Inderdaad, in het volle seizoen met twee vluchten op het programma heb ik niet ingekorft. De voornaamste reden: De duiven waren niet geheel naar mijn zin. Al een dag of wat bij het binnen gaan in het hok ruik ik een vervelende zure lucht. Hoe het komt en waar het vandaan komt, ik weet het niet. Gedurende de week ging ik meer en meer twijfelen aan de algehele conditie van de vliegploeg. Ik denk dat menig melker dit gevoel wel eens heeft. Donderdag dan maar de koe bij de horens gevat en op naar Vincent, kijken of die mij wat wijzer kon maken. Na mestonderzoek werd een heel lichte mate van Coccidiose vastgesteld. Na het keeluitstrijkje in het andere hok een heel lichte mate van tricho. Had op zich geen probleem geweest omdat de vierweekse kuur tegen tricho op het menu stond deze week. Maar waar de zure lucht vandaan zou kunnen komen….. Vincent vermoedde dat het iets met schimmels te maken zou hebben.
We zijn gelijk deze op zich kleine probleempjes aan gaan pakken. Om dit op een verantwoorde manier te doen heb ik dan ook besloten deze week over te slaan. Volgende week gaan we er met frisse moed en ouwe hekel weer tegenaan.
Geluk bij een ongeluk. Zo noem ik het maar. Dit weekend werd weer een hoogtepunt in de comedy met als naam “DUIVEN LOSSEN”. Van lieverlee ga ik toch echt geloven dat de lossingscommissie een beetje van het padje af is. Of zou het zo zijn dat ze punten willen scoren bij de liefhebbers en daarom maar van die rare capriolen uithalen. Ik ga niet herhalen wat er dit weekend weer gepasseerd is met onze duiven maar het was weer zeer vermakelijk.
Op zaterdag stonden er weer een aantal mooie dagfond vluchten op het programma. Dit seizoen is het opvallend dat er zuinig wordt omgesprongen met de jaarlingen. Het zijn veelal de oudere duiven die de dienst uitmaken. Zal wel veranderen zodra men massaal de jaarlingen gaat uitproberen.
In Zeeland stond Argenton op het programma , voor de meeste melkers tussen 550 en 600 kilometer en 2793 duiven in concours. Concoursduur van een 1 uur en 10 minuten is prima voor een vlucht waarop de eerste duif net boven de 1100 meter per minuut komt. Een paar uitblinkers met de kleine korf waren hier zeer zeker. Zo Marcel Buijsse uit Oostburg me 9 duiven in de strijd 2-24-26-34-85-90 en in totaal 8 prijzen van de 9. A. Beekman & Zn uit Middelburg hadden er maar 4 mee en die wonnen 11-17 en 87.
In Brabant vloog men ook vanuit Argenton, in concours 5187 duiven. Hier waren de prijzen in 1 uur en 15 minuten verdiend. Winnaar hier is de bekende blogger Embregts-Theunis uit Hoeven. Schrijven over duiven gaat hem goed af maar dit jaar gaat het spelen met duiven hem nog een stukje beter af. Hij is bezig aan een superjaar. Een liefhebber die mij opviel was de Comb Stultjens uit Oosterhout, 20 duiven in de strijd en 14 prijzen. Zijn eerste vijf duiven binnen 10 minuten in de wekker en die winnen 13-14-21-36-50.
In oost-Brabant waren 3473 duiven in de mand gestoken voor deze Argenton. Hier was de concoursduur 1 uur en 30 minuten. Opvallend was hier H. Barten uit Beek en Donk. Die had er vijf in de mand gestoken. Het duurde precies 24 minuten toen waren er al 4 thuis en die wonnen 14-25-124 en 138 prijs. Een groot percentage prijzen won ook A Dekkers uit Luykgestel, die won 13 prijzen van de 16 die hij had meegegeven en begon zijn serie met 6-12-66 enz.
Ook in Limburg vlogen ze vanuit Argenton daar waren 3555 duiven bijeen gebracht. Deze duiven waren wel een kwartiertje eerder gelost dan de Brabanders en Zeeuwen. Opvallend vond ik de uitslagen van B Martens & Zn uit Elsloo met 14 van de 15 in de prijzen en begon zijn serie met 2-12-23-79-91 enz. Ook Jan Deliege uit Vijlen kreeg ze prima naar huis 16 van de 20 in de prijzen waarvan 13 keer 1 op 10. Hij begon zijn serie met 7-14-15-22-65.
Wat een bijzonder verschil was tussen deze mannen. Bij Martens waren het allemaal overjarige duiven en Bij Deliege waren van de 16 prijswinnaars er maar liefst 13 jaarling.