Voor het probleem dat massa inkorving heet is echt nog niet zo makkelijk. Dat er veel melkers zijn die er over nadenken is wel zeker. Een grote voorvechter van inkorfbeperking is Martin van Zon. Dat hij hierover heeft nagedacht kunt u lezen op zijn web blog. Daar heeft hij vorige week zijn hersenspinsel uitgebreid aan de wereld kenbaar gemaakt. Ik denk dat het voorstel van Martin van Zon heel dicht de echte goede oplossing benaderd. Vorige week in zijn blog werd dit voorstel helemaal uitgelegd. Nu ben ik zo vrij om dit in zijn geheel over te nemen. Het is als volgt:

Een perfect systeem voor de toekomst zou het zgn.“ fair race systeem” zijn. Dit systeem behelst een hele eerlijke manier van duivensport, waar in principe alleen maar voordelen aan zitten.
De duivensport zal weer glans krijgen en aantrekkelijk worden voor een ieder die geïnteresseerd is in het spelletje dat we duivensport noemen.
Het “eerlijke” race systeem zou als volgt kunnen plaatsvinden.
We creëren een soort super League en in deze League spelen we allemaal tegen elkaar met dezelfde hoeveelheid duiven. We bepalen van te voren wat het maximum is dat we per onderdeel( vitesse, midfond, fond) mogen inkorven. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde als leidraad te nemen en daar ruim boven te gaan zitten.
Stel ik mag dan 20 duiven inkorven voor de Super league op de midfond. Maar mijn vliegduivenploeg is veel groter ik heb er totaal 80 zitten. Ik ga dan met 80 duiven naar het lokaal en zet mijn 20 beste duiven voor de super league. Deze duiven gaan in aparte manden met bijvoorbeeld rode labels. De overige duiven gaan in groen gelabelde manden. Op het overlaad station gaan de rood gelabelde manden zoveel mogelijk bij elkaar in dezelfde auto. Ze worden in ieder geval zodanig geladen dat ze tegelijk kunnen worden gelost. Als het groene licht voor de lossing wordt gegeven gaan de rode labels als eerste los. Een halfuur later gaan de groene labels los.
Wat er dan gaat gebeuren is een droom scenario.
We krijgen een super eerlijke uitslag waar de beste duiven ook echt naar voren komen. Het concours zal langer openstaan want de duiven zullen op eigen kracht naar huis toe moeten vliegen. Alles zit prachtig verspreid en we zijn direct af van de invloed van de ligging/massa. Vluchtlijnen zijn absoluut niet meer van toepassing voor deze Super league duiven. Waar we ook wonen we wonen dan allemaal geografisch even gunstig. Als de spanning van de eerste vlucht er op zit kunnen we nogmaals genieten van de groene labels die een halfuur later arriveren. Hier kunnen we dan ook mooi het invlieg duiven probleem mee oplossen. Alle invlieg duiven kunnen ingekorfd worden tussen de groene labels.
Ook hier( de groene labels) kunnen we dan eventueel gewoon een competitie vlucht van maken.
En uit deze groep groene label duiven kunnen we de volgende week weer onze “Super league duiven” zoeken.
Kortom we creëren een reeks van nieuwe mogelijkheden en voordelen met voorbeelden als.
1.We doen de grote liefhebbers niets te kort ze kunnen wekelijks al hun duiven gewoon zetten en wekelijks nieuwe talenten in de Super league plaatsen.
2 De kleinere liefhebbers krijgen weer het gevoel dat ze er toe doen en hebben weer een serieuze kans op een goede uitslag. Ze worden immers nooit totaal weggespeeld door één of twee grote spelers.
3 Iedere liefhebber krijgt voor dezelfde inspanning 2 vluchten met een halfuur verschil voor het zelfde kostenplaatje.
Nu is het zo dat we vaak denken, zeker als een vlucht snel verloopt (of er gaat iets mis), heb ik hier nu de hele week voor lopen zweten!!
Twee keer ultieme duivensport beleving voor het zelfde geld dus.

Wanneer u dit heeft gelezen bent u het mogelijk eens met mij dat het een weldoordacht systeem is met voor ieder wat wils. Hopelijk gaat het niet alleen een eigen leven leiden op het internet maar zijn er op de volgende afdelingsvergadering afgevaardigden die het als een serieus voorstel gaan brengen en uiteraard ondersteunen.
Natuurlijk zijn er weer leden die leeuwen en beren op de weg zien. Dan wordt er weer geroepen “het gaat toch goed zo”. Maar deze mensen begrijpen er niets van want het gaat niet goed zo. Er zal het één en ander moeten veranderen. Vooral het anders denken zal werkelijkheid moeten worden. Alles veranderd, waarom zou de duivensport hierop een uitzondering zijn. De eerste vergadering waarop dit voorstel gelanceerd zou kunnen worden is op 31 oktober a.s., Afdeling 5 heeft dan zijn ledenvergadering. Ben benieuwd of er werkelijk iets van komt. We gaan het meemaken.
Nog 9 dagen….. en dan weten we het zeker. Dan is namelijk de reclametijd voorbij om te kunnen reageren op de einduitslag van de nationale kampioenschappen. Normaal gesproken ben ik daar niet zo benieuwd naar maar sinds ik mijzelf bij de kanshebbers heb zien verschijnen wordt dit toch best een belangrijke datum. Als alles blijft zoals de stand nu is kan ik mijzelf Nationaal kampioen dagfond 2017 noemen. Ik heb best al het één en ander gewonnen in de duivensport maar deze titel zit daar nog niet bij. We wachten af en over tien dagen weten we meer.