Als je de weermannen/vrouwen moet geloven. Hopelijk gaat het net zo als bij de storm die we over ons heen zouden krijgen. Was niet meer als wat harde wind. Dit staat ons trouwens ook deze zomer weer te wachten. Weervoorspellingen die ook dan weer niet uit komen. Als er dan door onze bestuurders net zo paniekerig mee wordt omgegaan als afgelopen week werd omgegaan door onze weervoorspellers dan gaan we nog wat meemaken. Ik denk dat we dan nog menigmaal van het vliegprogramma gaan afwijken. Hetzij met uitstellen, of nog erger helemaal afgelasten van vluchten. De trend is denk ik afgelopen twee jaar wel gezet. Een beetje hogere temperatuur maakt al dat er vluchten worden ingekort. Als het echt warm is wordt er niet gevlogen. Een wind vanuit het Oosten maakt dat de duiven meer landinwaarts worden gelost. Bij veel wind gaat het licht ook niet echt van harte op groen. Zo werden er maar liefst 8 vluchten vorig jaar uitgesteld naar zondag. Het ging sommige (gelovige liefhebbers) zo tegen staan dat ze onze sport hebben verlaten. We gaan niet alleen duiven verliezen door zo voorzichtig te handelen, maar het resultaat is dat we er ook liefhebbers door gaan verliezen. Ik blijf er van overtuigd dat als we zo door gaan met pamperen van onze duiven we alleen nog maar grotere verliezen in de hand gaan werken.
Deze berichtjes schrijf ik wel eens in fases. Zo ook deze keer. Zaterdagmorgen het stukje tot hier op papier gezet. Zaterdagmiddag bij de koffie een stukje gelezen in De Duif. Natuurlijk ook de schrijverij van A.S. doorgenomen. Meestal zijn de stukjes van zijn hand heel interessant. Deze keer was het net of hij mijn gedachten had overgenomen. Zijn bericht ziet er precies zo uit als ik mijn nog te schrijven bericht in gedachten had te gaan maken deze week. Dus als u denkt dit heb ik al ergens gelezen dan weet u gelijk waar dit was.
Ik denk dat wij het zelfde onderwerp onder aandacht willen brengen omdat wij beide heel graag spelen met jonge duiven. En als je de duiven media een beetje volgt deze winter is met jonge duiven spelen een hot topic. Iedereen probeert oplossingen aan te dragen om het verspelen van jonge duiven tegen te gaan. Dit willen de meesten dan doen om de selectie wat minder hard te maken. Op deze manier ga je een duif creëren die nergens meer tegen kan. Het eerste de beste obstakel dat ze dan tegen komen is ze dan gelijk fataal. Volgens mij moet net het tegenovergestelde gebeuren. Terug naar een vliegprogramma met meerdere 400 en 500 kilometer vluchten. Dat is selectie op meerdere fronten. Je weet wat de betreffende duif aankan. Je komt er ook achter of het een familie van duiven is waar je mee door moet gaan. En je bespaart jezelf twee jaar lang kweken uit waardeloze duiven.
Doordat ze wat jongen verspelen zijn de meeste liefhebbers geneigd het volgende seizoen wat meer jongen te gaan kweken. Ze zien dat de zogenaamde grote jongens ook steeds meer jongen gaan houden. In navolging hiervan gaat ook bij hun het aantal omhoog. Er wordt er dan vanuit gegaan dat het probleem zich vanzelf oplost door meer duiven te gaan houden. We kunnen de grote jongens partij geven en het verspelen is dan ook minder erg. Hierdoor vervallen ze meestal in twee problemen waar weinig of niet over is nagedacht. Ten eerste de huisvesting van meer jongen vereist ook meer ruimte. Ruimte die er meestal niet voorhanden is. Daarom gewoon 50 jongen in het hok waar er eerst 40 inzaten. Dat is het eerste probleem wat je over je zelf afroept. Met overbevolking kunnen maar weinig liefhebbers goed omgaan. Ze raken het overzicht kwijt. En probeer de boel dan maar eens goed op de rails te krijgen. Mocht je één van de zeldzame liefhebbers zijn die wel met overbevolking kan omgaan dan dient het tweede probleem zich aan. Hoe wil je door meer te kweken de broodnodige kwaliteit op peil houden? Want geen duiven verspelen en gezond blijven zijn toch echt twee dingen die nodig zijn om aan het eind van de rit meer duiven over te houden. Allebei alleen te verwezenlijken door hard te selecteren. Niet door ze maar een beetje in de watten te leggen. Je moet ook niet uit het oog verliezen dat de grote jongens een beetje meer kwaliteit op hun hok hebben. Kijk maar eens om je heen hoe deze mannen hun jongen behandelen. Het is op een enkele uitzondering na, spelen spelen en nog eens spelen. Neem er een voorbeeld aan. Je gaat wat minder duiven over houden maar je komt met een beetje geduld waar je uiteindelijk wilt zijn. Tussen de betere spelers.
leuke stukjes kees ik lees ze graag breng mij gelijk op het idee om wat hier te vragen heb een bon van je gekocht bij dreampigeons van de nationale fondspiegel
in het vooruitzicht hiervan wilde ik vragen wanneer ik ongeveer moet bellen of mailen voor de bon te verzilveren
m.v.g ab scheffer
Als we op goede voet met afd.6 willen blijven staan en na hun lossen zullen we nooit meer meemaken dat we er vroeg uitgaan of W.A. moet weer terug komen .
Beste Kees,
Goed verhaal, zeer nuchtere kijk op de zaak. Ben het voor 100% met je eens!
Het lijkt wel of we tegenwoordig niet meer door een zure appel heen durven/willen bijten….
Dit heeft tot gevolg wat je beschrijft, pamperen van de duiven, uitstellen en aflassen van de vluchten bij het minste of geringste (en tegenwoordig zien we zogenaamd elke bui of storing die op de lijn ligt… voor of nadeel??), meer en meer kweken uit onbevlogen (ongeselecteerde) stamkaartduiven, voorzichtiger (in)spelen en uiteindelijk steeds meer en meer verliezen, zowel bij de oude als jonge duiven!
En als gevolg van deze verliezen worden we nog voorzichtiger en gaan we er nog meer verliezen… een “non ending story” ben ik bang!!
Vr. groet, Peter van Helden
Hallo Kees
Vraagske:u lukte goed met duiven van Reynaert en Van De Poele.
Waarom ga je daar dan niet terug om bij te kopen?
Dit zijn nu nog van de beste lijnen in West-Vlaanderen.
Groetjes
Hubert
beste kees.ik heb een vraag aan u. ik heb een nieuwe ploeg duiven aan geschaft omdat ik totaal uit de duiven ben, ik heb aan geklopt bij een kleine liefhebber uit belgie paul cools uit reet. hij had rechstreekse van jos cools uit de duiven die later zijn gestolen lafaarst zijn dat. ook had hij duiven van gust jannsen. en stickers donkers.ik had hem uit gelegt dat ik hele maal uit de duiven was en op nieuw moest beginnen, ik ben nu 70 en moest goede duiven hebben,maar met een kleine beurs valt dat dat niet mee.meneer cools heeft me goed geholpen.ik kreeg van al zijn 10 kweek koppels alle jongen voor 750 euro. dat was een goed gebaar . mijn vraag is nu . ik ga ze de 28ste bij elkaar zetten voor winterkweek.nu waneer de vluchten beginnen. moet ik ze samen laten of op de deur spelen. wat is het beste.graag u antwoord .vriendelijke groeten bennie bakker vroomschoop.