Hoe te voeren…

werd gevraagd via een e-mail, ik zou het hier uitleggen hoe ik te werk ga. De volledige e-mail ging als volgt:

Hallo Kees,
Ik heb wel eens gelezen dat je 3 soorten voer mengt.
Vliegvoer,zoontjes en zuivering[is dat met gerst]en dat je dan 1 hand voor 3 duiven geeft.
Pak je dan 1 deel van vliegvoer , 1 deel zoontjes ,1 deel zuivering?
Geef je ze naar de vlucht toe meer of zwaarder voer ?
Voer je dat aan de oude en jonge duiven?
En hoeveel handen voer passen er in een piksteenpotje?
Voer je ze 1 keer of 2 keer per dag in het vliegseizoen?
Is dit ook geschikt voor de dagfond?
Als je donderdag inkorft wanneer voer je dan voor de laatste keer en wanneer voer je vrijdag voor de laatste keer.
Het klopt inderdaad dat ik mijn vliegduiven drie verschillende mengelingen voorschotelt, maar het zit iets anders in elkaar. Ik heb drie verschillende vliegmengelingen die ik onderling meng, daar komt bij één deel zoontjes mengeling en één deel zuivering. Dus 3/5 vlieg 1/5 zoontjes en 1/5 zuivering. In de zuivering zit uiteraard wat gerst. Het klopt ook dat ik 1 hand voer aan 3 duiven geef. Het voeren in het vliegseizoen gaat als volgt: De dag van thuiskomst krijgen de duiven alleen een goede vliegmengeling en hiervan mogen ze eten tot er wat over blijft. De volgende morgen krijgen deze duiven de hierboven beschreven mengeling. En dit doe ik dan hand voor hand want ze hebben dan echt niet zoveel honger. Zodra ze wat laten liggen stop ik met voeren. Vanaf dan is het iedere voerbeurt 1 hand voor 3 duiven. Dus voor 18 doffers 6 handen voer. Maar dit ook weer hand voor hand, want zodra ze geen trek meer hebben stop ik gelijk. Het voer gaat ook gewoon over de vloer, dus niet in het broedhok.
Ze krijgen altijd hetzelfde voer, uitgezonderd de dag van thuiskomst.
In verhouding krijgen de jongen wat meer zuivering te eten.
Ik weet niet hoeveel handen er in een potje gaat, want die heb ik niet.
Voer mijn duiven altijd twee keer per dag, zomer en winter.
Speel mijn duiven van de eerste tot de laatste vlucht die op het gewone programma staan, dus geen overnachtfond en ik denk dat mijn uitslagen voor zich spreken.
De inkorfdag krijgen de duiven bij mij altijd in de ochtend voor het laatst voer, maakt niet uit wat voor vlucht er op het programma staat.
Denk ook dat het niet echt belangrijk is wat je duiven te eten geeft. Je kan ze wel te weinig voeren. Te veel voeren bestaat volgens mij niet.
Je doet het m.i. goed als de duiven naar binnen stormen als je ze roept en er dan na het voeren nog wat voer overblijft.