De wintertijd is altijd vergadertijd. Mooie plannen maken voor het nieuwe seizoen. Meestal blijft het bij plannen en gaat alles zoals het al jaren gaat. En daar is nog eens een keer niks mis mee. Zeker niet zoals ze de laatste jaren meer en meer het vliegprogramma aan het uitkleden zijn. Zoals ik al meermaals hier heb geschreven ben ikzelf een groot voorstander van het Belgische vliegprogramma. In het kort komt het er op neer dat ik zelf wil kiezen wat ik het volgende weekend wil spelen. In België kan je wekelijks vliegen vanuit elke willekeurige afstand. Is misschien ook niet ideaal als het gaat over de verbrokkeling . Wedstrijden met een handvol duiven zijn daar heel gewoon. Maar ergens een gulden middenweg vinden tussen het Nederlandse en het Belgische systeem is voor mij persoonlijk het meest ideale. Het zal altijd fictie blijven maar je kunt er wel eens over nadenken hoe dit zou zijn om mee om te gaan als duivenmelker. Nu wordt er in Nederland veelal geschreven en geroepen dat we minder (mag je dit woord eigenlijk nog wel gebruiken) vluchten moeten vervliegen die ook nog eens in afstand verminderd moeten worden. Ik heb wel eens het idee dat er stiekem leden van de dierenpartij in onze vergaderingen aanwezig zijn. Eén ding weet ik wel zeker, dat de vliegprogramma’s niet worden gemaakt door echte ouderwetse duivenmelkers. Van die mannen die al hun duiven in de mand doen als er 30 graden en noorden wind wordt opgegeven. Dit werd in lang vervlogen tijden gezien als selectief weer. Tegenwoordig worden er dan vluchten afgelast. Zo zijn de vluchten van 500 kilometer voor jonge duiven ook verboden terrein geworden. En je dan afvragen waarom er toch zoveel jongen verspeeld worden.

Vergaderen deden we deze week op afdeling niveau. Het was een ledenvergadering dat eigenlijk maar over twee vergaderpunten ging. De voortgang bij het NPO en de voorbereiding op de vergadering van 12 december. Het tweede punt was voor mij het belangrijkste, namelijk het vliegprogramma. Ik denk dat het afdelingbestuur dit heel goed heeft aangepakt door alleen deze twee punten apart te behandelen op deze vergadering.

Over de vergaderingen die zijn bijgewoond door verschillende afgevaardigden uit onze afdeling kwamen toch wel een paar conclusies naar voren. De algemene conclusie was wel dat men organisatorisch nog mijlen ver van elkaar af staat. Reden hiervan is dat de meeste afdelingen toch wel huiverig zijn om een deel van hun autonomie kwijt te raken. Dit wordt dan ook met hand en tand verdedigd. Op sportief vlak was de algemene conclusie dat men daar heel gauw tot elkaar weet te komen. Samenwerking zal hier het meest gebruikte woord worden in de toekomst. Door het slinken van het leden aantal worden we als het ware aan elkaar veroordeeld om samen te gaan werken op alle mogelijke sportieve gebieden. Kijk alleen al eens wat je kan bereiken op het gebied van het vervoer door samen te gaan werken. Wat mij tussen alle mededelingen door het meeste is bijgebleven: er is een breed gedragen voorstel om het niet meer toe te staan met vracht/invlieg duiven te spelen.

Het vliegprogramma in Zuid-Holland is in grote lijnen al meerdere jaren hetzelfde. Als je het vergelijkt met andere afdelingen ben ik toch blij dat ik in Zuid-Holland woon. Laat duidelijk zijn dat er altijd wat te wensen overblijft. Maar het programma zoals als wij dit vliegen is voor mij zeer acceptabel. In korte lijnen ziet het zo uit: Vanaf 8 april t/m 22 juli zijn er 10 vitesse vluchten

Vanaf 13 mei t/m 15 juli zijn er 6 midfond vluchten

Vanaf 27 mei t/m 5 augustus 6 dagfond vluchten

Vanaf 24 juni t/m 26 aug 10 jonge duiven vluchten

Vanaf 12 aug t/m 9 sep 5 vluchten jong/oud

De nationale vluchten St.Vincent, Dax en Bergerac worden net als vroeger weer landelijk vervlogen en tezamen gelost. Dan nog drie sector vluchten vanuit Agen, Bordeaux en Cahors.

Een programma waar een ieder zich wel in kan vinden. Misschien zijn er nog een deel “nep” liefhebbers die denken de sport een gunst te doen door heel hard te roepen dat alles maar minder moet worden. Die wil ik hier bij adviseren om een andere hobby te zoeken.

Dat was het zo’n beetje op vergader gebied voor deze keer.

Op eigen hok gaat alles zijn gangetje. Vorige week dinsdagavond de kweekduiven bijeen gezet. En gisteren hadden 29 van de 32 duivinnen één of meer eieren gelegd. Dus dit gaat tot nu toe prima. Over een paar dagen gaan er twintig koppels naar de voedster koppels. Dan kunnen de kweekduiven voor de tweede keer op eieren komen. Hierbij moeten volgens sommige melkers de betere duiven zitten. Ja echt, er zijn melkers die er van overtuigd zijn dat de beste duiven gekweekt worden in de tweede ronde. Om twee rondes te kweken van de vliegduiven is niet de meeste gangbare manier van voorbereiden op het nieuwe seizoen. Vroeger, toen ik nog een poosje in de bouw heb gewerkt werkten we nog wel eens samen met Jan Ruitenberg. Nu, Jan had de oplossing voor dit probleem. Hij was namelijk ook één van de mensen die hier echt in geloofde. Wat deed Jan, hij gooide gewoon de eieren van de eerste ronde weg. En voilà alle jongen waren van de tweede ronde.