Deze week is de meeste aandacht uit gegaan naar de jonge duiven. Ik weet niet of u ook zo’n hekel aan duiven hebt die alleen maar klein zaad oppikken. Bij de jonge duiven zitten er nog al eens een paar tussen die deze rot gewoonte hebben. Ik denk ook dat die klein zaadeters geen blijvers zijn. Kan mij zo voorstellen dat die, als deze duiven eenmaal twee nachten in de verzendmand zitten echt te kort komen als het om voeding gaat. In de mand is het voer bijna uitsluitend van die grote bonken. Ik maak er daarom een beetje werk van dat al mijn duiven die grote bonken niet links laten liggen. Bij de jonge duiven doe ik een week lang het voer zeven. Hiervoor gebruik een patatschep. U weet wel zo’n schep waarmee je de patat uit het vet haalt. Die kun je makkelijk aanschaffen bij de Makro. Dit gezeefde voer krijgen ze dan een week te eten. Welke duif hierna nog steeds alleen klein voer eet moet het zelf maar weten. Dat was dus afgelopen week. Vanaf zondag t/m donderdag hebben ze ook een kuurtje tegen tricho gehad. Dit is gedaan omdat de ploeg compleet is en er geen meer bij komen. Maar intussen waren er wel van zes verschillende hokken jongen bij gezet. Ook niet echt ideaal. Maar ja alleen met de gouden ringen race krijg je al jongen van vijf verschillende hokken. Op donderdag zijn ook alle jongen geënt tegen pokken. Dit doe ik altijd met het borsteltje. Een paar veertjes uit de borst, wat entstof op die plek en klaar is kees. Nu even afwachten wat de reactie op dit alles is. Naar alle waarschijnlijkheid gaan ze nu net als de meeste voorgaande jaren aan de schijterij. En als dit dan voorbij is gaan we starten met opleren.

20160424_1323191

Een paar weken terug heb in een bericht geschreven over het gebruik van kaneel poeder tegen de jonge duiven ziekte. Dit bericht was mij toegezonden vanuit Zuid-Afrika. Dezelfde man heeft mij nogmaals gemaild of ik soms melkers kon die dit poeder ook gebruiken. Hij was zeer benieuwd hoe die hierover dachten. Ik weet helaas niemand die dit ook gebruikt was mijn antwoord. Afgelopen week kreeg ik wel een mailtje van een melker die ook nieuwsgierig is over het gebruik. Die mail luid als volgt: (Let op, ook hier wordt weer gebruik gemaakt van een natuur product.)

Hallo Kees,

Even voorstellen. Mijn naam is Marcel Görtzen en woon in Kerkrade (Limb). Naar aanleiding van dit stukje en wel tot het gebruik van kaneelpoeder in Afrika. Dit lijkt mij wel een interessant gegeven en zou graag willen weten of je dit preventief of curatief moet/kunt gebruiken. Indien je even tijd hebt, laat het mij graag weten. Voor een aanpak met een natuurlijk product ben ik meer te vinden dan het gebruik van chemisch spul. Zelf geef ik de jonge duiven graag havermout vlokken (dagelijks een handje) i.v.m. de vezel die er in zit. Een goede melker gebruikte dit dan enkele dagen als er zich adeno-coli voordeed. Alleen havermout vlokken in de bak voor een paar dagen en daarna een handje per voerbeurt. Hij was hier tevreden mee.

Marcel

Op zijn vraag hoe je de kaneel poeder moet gebruiken, moet ik het antwoord schuldig blijven, helaas. Van een andere melker kreeg ik de vraag hoe ik de duiven het weduwschap aanleerde bij de start van het seizoen. Ik had hier al eens een bericht aan gewijd. Maar dat kon hij niet meer terug vinden. Daarom hier nog eens een kleine uitleg zoals ik dat altijd heb gedaan. De doffers en duivinnen brengen geen jongen groot en gaan vanaf eieren op weduwschap. Als ze eenmaal los zitten worden ze dan opgeleerd zonder dat de doffers en duivinnen bijeen komen. Vanaf twee weken voor de eerste vlucht wordt er een mooie dag uitgezocht. Op die dag ga ik als volgt te werk. Eerst wordt er normaal getraind aan huis. Een half uur na binnenkomst worden de doffers en duivinnen bijeen gelaten, mogen dan een uurtje bij elkaar blijven. Alles de mand in en dan breng ik ze ongeveer 5 kilometer weg. Hier gaan ze allemaal tegelijk los. Bij thuiskomst hiervan willen ze nogal eens slecht binnen komen. Maar eenmaal binnen gaan ze weer een uurtje bijeen. Opnieuw de mand in en weer naar 5 kilometer. Ze zullen nu al wat beter binnen komen. En dit hele circus doe ik hierna nog een keer. Deze derde keer zitten de meeste duiven al binnen voordat je thuis bent. Let wel op dat ik niet vlieg met de partners van de vliegduiven. Na dit alles zijn ze klaar voor het nieuwe seizoen.

Afgelopen week werd er gevlogen vanaf Quievrain, voor mij 168 kilometer. Jammer dat het opnieuw zo koud was, het weer op zich was prima. Met een NNW windje werd het een pittig vluchtje. De eerste duiven maken net 75 kilometer per uur. De eerste aankomende duif was een jaarling doffer, dan drie minuten niks. Was het nu zo’n vroege duif of was het gewoon niet goed. Dat zijn dan vragen waar je nog geen antwoord op hebt op dat moment. De eerste duif was ook de snelste in de club. Ik schrijf expres de snelste want hij staat niet als 1e op de uitslag. Wij vliegen in de club alleen met de bovenste 30 van de poulebrief. En daar stond hij niet bij.

Na die eerste duif kwamen ze echt aan de lopende band. In 12 minuten waren er 50 van de 62 thuis. In totaal win ik 51 prijzen van 62 duiven. Tegen 3752 duiven in de kring 8-50-53-76-88-90-91-92-97 enz. Hopelijk kunnen we ze de komende weken in de breedte een minuutje vroeger laten komen.