Van het vliegseizoen gaat beginnen. Het geweld met de jonge duiven gaat deze week van start. Na een week van slechte gezondheid zijn de jongen weer prima opgeknapt. Dinsdag zijn ze weer met auto weggebracht naar Breda, dit verliep prima. Ze komen nog steeds niet echt snel naar huis. Chauffeur Jan is nog steeds een half uur eerder thuis als de jongen. Maar het ging goed, alles thuis. Woensdag was het iets moeilijker. Weer was Jan al een half uur thuis voordat de eerste boven water kwam. Dat waren er precies twee van de 116. Na tien minuten waren er 25, toen een half uur niks. Een kladje van 25 waren de volgende die arriveerden, en daarna kwamen ze allemaal één voor één. Bij de dagsluiting moesten er nog 12 komen. Het eindresultaat op donderdag avond, 6 weg, 2 beide poten gebroken en 1 een kapotte vleugel. Vrijdag heel de ploeg naar Brecht, voor mij 50 km, en dit keer ging het weer prima.

Vrijdag was het inkorven voor de eerste jonge duiven vlucht vanuit Duffel. Ik had al vorige week besloten deze vlucht aan mij voorbij te laten gaan door het ziek worden van de jonge duiven een week eerder. Toen de duivensport in Dordrecht op haar top was (20 tot 25 jaar terug) werden er op de eerste jong duiven vlucht tot wel 4000 jongen ingekorfd in de Dordtse Bond. Afgelopen Vrijdag hadden we een absoluut laagte record. Schrik niet,  maar we waren maar net op tijd klaar voordat de duivenwagen voor de deur kwam. Er moesten maar even 68 duiven in de mand gedaan worden. Het was maar goed dat er tegelijk ook oude duiven ingekorfd konden worden anders hadden er zelfs te weinig liefhebbers mee gedaan om in te mogen korven en hadden ze met hun duiven naar een andere club moeten gaan.

Een vraagje via de mail:  Hoe mijn verluchting in het hok is ?

De verluchting bij mij is zoals zoveel dingen heel simpel. Bij de duivinnen zit er een strook van 45 cm in het midden van het plafond. Daar is geen schuif dus die staat altijd open. Voor alle duidelijkheid heb ik er een fotootje van gemaakt.

verluchting duivinnen

Bij de doffers dezelfde strook, maar hier zitten wel schuiven om het dicht te kunnen doen. Maar hier maak ik zelden of nooit gebruik van. Ook hier staat het altijd open.

verluchting doffers

Zaterdag waren er drie vluchten voor het normale programma. Bourges en Duffel voor de oude en voor de jonge duiven. Jongen had ik niet mee.  Op Bourges gingen er 18 de mand in en op Duffel twee. Deze twee op Duffel kwam omdat er vorige week een doffer thuis kwam die niet zo’n beste mest maakte gedurende de week. En één is maar één dus heb ik er nog eentje bij gepakt. De rest inclusief de TURK gingen allemaal naar Bourges.

Super vroeg waren de duiven in Bourges al gelost, 6.15 uur met windstil weer. Bij ons kwam de wind voornamelijk uit het noorden. Dus bij voorbaat een prachtige vlucht. Duffel werd om kwart voor negen gelost.  De twee oude duiven van Duffel zaten binnen één minuut in de klok. Niet vroeg maar beide ruim op tijd. In de club de 9e en 12e van 120 duiven.

Van Bourges had ik er best vertrouwen in dat het een leuke uitslag zou worden. Maar… de duiven dachten er anders over en lieten mij danig in de steek. De eerste duif ging nog enigszins maar was eigenlijk ook al te laat. Op de tweede duif moest ik toen nog eens 13 minuten wachten. Vanaf dan zijn er binnen een half uur 16 van de 18 thuis. Maar de uitslag was zeer matig. In de kring tegen 1079 duiven: 17-60-67-85-100 en totaal 12 prijzen van de 18. Hopelijk gaat het volgende week weer wat beter.