Het weekend zou dit keer zeer mooi worden volgens de vooruitzichten. Heel mooi helder weer met een noorden windje zou het een echte duivendag worden, maar er werd weer een kleine misrekening gemaakt door de weermannen. De oude duiven konden er tegenaan. Argenton was voor hun de losplaats. Voor mij altijd nog 622 kilometer. Met tegenwind en redelijk warm werd mij altijd wijs gemaakt dat je daar op kon selecteren. Of dat waar is laat ik maar in het midden. Ik vind het wel altijd zeer prettig als ik met dit weer geen zeperd oploop. De jongen stonden in Peronne en dat werd weer een dag lang wachten met als resultaat, uitgesteld tot morgen, daar krijg je dit jaar van lieverlee wel een dikke veter van. Maar als het niet anders kan dan moet het maar.

Krijg toch wel een beetje het gevoel dat men op die kortere vluchten overdreven naar het weer kijkt. Nooit meer wordt er gelost vanaf het zogenaamde vroegste uur. Altijd is er wel ergens nevel, bewolking, inversie of andere troggen. Maar wat mij dan nog meer bevreemd is het gemak waarmee men de oude duiven op vluchten als Marseille en Barcelona gewoon voor de leeuwen gooit. Meer nog heb ik het gevoel dat dit altijd maar zo’n beetje wordt dood gezwegen. Ongekend zijn dit jaar de verliezen op die twee eerder genoemde vluchten. Niet verwonderlijk natuurlijk als je ziet dat de duiven van Barcelona het eerste stuk nogal wat regen kregen te verwerken. De duiven van Marseille moesten opboksen tegen een mistral wind van ongekende snelheid. Maar wordt hiernaar gekeken? Je zou haast denken van niet.

De jongen deze week !

Ik denk dat het toch de goede kant op gaat. Een week terug miste ik nog wat jongen van de vlucht. Maar elke dag opnieuw kwamen er in de ochtend in de middag en soms zelfs in de avond nog jongen terug. Daar moesten ook jongen tussen zitten die gewoon verdwaalde bij het uitlaten. Maar vooruit, op een gegeven moment had ik gevoel dat alles weer was gearriveerd. Op donderdag ben ik ze gaan opleren aan de grens. En inderdaad, ik had er zelfs 1 meer dan vorige week bij het inkorven. De jongen kwamen van de grens zeer vlot terug. Ik dacht allemaal tezamen en binnen 35 minuten. Maar in de middag kwam er één zwaar gewond thuis. En ja hoor, bij het inladen de vrijdag kwam ik er weer vier te kort. Met wat opnieuw ingeschakeld kreupelhout kwam ik toch nog aan 55 jongen.

Eerst Argenton op zaterdag. Het werd een prachtige vlucht voor de duiven in conditie. Bij ons in de club was er één duif in super conditie. Dit was de “26”van de comb. Van de Heuvel-van Helden. Deze duif vloog in de club maar even 17 minuten los. Gelukkig voor mijn gemoedsrust werd dit pas bekend bij ons rond de tijd dat het concours afgelopen was. Anders hadden het toch 17 super lange minuten geworden. Achteraf moest deze duif maar 1 duif voor laten gaan in het totale concours tegen 7374 duiven. Als je die duif meerekent stond het concours 53 minuten open. Dat vind ik voor een vlucht van dik 600 kilometer onder deze omstandigheden best een vlot verloop.
Zelf wonnen wij in de club tegen 110 duiven: 2-3-4-5-6 (dit waren vijf duiven in vier minuten)
In de kring tegen 716 duiven was dit goed voor 6-9-11-13-14 etc.
En in de afdeling tegen 7374 duiven 40-56-68-73-78 enz. in totaal 24 prijzen van de 43.
Het kan altijd beter maar ik ben zeer tevreden met dit resultaat. Met deze omstandigheden moet je eigenlijk een ploeg hebben die bestaat uit 50% meerjarige duiven. Ervaring was hier onontbeerlijk. Als bewijs voor deze stelling: In de eerste 17 prijzen van de afdeling staan 2 jaarlingen. Mijn ploeg bestond uit 6 oude duiven en 37 jaarlingen. Van de 6 oude duiven winnen er 5 prijs. Dit wil toch wel wat zeggen. Dat het zwaar was bleek wel. Bij de dagsluiting moesten er nog 11 arriveren. Op zaterdag tussen half acht en kwart voor tien kwam er maar 1 duif. Het elektronisch systeem stond aan voor de laatkomers maar al wat er op kwam geen duiven. Toen het ging schemeren ging Marry nog een keer kijken en riep dat er een duif zat. Dit bleek een vreemde maar op het systeem stonden een paar duiven 21.48, 21.48 en 22.06 uur. Maar het aller vreemdste was dat er zo maar vijf vreemde duiven op een rij zaten bovenop de schuur. Ik heb er een foto van gemaakt. Hier zie je niet op dat het al redelijk schemerig was. Maar toen ik in de ochtend naar buiten keek om 06.45 uur waren ze toch allemaal weer vertrokken.

vreemde duiven

Op zondag begon de dag weer betrokken. Maar nu was het op de losplaatsen toch wat beter. En werden de oude en jonge tezamen gelost in Peronne om 9 uur. De wind was vergeleken met zaterdag wel gedraaid naar de zw richting. Het zag er naar uit dat het dan ook een vlot vluchtje zou worden. En dat werd het ook met de eerste duiven die net 1500 mpm vliegen. Ik kreeg er drie tegelijk die we niet aan zagen komen maar ineens vanuit de oostkant op het hok vielen. Deze drie waren twee oude duiven en één jonge duif. Achteraf viel de uitslag van de jonge duiven weer niet tegen. De uitslag van de oude duiven was super.

Oude duiven hadden we er 5 ingekorfd en die wonnen:
In de club tegen 98 duiven 1-2-3
In de kring was dat tegen 1037 duiven 1-2 -5 en 146 dat zijn er 4 van de 5 alleen de 1e getekende mist zijn prijs.

De jonge duiven waren er 377 ingekorfd.
Waaronder 54 van mij en die wonnen: 2-4-6-8-9-10-13-16-17
In de kring was dit tegen 2933 duiven:5-7-17-24-26-28-36-61-62.

De schade over deze twee vluchten is tot nu toe, zondag 18.00 uur, 5 oude duiven en 6 jongen……..