Het is weer zo ver, een nieuw jaar met nieuwe kansen.
Allereerst wens ik alle lezers en hun familie vooral een zeer gezond 2023.
Wanneer zo’n nieuw jaar van start gaat heb ik altijd de neiging om een beetje terug te kijken op het afgelopen jaar.
Het werd een jaartje met wat grote veranderingen zowel privé als in de sport.
De grootste verandering privé is het heengaan van onze vader, het is niet niks als iemand wegvalt waar je 28 jaar mee hebt samen gewoond en die bovendien 92 jaar onze vader is geweest.
Nog een echt groot verlies was het heengaan van onze vriend Jan Hermans.
Met grote regelmaat moet ik nog steeds aan hem denken als er weer eens wat speciaals in het duivenwereldje gebeurt en naar goede gewoonte hem hier over wil bellen, wat helaas niet meer kan.
En in ons eigen kleine wereldje was er dan nog het verongelukken van het beste viervoetige vriendje wat je je kan wensen, onze Bono waar we toch een tiental jaren veel plezier van hebben gehad.
Op een positieve noot was er ook best het één en het ander gebeurd.
Bovenaan het lijstje van positieve gebeurtenissen voor mij was het combinatie gaan vliegen met mijn broer Ton en dit onder de naam TEAM BOSUA.
We zijn bijna vanuit het niets een geheel nieuwe start aangevangen met de jonge duiven.
Veel jongen waren er gekweekt maar door een beetje te wild handelen van mijn kant gingen er iets teveel onnodig verloren, maar al met al kwamen we nog met een mooie ploeg van 87 jongen aan de start.
Negen vluchten hebben we duiven ingekorft en winnen in de Dordtse Bond zeven vluchten de 1e prijs en de andere twee vluchten vangen we aan met de 2e prijs.
Moet hier wel aan toevoegen dat de magische klank die de Dordtse Bond vroeger had daar niet zo heel veel meer van over is.
Ook hier is de duivensport door een niet te stuiten terugval bijna geheel verdwenen.
Werden er in de bloeiperiode van de duivensport op de eerste jonge duivenvlucht maar liefst 4000 duiven bijeen gebracht, nu komen we niet eens meer aan 500 duiven.
Op de negen vluchten waar wij aan mee deden werden waren 463 duiven het grootste aantal en 222 duiven het kleinste aantal.
Maar ook in groot verband kunnen we terug kijken op een paar mooie successen.
Zoals de Grand Prix vlucht vanuit Nanteuil met 17.721 duiven provinciaal winnen we 1-8-9 etc. met 44 v.d. 77 in de prijzen.
Of Lennik waar we van de totale lossing tegen 14.384 duiven de 4 snelste duiven wisten te winnen en in totaal 27 v.d. 28 in de prijzen
Duffel 2381 duiven 7-8-10-12-15-16-18-20 etc. totaal 51 v.d. 87
Lennik 2369 duiven 5-8-9-10-11-13-14-16 etc. totaal 54 v.d. 87
Van deze ploeg jongen hebben we 20 doffers en 20 duivinnen over gehouden en gaan die in 2023 spelen op totaal weduwschap, en dan weten in augustus (misschien wel veel eerder) hoe de vlag er voor staat.
We gaan ze in de loop van deze maand koppelen en dan van lieverlee weer eens uit laten vliegen in hun nieuwe hokken, een paar kleppen verderop.
Wat ook heel goed bevalt is het in combinatie duiven houden.
Ik heb nog nooit zo’n makkelijk winter seizoen gehad met die 20 doffers en 20 duivinnen vliegduiven want de kweekduiven verblijven bij broer Ton.
En tot nu toe gaat het op zijn kweekhokken ook een beetje van zelf.
De eerste ronde eieren van de volgens ons belangrijkste duiven zijn verlegd onder een ploegje voedsterduiven en de tweede ronde eieren van deze “belangrijke” duiven zijn inmiddels ook al gelegd.
Zoals gewoonlijk zal aan het eind van het jaar wel blijken dat we toch de verkeerde koppels als belangrijk hebben aangemerkt.
De eerste ronde is inmiddels voor 90% al een ringetje om geschoven en hebben tot nu toe opvallend weinig uitvallers.
Dit is het zo’n beetje wat er tot nu toe op onze eigen hokken gebeurd is, eigenlijk niks bijzonders.

Heb afgelopen week wel de verkoop/kijkdag van Willem de Bruijn gemist.
Dat was niet om een speciale reden maar ik was gewoon een dag abuis, ja ik weet het ouderdom is niet altijd makkelijk maar we kunnen er gelukkig goed mee omgaan.
Maar… ze zullen mij niet gemist hebben op de verkoop.
Bijna een miljoen euro voor 75 duiven die met zijn allen niet één prijs hebben gewonnen.
Het is toch ongelooflijk wat een prijzen betaald worden voor zijn duiven.
Voor alle duidelijkheid het waren kinderen van zijn belangrijkste kweekduiven en niet de belangrijkste duiven zelf.
Een mooiere referentie bestaat er eigenlijk niet als je het goed beschouwt want die super hoge prijzen komen puur en alleen omdat er zoveel melkers slagen met je duiven.
Hopelijk kunnen wij over een poosje ook zeggen dat we geslaagd zijn met de WILLEMPIES.

Komende zaterdag is er opnieuw een kijkdag, dit maal van een geheel ander genre.
Dan kunt u de pure Barcelona vliegers van Brügemann bewonderen.
Zaterdagavond in het D.C.&.V.B. gebouw in Dordrecht komen de jongens van Brügemann hun Barcelona ploeg laten zien die door organisatie van duivenblad De Duif op het internet verkocht gaan worden.
Vanaf 19.00 tot 21.30 uur bent u van harte welkom .
Misschien niet alleen om duiven te kijken maar even over duiven ouwehoeren is ook nooit vervelend.