Na de onderbreking van een week moest het er deze keer weer van komen. De afgelopen week was het op een prettige manier weer afzien. Een keer uit eten is altijd gezellig. Tien dagen achter elkaar dan is de grootste lol er wel van af. Mijn Chinese vriend is op dit moment weer terug naar Beijing en ik kan weer gewoon mijn duiven verzorgen. Daar moet je ook weer niet te zwaar aan tillen. Alles moest een beetje aangepast en vlug vlug gebeuren. Maar aan de uitslagen te zien heeft dat totaal geen negatieve weerslag gehad op de duiven. Eerder het tegendeel. Maar later hierover meer.

Als Chaodong hier is gaan we wel op zoek naar goede duiven en/ of andere bijzondere dingen. Zo hebben we geluncht met duivenarts Vincent Schroeder.  Chaodong had van mij vernomen dat het medicijn van Vincent bij mij bijzonder goed heeft geholpen toen de jongen gingen kotsen. Hij wou daar gelijk het zijne van weten. In China had hij inmiddels drie keer twee duiven ter autopsie aangeboden. Daar was uitgekomen dat alle zes duiven vlekjes op hun longen hadden. De Chinese dokter zei dat dit waarschijnlijk werd veroorzaakt door schimmels op het voer. Vincent vond het hoogst onwaarschijnlijk dat dit de oorzaak was. Maar….. zoals alles wat Chaodong aanpakt moest hij ook hier het naadje van de kous weten. Allereerst in China, daar werd door de dokter het voer tezamen met wat water in een centrifuge geplaatst. Het water wat er toen tevoorschijn kwam werd onder de microscoop gedaan, en ja hoor heel veel schimmels. Nu moet u weten dat voer in China van een heel andere kwaliteit is dan dat bij ons.

Chaodong doet nu op advies van de dokter iedere dag zijn duivenvoer schoon maken. Hiervoor kookt hij water spoelt hiermee het voer heel goed. Het water wat hierna overblijft heeft de kleur van Cola. Om de proef op de som te doen heb ik hem gevraagd om ook mijn voer eens te spoelen. U mag best weten dat ik toch verbaasd was hoe vies het water er uit zag. Volgens Chaodong was het water hier veel  schoner dan in China na het schoonspoelen. Het is misschien niet dé oplossing maar wel iets om over na te denken.

Met veel interesse werd er gesproken en geluisterd naar Vincent. Zijn medische ondersteuning gaat beslist een vervolg krijgen in Beijing.

 

Een andere dag bezoek gebracht aan Juul van Looveren. Deze man was de laatste jaren een zeer verdienstelijk hafo speler. Wat hem wel bijzonder maakte was zijn superduif de “BERT”. Een duif zoals er maar weinig worden geboren. Week voor week supervroeg. Kijk maar eens naar zijn erelijst op onderstaande foto. Het was in ieder geval genoeg om nationale asduif te worden. Zelfs op de olympiade was hij in zijn categorie te aanschouwen.

 

Wat ik bij Juul heel bijzonder vond was zijn hok. Het hele dak bestond uit lichte plastic golfplaten. U kunt wel nagaan dat dit als het zonnetje maar even schijnt echt een warm hok oplevert. Andere jaren was dit klaarblijkelijk genoeg om de duiven in supervorm te krijgen. Alleen dit jaar denkt Juul dat het eerder een sta in de weg is om de duiven in vorm te krijgen. Het is best een heel warm voorjaar met veel, heel veel zon. Zuurstof gebrek kan wel eens de doodsteek zijn op dit bijzondere hok.

