Heb weer een paar oude uitslagen in handen gekregen. Daar zat een uitslag tussen vanuit Limoges in 1968. Dit was de uitslag van Afd C. Daar werd gespeeld vanaf Middelharnis t/m Woerden. In die tijd was het nog zo dat je zelf kon uitmaken of dat je je duiven in het afdelingconcours wou mee laten doen. Dus als je het objectief bekijkt waren het de betere spelers die hier een gokje waagde. En dat er toen gegokt werd is wel duidelijk als je de uitslag bekijkt. Er stonden toen maar 919 duiven in het hele afdeling concours. Daar was in totaal 8218 gulden op gezet, ofwel 9 gulden per ingezette duif. Enig idee hoeveel dit zou zijn in huidige euro? Je praat hier wel over 47 jaar geleden. De fameuze Gebr de Wit uit Koudekerk a.d. Rijn wonnen de eerste prijs op nagenoeg de verste afstand. Die duif constateerden ze om 16.55 uur en met 10 duiven mee werd hun tweede duif om 21.01 gedraaid. Trouwens het hele concours duurde dus vanaf 16.55 tot de andere morgen7.10 uur. Heel wat anders dan de concoursen heden ten dagen. Om te vergelijken het concours vanuit Ruffec het afgelopen seizoen.  Op Limoges in 1968 maakte de eerste duif 1149 mpm, nu in 2015 op Ruffec maakt de eerste duif 1175 mpm. Niet exact hetzelfde maar toch vergelijkbaar. In 2015 maakt de laatste duif 981 mpm en wordt geklokt om 19.45 uur. Aan dezelfde snelheid in 1968 zijn er dan 24 duiven thuis. Toch wel redelijk bewijs dat de sportduif enorm is geëvolueerd door de jaren. De kop van de uitslag in 1968 zag er als volgt uit:

uitslag limoges web

Opvallend vind ik dat wereldberoemde namen maar heel gewoontjes hun prijzen pakken. Heel anders als dat dit nu gebeurd. Nu worden hele uitslagen compleet opgerold. Vroeger was dit eigenlijk onmogelijk. Waarom? ik denk omdat bijna niemand echt goede duiven had. Iedereen moest maar een beetje roeien met de riemen die er waren. En dat was op dat moment nog niet veel. Op een gegeven moment waren de meeste melkers er wel achter dat ze hun duivenstammetje moesten verbeteren en is de jacht op goede duiven begonnen.
Dat er helemaal geen goede duiven waren in 1968 is ook niet helemaal waar. Ik had niet veel uitslagen, maar één duif sprong er toch wel bovenuit. Dat was de “07” van Kleis Middelkoop uit Dordrecht. Kijk eens op de volgende drie uitslagen wat deze duif won aan ereprijzen maar zeker aan geld.

uitslag corbeil web

uitslag tergnier web

uitslag surfeille web

Best wel leuk om weer eens wat oude uitslagen te bekijken. Er is toch wel heel wat veranderd in de duivensport. Niet altijd ten goede maar vooruit er is nog steeds duivensport.

Op eigen hok deze week niet veel te beleven.
Net als vorige week complete rust. Voor één duif was het eeuwige rust. Ik voer de duiven altijd op de voertafel in de ren. Op woensdagmiddag natuurlijk ook weer. De duiven kwamen weer met gezwinde spoed naar de voerbak. Een jonge doffer vloog op de tafel en terwijl hij landde viel hij om zuchtte twee keer en was dood. Het zal een hartaanval of zoiets zijn, het ging in ieder geval wel supersnel. Dit was gelijk ook het spannendste wat er is gebeurd in twee weken duivensport op mijn hok.