Voor het weekend waren de vooruitzichten dat het heel mooi weer zou worden. Wij konden inkorven voor de opleervlucht vanuit Meer. Alhoewel ik hier bijna nooit aan deelneem besloot ik, door de goede vooruitzichten mijn duiven in te korven. Als voorbereiding hierop werden de duiven op vrijdagmiddag weggebracht naar Meer door mijn particulier chauffeur Jan. Ik had ze in de mand gestopt zonder dat ze bij elkaar kwamen. Toen ze terug kwamen konden ze een paar uurtjes bijeen. Daarna opnieuw de mand in en nu voor de inkorving in de club.

Zaterdag viel het weer vroeg in de ochtend niet echt mee. De zon was nergens te bekennen maar ondanks de bewolking was het volgens mij prima vliegweer. De nieuwe lossingscommissie was de eerste keer dat ze hun kunnen moesten tonen duidelijk heel voorzichtig, maar voor mij persoonlijk is het weer al gauw goed genoeg om te vliegen. Komt nog bij dat het 40 à 50 kilometer is. En dat voor oude duiven, kom op zeg. Er werd gewacht tot kwart voor twaalf om de duiven de vrijheid te geven. Dat het weer toen goed was mag duidelijk zijn. De eerste duiven maken dik 1550 mpm. en ze vielen als de spreekwoordelijke haren op een hond. Het E.C. systeem gaf aan dat er 35 thuis waren binnen 2 minuten.

Op dit trainingsvluchtje kon je mooi het E.C. systeem uit proberen. Bij mij was het niet helemaal goed de winter door gekomen. U moet weten dat ik helemaal niet zo zuinig ben op die spullen. Bij mij liggen de antennes open en bloot op de ren. ( zie foto ) En meestal werkt alles gewoon net als het jaar ervoor. Inmiddels liggen deze antennes al een jaar of zeven gewoon buiten. Alleen deze keer werkte het niet zoals het moet. Nadat de duiven thuis waren, in ieder geval de meesten, bleek dat er op het systeem een stuk of zeven duiven te weinig waren geconstateerd. Heb alle antennes toen met een test nagelopen. In de eerste antenne op de ren zat het probleem. Het is een antenne met vier spoelen. Daarvan werkte spoel nummer twee niet meer. Verder werkten alle tien de antennes prima. Dus halen we die antenne er maar tussenuit.

20160403_115318

In één van de vorige berichten heb ik geschreven over een paar zomerjongen die eigenlijk op overschot zaten. Heb die duiven toen nadat ze nooit hadden uitgevlogen tussen de vliegduiven gezet. Bij de eerste keer loslaten bleven er vier van de zes meteen al weg. De twee die na een paar dagen weer boven water kwamen zijn er toen gewoon tussen gebleven. Ook nu met het opleren/trainen zijn ze gewoon meegegaan. Eén bleef er op vrijdag weg en de andere bleef op zaterdag weg. Die een vrijdag wegbleef zat de andere dag op een hok in Den Bosch. Na overleg zou de liefhebber hem over een paar dagen los laten. Weer een experiment wat we bij kunnen schrijven als mislukt.

Vorige week reactie op een bericht gehad vanuit Zuid Afrika. Toch wel mooi als je merkt dat je berichtjes zelfs zo ver weg nog gelezen worden. Het was een reactie vanwege de jonge duiven ziekten.

De reactie was als volgt: Young Bird disease seems to be a huge problem everywhere, my loft also was not spared. Then I got a tip from a champion who advised me to give the birds cinnamon powder over the feed 2 to 3 times a week(1 teaspoon on 1 kilogram food). That was the end of young bird disease in my loft. Have been using this method for the past 5 years with great success.

Voor de gene onder ons voor wie het Engels lezen een probleempje is, de man heeft als oplossing voor de jonge duiven ziekte het volgende: 1 theelepel kaneelpoeder op 1 kilo voer. Inmiddels is dit bij hem al vijf jaar DE oplossing.

Een paar weken terug heb ik me weer laten strikken voor een plekje in het bestuur. Het was ook nodig dat er een paar plekjes werden ingevuld. Het bestuur was in de vorige jaren uitgedund tot drie eenheden. Al een paar jaar hadden we helemaal geen officiële voorzitter. Kortom het was nodig dat we met twee het bestuur hebben aangevuld. Afgelopen vrijdag even bij elkaar geweest om het nieuwe seizoen te bespreken. Eigenlijk niks nieuws onder de zon, of het moest zijn dat we inmiddels onder de dertig vliegende hokken zijn aanbeland. Daarom ook gaan we dit jaar een uur later starten met het inkorven. De duiven worden om half tien opgehaald. Daar zat je dan meestal een anderhalf uur op te wachten. De noodzaak van het vroeg inkorven is helemaal verdwenen. Maximaal een uur werk en alles zit in de verzendmanden. En daarna dan nodeloos gaan zitten is niet bevorderend om mensen enthousiast te maken om op de vrachtwagen te wachten.

Vroeger, in de glorie jaren van de duivensport, terwijl ik dit zinnetje intik merk ik pas hoe lang dit inmiddels geleden is, toen ging men starten met het inkorven net na zes uur. Met maar liefst zeven verschillende ploegen. Dan gebeurde het meermaals dat de klok om negen uur werd aangeslagen. Vlug even de zaal in om dit te regelen en dan weer gauw verder met inkorven. En aan het eind van de avond gebeurde het dat er wel 4000 duiven waren ingekorfd. Tijden die nooit meer wederkeren. Dat was vroeger en is voorbij.

In de tegenwoordige tijd hebben we E.C. systemen. We hebben groep apps om elkaar supersnel te berichten. We hebben websites waar je live het verloop bij de concurrentie kan volgen en we hebben dezelfde dag alle uitslagen van het hele land binnen bereik. Allemaal prachtige vooruitgang die het maakt dat we onze info niet noodzakelijk moeten halen in het clubgebouw. Dit gaat wel ten koste van de gezelligheid in de club, maar het is nu eenmaal zo. Alles veranderd en wij veranderen mee……