Een gewonde…..

Dat dacht Jan, want er lag op een paar plekken bloed. Jan is mijn beste vriend, hij verzorgd de duiven als we een weekje op vakantie zijn. Zo ook de laatste keer. En zoals gezegd dacht hij dat er een gewonde duif tussen zat. Inderdaad was er een duif die aan de voorkant net boven zijn krop een gescheurd vel had. Begreep niet echt hoe dit gebeurd kon zijn. Heb die duif daarna in de gaten gehouden maar weet nu hoe dat kwam. Deze duif plukt zijn eigen veren eruit. Waarom weet ik niet maar hij doet het wel. Nadat ik dit had geconstateerd houd je zo’n duif nog meer in de gaten. Wat nog meer opviel aan die duif was dat hij ook veel zat te pikken tussen zijn tenen. Het was net of dat hij daar heel veel jeuk aan had. Heb een fotootje gemaakt van zijn kale plek.

kale krop

Heb dit jaar al een keer eerder een soortgelijk dingetje meegemaakt. Vorig jaar had ik bij Platteeuw in België een oude duivin gekocht. Gedurende het vliegseizoen met de jonge duiven bleek een dochter van deze duivin bij Platteeuw zijn beste jonge duif te zijn. Niet alleen in de club was het een topper maar het was ook nog eens één van de beste jonge duiven van België. Zulke duiven wil je altijd wel kweken. Maar er was één probleem, ik had de moeder en Kurt had de vader. Na enig onderhandelen werd ik ook de eigenaar van deze doffer, en had het hele koppel in mijn bezit. Uiteraard werden deze duiven in het begin van het kweekseizoen aan elkaar gekoppeld. De eerste eieren werden omgelegd en de tweede ronde mochten ze zelf groot brengen. Maar blijkbaar had de duivin hier zo’n hekel aan dat ze haar jongen zodra ze in de veren kwamen ging kaal plukken. Ik wist niet wat ik zag toen de jongen twee weken oud waren en een beetje te voorschijn kwamen. Ik wist toen nog niet wie de dader was van dit veren plukken maar nadat ik het koppel had om gekoppeld wist ik het. De duivin was de dader. Maar waarom ?????
Ik weet het niet. We gaan ze over een paar weken weer koppelen. Niet aan elkaar en ik hoop voor haar dat ze het dan niet meer doet, anders ben ik er gauw klaar mee. Nooit eerder gehad dat veren plukken en nu twee gevallen in één seizoen. De twee duiven zijn geen familie en ook hebben ze nog nooit bij elkaar in een hok gezeten.