 

Op zaterdag werd er gevlogen vanuit Pontoise, 353 km voor mij. Ik vond dat ik de week er voor vanuit Vierzon niet  zo’n goeie uitslag maakte. Had hier echt wat meer van verwacht. Dus deze week was het een beetje spannend. Je weet uiteindelijk maar nooit of het aan de vlucht lag of dat de duiven inderdaad een mindere conditie hebben. Kon het mij niet voorstellen dat het weer een domper zou worden. De duiven trainde werkelijk prima. Op maandag alweer een drie kwartier zonder dat ik ze moest opjagen. De snelste duiven van Pontoise maakten 1290 mpm. Het werd al met al een prima vlucht en een mooie uitslag. In de club werd het 1-2-4-5 enz. De duivin die de 1e won “FAY” won ook twee keer  eerder de 1e in de vereniging. In de kring stonden 1586 duiven en daar won ik 5-9-17-20 enz  in totaal 21 prijzen de 30. Bovendien was er ook een plaatsje op teletekst voor “FAY” ingeruimd.  Zij stond op de 7e plek van iets meer dan 6500 duiven. Dus ondanks de minimale verzorging deze week een resultaat om mee verder te gaan.

Na tien dagen was het weer tijd om afscheid te nemen van Chaodong. Dinsdag naar Schiphol en dan zat zijn zoveelste bezoek er ook weer op. Deze dagen was het bijzonder warm en van trainen kwam er ook niet veel terecht. De duivinnen daarom ook maar twee keer vroeg in de ochtend losgelaten. Dat ze dit niet gewend waren bleek wel. Ik moest er een paar in het gareel houden door ze op te jagen. Uiteindelijk hebben ze eerste keer een half uur en de tweede keer drie kwartier gevlogen. Al was het deze keer niet zo fel als de vorige week. De doffers gewoon drie keer een uurtje in de namiddag laten vliegen. Ik laat de doffers maar gewoon hun gang gaan. Deze jaag ik nooit op. Dus vanaf het thuis komen op zaterdag waren de doffers precies drie keer een uur buiten geweest tot aan het inkorven op donderdag.

Op zaterdag zag het er vroeg in de ochtend heel goed uit. Maar al heel snel betrok de lucht en hebben we heel de dag verder zwaar bewolkt weer gehad. Ik denk dat het ook 70% van de dag geregend heeft. Weliswaar was dit voornamelijk motregen maar om duiven op te wachten verre van ideaal. De duiven te Bourges werden gelost om 9 uur en gezien de wind werd er vanuit gegaan dat er wel eens kort aan de 100 kilometer per uur kon worden gehaald. Dus vanaf 14.30 uur waren alle ogen strak gericht op het luchtruim. Goed 20 minuten later riep één van de letters, daar komt  er één.  En reeds bij het maken van zijn laatste vleugelslagen zag ik dat het “JOEY” was. De kleinste doffer op het hok die als eerstgetekende was ingekorft. Op het systeem stond hij genoteerd op 14.51 uur. Hierna was het  8 minuten wachten op de volgende duif. Nog niet wetende wat ons zou overkomen  was  het op dit moment voor mij al een geslaagde vlucht.

Later op de dag werd duidelijk dat we onze zoveelste NPO overwinning in de wacht hadden gesleept. Tegen 10.321 duiven had “JOEY” de eerste prijs gewonnen. De hele ploeg heeft trouwens een mooi resultaat bijeen gevleugeld. Ik had 31 duiven mee gegeven en won daarmee 1-33-70-71-100-101 enz en in totaal 20 van de 31 in de prijzen. In de kring tegen 1186 was het goed voor 1-5-13-14-24-25 etc

Even terug naar “JOEY”, een tweejarig doffertje met een edele afstamming.  Zijn vader is “CHARLIE” de nationale asduif van Luc Christiaens, en zijn moeder is “CONCHITA” een dochter van mijn superkoppel “LEON” X “NONNETJE”.

“JOEY” won tot nu toe als jaarling:

Bourges           116e NPO  13.272 duiven

Chateauroux  301e NPO    9.987 duiven

Argenton          78e NPO    7.374 duiven

Ruffec               77e NPO    3.780 duiven

Dit jaar kwam hij heel traag op gang, pas op 4 juni zijn eerste mooie prijs:

04-06  Roye  66e tegen 1906 duiven

10-06 Vierzon  197e NPO  11.680 duiven

17-06 Pontoise  53e Afd  6521 duiven

24-06 Bourges  1e NPO  10.321 duiven.

Nu maar hopen dat de ploeg deze conditie nog een paar weken kan aanhouden. Op naar Pontoise komende zaterdag.