Dat wil zeggen, ik ga het een beetje anders doen. De jonge duiven van 2015 blijven gewoon op het hok waar ze zaten. Ik ga ze dit jaar niet spelen vanaf het zogenaamde oude duivenhok. Alleen de vier overjarige doffers worden gespeeld zoals ik dat altijd met de oude duiven deed. Dus de jonge duiven blijven op het hok met ren er voor. Het koppelen heb ik ook geen werk van gemaakt. Heb ze bijeen gezet door de tussendeur te openen. Ze mochten het verder zelf uitzoeken. Ze hoeven ook geen jongen groot brengen. Ik heb ze ook niet opgesloten, ze mochten zelf een broedhok(je) uitzoeken. Eerst hebben ze een week in het hok gezeten met alleen de broedhokken open. Hierna heb ik er een broedschotel bij gezet. En nu, een paar dagen later, heb ik ook de tussendeur naar het andere hok geopend. Alles bij elkaar maken ze er ook echt een potje van. Tot nu toe is het bijna 20 dagen dat ze bijeen zitten. Het resultaat is dat ongeveer 60 % een vaste partner heeft gevonden en ongeveer 40% heeft eieren geproduceerd. Het wordt echt een experiment wat alle kanten op kan. Als het lukt wordt het totaal plaatje wel heel gemakkelijk. Weinig werk met in verhouding veel duiven. Zeker voor mijn doen veel duiven. Het aantal kan wel oplopen tot 65 in totaal. Mislukt het probeersel dan gaan we volgend jaar gewoon weer het oude systeem volgen. We houden u uiteraard op de hoogte.

Jaloezie heb je heel gauw met weinig duiven op een hok. Dat merk ik nu wel op het oude duiven hok. Daar zitten op dit moment drie koppels waarvan één doffer de boel helemaal regelt. Hij is overal de baas. Zo mag er niemand op de vloer komen. Je weet wel hoe dit gaat. Nu hebben daar twee van de drie koppels eieren. De doffer die de baas speelt is gekoppeld aan een duivin die al twee jaar geen eieren heeft gelegd. Bij de twee overige koppels heb ik deze ochtend opgemerkt dat beide koppels eieren onbevrucht zijn. Of de “BOSS” is echt de baas of er is wat anders gaande maar het is wel opmerkelijk. Gelukkig waren deze koppeltjes niet ingecalculeerd bij de makers van jongen voor dit jaar. Maar toch, de boel even goed in de gaten houden. Bij de vliegduiven, die ik bij elkaar heb laten lopen, heb ik ook de eieren nagekeken. Ondanks dat de duiven in dit hok bij wijze van spreken opgestapeld zitten waren hier alle eieren bevrucht.

Vanochtend kwam Aldo zijn bonnetje verzilveren. Net als vorig jaar heeft hij wat eieren meegenomen. We hebben gezellig een uurtje zitten ouwehoeren. Ik kon wederom goed merken dat Aldo een mannetje met ambitie is. Ik merkte ook aan hem dat hij zich regelmatig laat informeren op de huidige media. Voor hem is het internet een grote bron van informatie. Wat hij volgens mij hier niet goed aan doet is, dat hij zich te veel laat beïnvloeden door die stortvloed van info die je hier over je heen krijgt. Ik heb hem gezegd dat hij gewoon zijn eigen weg moet bewandelen. De duiven hebben zich maar aan te passen aan hem en niet andersom. Zo dacht hij dat het verkeerd was dat hij zijn duiven op de inkorfdag al zo vroeg in de mand moest zetten. Door zijn werk als eigenaar van een restaurant moet je uiteraard er zijn als de eerste klanten voor de deur staan. Daarom moest hij zijn duiven al om vijf uur in de mand zetten. Hij dacht dat dit niet bevorderlijk was om goed te presteren. Gelukkig kon ik hem uit de droom helpen. Bij mij zitten de duiven op de inkorfdag altijd al om vier uur in de mand. En het heeft ze nooit belet om goed te presteren. Zo passeerden er meerdere grote en kleine probleempjes de revue. Hopelijk heb ik hem wat oplossingen kunnen aanreiken en gaat het dit jaar weer wat beter voor hem. Het is nu eenmaal niet zo makkelijk voor een beginneling.

Volgende week zaterdag viering van de GOUDEN DUIF. Altijd een dag waar ik naar uit kijk. Een lange dag maar oergezellig. Veel bekende en onbekende melkers waar je een praatje mee doet. Kortom pure gezelligheid.