Voor de eerste keer dit seizoen heb ik eens op teletekst gekeken. Normaal gesproken kijk ik hier niet naar. Ik weet niet of u dit wel eens hebt gedaan. Eer dat je een aantal pagina’s hebt bekeken zijn de duiven haast weer thuis. Het duurt maar en het duurt maar. Ikzelf kijk altijd op de eigen website van afdeling 5. Daar krijg je duidelijk en to the point de berichten die je nodig hebt. Dus zoals gezegd gisteren uit verveling eens gekeken op teletekst of dit nog steeds met het slakke gangetje gaat, nu dit is nog steeds zo. Maar wat ik er op gelezen heb is werkelijk niet te geloven, tenminste niet voor mij. Er zullen best mensen zijn die deze onzin begrijpen maar ik niet. Zo staat er: De vooruitzichten voor zaterdag, na 10 uur gunstig voor ervaren duiven en voor onervaren duiven na 11 uur. Wat gaan we in de toekomst nu doen bij het inkorven? De duiven die al meer dan 10 keer mee zijn geweest in aparte manden denk ik. Want deze kunnen uiteindelijk een uur eerder gelost worden. Dan heb je wel mooi twee winnaars op dezelfde vlucht. Op teletekst staat ook: Door de harde NNO wind is het minder gunstig voor jonge duiven. Waar hebben we het dan over. Ik denk dat dan ook de jaarlingen en de overjarige duiven apart moeten vliegen, misschien mag je dan wel geen jaarlingen meer inkorven met zo’n harde wind. En dan tot slot: De grondinversie is rond 10 uur weg. Dat is ook fijn om te weten. Met die inversie verhalen zijn we ook nog niet klaar. We gaan het meemaken dat het dadelijk best een beetje warmer gaat worden. Omdat de geleerden dan zeggen dat er misschien nog wel ergens inversie aanwezig kan zijn gaan we de duiven met warm weer vast houden tot het nog een beetje warmer is.

Dit heeft helemaal niets te maken met de lossingscommissie. Deze mensen moeten uit deze wirwar van adviezen maar wijs zien te worden. Hopelijk laten ze wel hun gezond verstand prevaleren. In ieder geval hebben ze deze week hun verantwoording genomen en het lossen uitgesteld. Ik denk achteraf een prima besluit. Al moet ik ook heel eerlijk zeggen dat ik wel een lossing op zaterdag had verwacht. Als je de vluchten op zaterdag bekijkt op de compuclub zijn er best veel die een uur tot zelfs meer dan een uur open staan. Voor de afstanden van ongeveer 300 kilometer is dit een beetje te lang om over een vlot verloop te kunnen praten.

De lossing op zondag kon voor mij persoonlijk niet beter verlopen. Ook nu waren er in onze contreien veel kleine buitjes. Zo vlogen de eerste duiven over terwijl we nog stonden te schuilen voor een net gepasseerd buitje. Deze duiven zaten vrij hoog en waren ons huis al voorbij gevlogen. Onderwijl was onze eerste duif al onderweg naar de klep. Die was duidelijk al eerder aan de landing begonnen en liet de hoog vliegende duiven voor wat ze waren. Achteraf maar goed ook want door niet mee te vliegen bleek ze net snel genoeg om de hoogste snelheid van alle geloste duiven te halen. De tweede duif zat in Hardinxveld en bovendien nog op dezelfde metersnelheid ook. Centimeters bleken de beslissing te brengen. En het geluk was aan mijn zijde. Het is altijd prettig als je gelijk de eerste de beste totale lossing het laken naar je toe kan trekken.

De winnares is een jaarling duivin NL15-1710524. Als jonge duif won zij 9 prijzen van 10 vluchten. Vorige week won ze vanuit Laon in het rayon de 6e tegen 1600 duiven en dan nu vanuit Pont St Max de 1e in rayon Oost tegen 12.808 duiven en was ook de snelste van alle 34.683 duiven.

imagesVA1J999T

Pa is inmiddels ook weer uit het ziekenhuis. Dus eigenlijk gaat alles prima deze week. Een kleine tegenslag is dat ik op dit moment weer een prima duivinnetje mist. Hopelijk zit ze morgen op mij te wachten.