maken hebben met de ongelooflijke bedragen die je er mee kan winnen. Je kan er zomaar miljonair worden met de duiven. En hoe dat je het wend of keert, als je ergens veel geld mee kunt verdienen trekt dit mensen aan die dit ook willen. Er is in China voor ieder wat wils. Gewone races zoals wij die kennen. Dan wel van 100 t/m 2200 km. Ongelooflijk veel One-Loft races. Iedere redelijk grote stad heeft er wel een paar. Om geld te verdienen zijn er ook in iedere club Derby ringen te koop. Uiteraard ook weer in iedere prijsklasse. Onze vriend had voor het komende seizoen bijv: 30 ringen van 2000 yuan, 20 ringen van 3000 yuan, en voor het echte werk 2 setjes van 15 ringen die 50.000 yuan per set kosten. Deze Derby gelden worden daar vervlogen op een combinatie van 2, 3 of 4 vluchten. Zo worden de duurste Derby ringen vervlogen op vluchten van achtereenvolgens: 500, 500, 500 en 550 km. Dit is dan vier weken op rij met jonge duiven. De duif die deze vier vluchten prijswinnend weet af te sluiten gaat er met de pot van door. Zeg maar een asduif competitie. Je kan het zo gek niet verzinnen of in China maken ze er een wedstrijd met gokelementen van. Misschien ook de enige manier om de duivensport nog in de lift te krijgen. Het vereist wel een heel andere manier van denken over duiven en duiven houden.

soon en zhang

Rechts op de foto is Zhang Chao Dong, eigenaar van het hokje wat u ziet op de volgende foto’s. Hij heeft voor werkelijk een heel groot kapitaal aan duiven gekocht in de afgelopen 20 jaar. Er zit bij deze man een collectie duiven dat is ongekend.
Links op de foto is de Hr Soon, een groot kampioen als het gaat over het vliegen met duiven. Hij presteerde het zelfs om de 1e prijs Nationaal te vliegen van een 1000 km vlucht met een duif uit de kruising Gebr Hagens, Gebr Kuypers en Kees Bosua. Ik wist zelf niet dat mijn duiven dit ook kunnen.

hok zhang 1

Dit is het hok van Chao Dong. Bovenop staan de vlieghokken. De linkerkant is ingericht voor de verzorgers. Dat zijn op dit moment drie meisjes en één manusje van alles. Deze mensen zitten hier intern. Gaan alleen voor het hoognodige van het terrein. Midden gedeelte is het kantoor en  ontvangstruimte. Rechts is het kweekhok, dit ziet u op de foto hieronder.

zhang hok 2

Op Vrijdag dus terug naar Nederland. Nu ging Chao Dong met mij mee terug en verbleef een week in Nederland. Maar dit verslagje is voor de volgende keer.