Niet veel te doen…….

Op dit moment is het maar een beetje saai op het duivenhok. Nu vind ik er toch niet veel aan om op het duivenhok te zitten. Ik verzorg ze, ik maak de boel schoon en kijk of alles goed gaat en dan is het voor mij wel genoeg. Dan ben ik weer lang zat op het hok geweest. Er zijn melkers die helemaal lyrisch kunnen vertellen hoe lang ze tussen hun duiven kunnen zitten. Ik denk dan ook wel eens dat ik geen echte duivenmelker ben maar een duivenhouder. Mochten ze volgende week zeggen dat het afgelopen is met wedvluchten organiseren in Nederland dan denk ik niet dat ik tot het eind van het jaar nog duiven op de werf zou hebben. Voor mij is duiven houden zonder wedvluchten helemaal niks.
Dus op dit moment is het een beetje saai.

De eerste jongen zijn er weer, morgen gaan we kijken wat er van over is. Ik bedoel wat er over is van de eerste ronde. Heb in totaal 33 koppels gekoppeld. Hiervan hebben er twee maar één ei gefabriceerd. Eén ei is gesneuveld, één jong lag naast de schotel en zover ik nu kan zien is er nog één ei ingedeukt. Maar morgen weten we meer, dan ga ik alle nesten even inspecteren. Inmiddels zitten er al weer 25 koppels voor de tweede keer te broeden (de eerste 25 koppels zijn overgelegd naar voedsterkoppels). Als het zo door gaat zitten de hokken zo weer helemaal vol. Hopelijk zitten er een paar heel goede tussen en kunnen we weer een paar jaar vooruit.

Afgelopen zaterdag mocht ik aan een forum deelnemen. Een paar keer per jaar wordt er gevraagd of ik in een forum plaats wil nemen. En ik moet zeggen, dit vind ik best wel interessant. Het is niet altijd even leuk maar toch. Zo vind ik het verschrikkelijk storend als de forumleider begint met de opmerking: Wij hopen dat u ons de waarheid wil vertellen. Natuurlijk gaan mensen die aan een forum deelnemen de waarheid vertellen. Als u dit niet verwacht ga dan alstublieft nooit meer naar een forum. Zo zijn er ook vaak melkers die vanuit de zaal uit gaan leggen aan de forumleden wat zij allemaal wel of niet doen. Ook zo iets onbegrijpelijks. Daar zijn deze mensen echt niet voor in een forum gaan zitten. Gelukkig in Kampen was dit deze keer niet aan de orde. Al met al was het een heel gezellig middagje. En hopelijk hebben de mensen die naar ons hebben zitten luisteren er wat van opgestoken.

Maar het wordt je op zo’n middag als luisteraar niet makkelijk gemaakt. We waren met vier melkers begonnen aan dit forum. Alle vier hebben en hadden we wel onze sporen in de sport verdiend. Maar….alle vier hadden we ook een verschillende benadering en aanpak van de duivensport. En ga dan maar eens als aandachtig luisteraar het juiste systeem voor jezelf eruit distilleren. Kan mij best indenken dat je er na een middagje luisteren nog steeds niet helemaal uit bent wat te doen.

In het algemeen was er toch wel het volgende van te maken:
Het allerbelangrijkste is: Goede kwaliteit duiven aan de basis. Zonder kwaliteit geen resultaten. Heel simpel.
Een redelijk goed hok aangepast aan je persoonlijke mogelijkheden. Een droog en goed verlucht hok is meestal wel voldoende.
Wat het medische gedeelte aangaat was er zoveel verschil in de vier systemen. Het enige wat ze alle vier deden was de verplichte enting tegen paramixo. Voor de rest was het allemaal maar een beetje aanklooien. Volgens mij is het maar het beste dat je een systeem uitdoktert en dit in overleg met je duivendokter gaat uitvoeren.
Een mooie vraag is ook altijd: Hoe kom ik aan goeie duiven ?  Dit keer was de vraag nog eens aangevuld met: En ook een manier dat het niet te veel kost. Alle forumleden hadden hier natuurlijk een eigen mening over. Toen ik deze vraag moest beantwoorden begon ik met: “U moet mij hierna niet allemaal gaan bellen”, maar ik denk dat je met een portie geduld best voor weinig geld aan goede duiven kan komen. Allereerst wil ik opmerken dat in de afgelopen 20 jaar mij niemand heeft gebeld in de zomer om te vragen wat de laatste eieren van de vliegduiven kosten. Ik kan me zo voorstellen dat je die bij menig goede melker voor een habbekrats kan meenemen. Alleen…. je moet er een jaartje geduld mee hebben voordat je er op een fatsoenlijke manier mee kan kweken. Maar geduld is iets wat maar moeilijk te aanvaarden is. Ik denk echt dat je op deze manier, ook nu nog,  voor een paar centen aan goede duiven kan komen. Liever kopen ze stamkaartduiven op het internet, waar meestal een ander al mee mislukt is. Want laat ik duidelijk zijn, vroeger had iedere melker zo’n ijzeren vuilnisbak. Die diende niet alleen om de mest in te bewaren maar het was ook een mooi hulpmiddel als je duiven te veel had (ik ben gelukkig nog steeds in het bezit van zo’n vuilnisbak). Tegenwoordig heeft die vuilnisbak een andere naam en luistert naar de naam “het internet”.

Eén melker had het goed begrepen maar niet echt goed geluisterd want ondanks dat ik had gezegd “U moet mij hierna niet allemaal gaan bellen” hing hij al op maandagmorgen aan de telefoon om te vragen wat de laatste eieren van de vliegduiven moesten kosten. Helaas kon ik hem niet helpen want ik verkoop praktisch geen duiven en of eieren meer aan huis. Dit jaar, op de “GOLDEN TEN”, werden de eerste en enige duiven verkocht sinds de totale verkoop in 2008. En dat wil ik voorlopig maar zo houden.