Op het nieuwe vliegseizoen gaan we deze week afronden. Zoals ieder jaar gaan we naar de duivenarts als de vliegduiven net gekoppeld zitten. Dan kunnen we ze onder handen nemen als deze specialist wat constateert wat niet in de haak is als ze op eieren zitten. Vind ik altijd een goed moment om nog wat recht te zetten met medicamenten. Zo hadden ze dit jaar bij het bezoek aan de veearts zoals gebruikelijk een tricho besmetting. Tegelijk met de jaarlijkse paratyfus kuur kon dit prima bestreden worden. Dit is dus mijn medische voorbereiding.
Dan is er nog de sportieve voorbereiding. Hier bedoel ik mee het aan huis trainen en ook het opleren met de auto. Het aan huis trainen is dit jaar een beetje met horten en stoten gegaan. Met de koude dagen die we hadden hebben de duiven bij mij niet uitgevlogen. Misschien kunnen de duiven hier best tegen maar ik had zelf helemaal geen zin om met die kou onnodig buiten te gaan lopen. Over het opleren met de auto daar zullen we het helemaal maar niet over hebben. Gisteren was er voor de echte starters al een opleervlucht. Bij ons in de club wordt daar bijna nooit aan deel genomen. Ook deze keer waren er maar 36 duiven in de mand gestoken. In de hele afdeling waren er duidelijk veel mensen die wel op een vluchtje zaten te wachten. In totaal waren er maar liefst 23.000 duiven in de mand gestoken. Deze mensen die duiven hadden meegegeven hebben kunnen genieten van mooi weer en een mooi vlot vluchtje. Maar zelfs met deze betrekkelijk korte afstand en het mooie weer was het weer moeilijk om de onervaren (late jongen) een beetje fatsoenlijk thuis te krijgen. Zo sprak ik Anton v/d Burg op de verkoop van de Golden Classic. Hij had in het najaar een ploegje late jongen gekweekt. Uiteraard uit het beste wat er op zijn hok aanwezig is. Bovendien waren ze de hele winter door regelmatig opgeleerd. Hij had ze zelf een tiental keer weggebracht. Uiteindelijk kon hij er vijf van meegeven op deze trainingsvlucht. De duiven van deze training vielen rond elf uur. Toen ik hem sprak rond één uur was er van deze vijf late jongen nog niet één gearriveerd op het hok. Altijd het zelfde liedje met die late jongen. Als je ze niet gebruikt om van te kweken is het water naar de zee dragen. De weersvooruitzichten geven aan dat het weer gaat verbeteren in de loop van de week. Als het allemaal een beetje voorspoedig gaat en de weersvoorspellers gelijk krijgen gaan wij deze week ook denken aan aanvang nemen met de wedvluchten het aankomende weekend . Eerst proberen we ze deze week nog een keer weg te kunnen brengen en dan gaan we weer voluit voor een maandje of vijf vluchtplezier.
Zoals vermeld was gisteren de laatste verkoop van de Dutch Golden Classic. Een spelletje met de jonge duiven waar Wim Vos en een aantal enthousiastelingen precies veertien jaar geleden vanuit Engeland mee in aanraking kwamen. Op deze trip naar Engeland werd besloten dit ook in Nederland te gaan organiseren. Wim Vos werd de grote initiator en inmiddels is het veertien jaar later en leeft het als nooit tevoren. De verkopingen liepen als vanzelf. Elke verkoping opnieuw veel volk en als eindresultaat een prima opbrengst. Dit jaar werd er zelfs een recordopbrengst bij elkaar gebracht. Al holt de duivensport met een sneltreinvaart achteruit dit spelletje is daarop de mooie uitzondering.