Zo nu en dan ruim je wel eens wat op. Bij het opruimen van een paar laadjes in mijn bureau kwam ik een kopie van een stamkaart tegen opgestuurd door een koper in China. Het gebeurt wel meer dat een koper de verkoper niet vertrouwd en alsnog bij mij terecht komt om de afstamming te controleren. Vooral in China moet je opletten of je niet een loer gedraaid wordt. En dat weten ze nog van elkaar ook. In China is het ook niet zo’n groot probleem als je de boel een beetje naar je zelf toe verdraaid en daar een voordeel uit weet te halen. Daar zien ze het meer als een overwinning en ben jij de sukkel die zich heeft laten foppen. Maar het loopt ook wel eens de spuigaten uit. Hieronder toon ik u de stamkaart van een duif die in China verkocht werd als duif van mijn hok.

Hij lijkt nog niet voor vijf centen op een stamkaart die ik afgeef. Bovendien staat het vol met duidelijke fouten. De vader vliegt bijvoorbeeld vanuit Perpignan een afstand van 600 km en vanuit Orleans is de afstand maar 52 km korter. ??? Er staat ook een 1e nationaal vanuit Roye bij de grootouders, Roye is toch een Vitesse vlucht. Wat wel klopt is het ringnummer van de moeder dat is inderdaad een duif van mijn hok. Maar de juiste afstamming van die duif staat hieronder . Ziet u ook gelijk hoe mijn stamkaarten er uit zien. Kortom, je moet maar durven om op deze manier de boel te belazeren.

Maar er is altijd baas boven baas. Ene Mr wang in opnieuw het grote China is wel een heel brutaal oplichtertje. Zoals u misschien wel weet zijn er in China heel veel duivenbeurzen met als allergrootste de beurs in Langfang. Alhoewel ik wel een keer of twintig in China ben geweest heb ik nog nooit de beurs van Langfang bezocht. In het najaar van 2018 kreeg ik de vraag vanuit China welke uren ik op beurs aanwezig zou zijn. Was verrast door deze vraag en vroeg de man hoe hij hier bij kwam omdat ik niet van plan was om de beurs te bezoeken. Hij had op de website chinaxinge.com (zeg maar de Chinese pipa) gepubliceerd dat ik op verschillende beurzen aanwezig zou zijn. Op iedere beurs was er een verkoopstand ingericht, puur alleen voor mij en mijn duiven. Daar zou ik dan vertoeven gedurende iedere beurs. Daar had hij persoonlijk voor gezorgd. En dat was niet zo moeilijk voor hem omdat zoals hij overal vermeldde, hij mijn enige agent voor heel China zou zijn. Dit alles vermeld en ondersteund door levensgrote advertenties op het internet en op de beurs.

De waarheid is een klein beetje anders.
Ik ken deze Mr Wang in het geheel niet.
Deze heer (zover je het een heer kan noemen) heb ik nog nooit ontmoet.
Zoals menig lezer van mijn stukjes inmiddels wel weten is er maar één persoon die mijn belangen behartigd in China en dat is mijn vriend Chaodong en beslist geen Mr Wang.
Mr Wang heeft ook nog nooit één duif rechtstreeks van mij gekocht.
Maar dit is China, in onze westerse wereld zou het zakelijk het einde van zo’n man betekenen aldaar blijft hij zich gewoon uitgeven als agent van mij.