In de titel van dit stukje laat ik al blijken dat er wat gebeurd is afgelopen zaterdag waardoor de vraagtekens uit mijn oren komen.
Ik durf best te zeggen van mijzelf dat ik een hoop dingen kan nuanceren en niet zomaar alles voor zoete koek aanneem, maar zaterdag was ik toch een beetje van slag en heb zelfs een telefoontje gepleegd met Ruud den Dunnen ( zeg maar de baas van het vervoer in afdeling 5 ) iets wat normaal gesproken nooit in mijn gedachten op zou komen.
Zal eerst even uitleggen wat er zaterdag is gepasseerd.
Wij hadden voor de africhting vanuit Duffel alle duiven ingekorfd, 47 stuks in totaal.
Bij het in de mand steken waren we beiden zeer tevreden over de uiterlijke conditie die de duiven lieten zien, zo strak als een aal en echt op weg naar top conditie.
Gelost werden de duiven in Duffel om 9.35 uur met een Zuiden windje en prima weer onderweg.
We waren het over eens dat ze wel eens supersnel konden zijn en dat klopte.
Aan de westkant kwamen de eerste duiven zelfs boven de 2000 mpm en bij ons zaten de eerste duiven ook nog ruim boven de 100 km per uur.
Onze eerste duif bleek achteraf de snelste duif in Dordrecht te zijn en de eerste zes duiven volgden elkaar mooi op, maar toen ineens een gat van 7 minuten wat het eerste vraagteken opleverde.
Na 2 uur waren er pas 33 thuis, veel te weinig natuurlijk voor een vluchtje van nog geen 80 kilometer, dat was dan het tweede vraagteken.
Maar kijkend naar collega melkers waar de duiven wel met grote regelmaat naar huis kwamen was het verloop bij ons heel bijzonder opnieuw een vraagteken.
Zouden we dan toch iets over het hoofd hebben gezien aan onze duiven ?
Dit was al vreemd maar na de laatste duif om 11.46 uur werd het oorverdovend stil op het E-systeem en om 15.15 uur (er was nog steeds geen duif bij gekomen) heb ik toen het bewuste telefoontje gedaan naar Ruud den Dunne.
Deze wist mij te vertellen dat hij zelf deze duiven had vervoerd en als verantwoordelijke de boel had geregeld.
Op mijn vraag of er misschien wat bijzonders was gebeurd onderweg of bij de lossing kon hij alleen maar zeggen dat alles goed was verlopen en dat er ook geen duiven waren achter gebleven in de manden want die had hij allemaal gecontroleerd, dus daar was het volgende vraagteken.
Voor alle duidelijkheid, ik ben er van overtuigd dat na het telefoontje met Ruud mij duidelijk werd dat het vervoer niet de oorzaak is van ons probleem maar op zo’n moment ga je toch aan alles twijfelen.
Dus nog steeds 14 duiven onderweg van 80 kilometer en om 16.00 uur niets erbij om 17.00 uur niets erbij en zowaar om 17.30 een duif en om 19.00 uur nog een duif en dat was het voor de zaterdag.
Ongelooflijk toch, nog nooit meegemaakt en in mijn beleving is zoiets onmogelijk maar daar heb ik mij dan ook weer in vergist.
De volgende morgen met frisse moed en oude hekel het E-systeem weer aangesloten want je moet toch weten hoeveel duiven er uiteindelijk terug zijn gekomen en ja hoor om 8.00 uur melde zich de eerste strijder en dan denk je nu zal de rest ook wel de weg naar huis weten te vinden.
Maar….het werd ook de enige duif die deze dag naar huis kwam, kortom het is nu maandag 12.00 uur en zijn er nog steeds 11 duiven onderweg van een vluchtje van nog geen 80 kilometer.
Moet ook nog vermelden dat er wel zo hier of daar een duifje is weggebleven maar bij de meeste melkers is alles gewoon thuis.
Het zet je wel aan het denken en je piekert je een beetje suf.
Wat zou hier de reden van zijn, het enige waar ik op dit moment op kan komen is het volgende:
Dat het nog steeds een uitvloeisel is van het vreemde gedrag dat de jonge duiven vorig jaar ten toon spreidde.
Voor wie niet hebben meegekregen wat die vorig jaar deden moeten dan maar even een paar oude berichten terug lezen.
Hoe ik tot deze verklaring kom is omdat de duiven die weg zijn allemaal jaarlingen zijn.
Onze ploeg was verdeeld in 12 tweejarige duiven en de rest alleen maar jaarlingen.
Natuurlijk zijn die tweejarige duiven beter geselecteerd als de jaarlingen maar wanneer er zes duiven thuis zijn zitten er 5 tweejarigen in de klok en zouden er uiteindelijk 10 van de 12 op de uitslag hebben gestaan waaronder de eerste drie prijzen in de club en die waren zaterdag allemaal thuis.
Mocht dit de echte reden zijn dan staan we er niet echt goed op maar we gaan het meemaken hoe ons seizoen verder verloopt.
De start is in ieder geval heel bijzonder.
Reactie *in the northwest corner of the United States, a falcon attack will cause the same result. The birds will fly in every direction and for many miles. Just a thought.
Kees, habe ich in 2023 auch mitgemacht. Auf einen Flug von 310 km verlor ich 11 jährige Tauben. Obwohl der Flug ganz normal verlief. Der Grund: Als Jungtauben
nur auf der Nahtour gespielt. Ich habe verschiedene Taubenzüchter aus Belgien gefragt. Anwort: Zu unerfahrene Jungtauben, als Jährige waren sie für mich wertlos.
Grüße Willi
Beste Kees, In onze CC Leiden verspeelde Ton van Wissen uit Voorschoten op de 1e africhting Hazeldonk met 2 nachten mand met lichte z.o. wind 10/45. Speelt afgelopen week 1-3 van de lossing samen met de CC Westland. Ook voor hem onverklaarbaar. Opvallende zaken van die vlucht: toen onze duiven vielen trok de lossing van afd 6 over het dorp naar zee. We klokten voor de club. Concoursduur 1:3 nog geen 4 minuten maar de helft van de duiven kwam uren later, zijn jaarlingen waren 8 x in de wagen geweest in 2023 maar hadden nog geen 2 nachten mand gehad. Hij denkt zelf in Engeland of verdronken op zee.