Maandag,
Vandaag zijn de jongen bijna drie weken oud. Ga ze woensdag tezamen met hun (voedster) ouders op het jonge duivenhok plaatsen. De ene helft gaat tezamen met de doffers op een afdeling. Op de andere afdeling gaan de jongen met de duivinnen. Over twee/drie weken ga ik de voedsters opnieuw koppelen. Als het gaat zoals de planning is komen er dan de eieren van de vliegduiven onder te liggen. Alle duiven vandaag wat Use-Gano in het water gekregen. De naam zegt het al het is een soort olie van Oregano. Ruikt lekker en moet ook je duiven een beetje gezond houden. Al een paar jaar achtereen bij controle in het voorjaar werd er geen tricho gevonden. De dierenarts vroeg of ik ook regelmatig wat met oregano aan de duiven gaf. Hij had namelijk ondervonden dat melkers die dit gaven aan hun duiven minder last hadden van Tricho. Daarom Use-Gano.

Dinsdag,
De restanten van het tuinhuisje naar de milieustraat gebracht. Over twee weken wordt er een nieuw huisje geplaatst. Wordt tijd want nu nemen de spullen die hierin stonden een afdeling van het jonge duivenhok in beslag. Op marktplaats een adres gevonden waar ik wat opslagvaten voor het voer kan kopen. Gaan we ook deze week eens kijken.

Woensdag,
De jongen zijn verhuisd naar het jonge duivenhok. De doffers met wat jongen in één afdeling. De duivinnen met wat jongen in de andere afdeling. Vandaag kwam ik er weer achter dat ik toch niet zo’n goede melker ben. Je hebt van die melkers die al hun duiven kennen. Bas Verkerk is hierin een grootmeester. Ik ben net het tegenovergestelde. Zal nooit al mijn kweekduiven in hun eigen broedhok terug kunnen plaatsen zonder dat er een paar verkeerd zitten. Kunt u nagaan hoe goed ik weet in welk broedhok de voedsterduiven wonen. Ik weet nog niet eens in welke van de twee afdelingen wie woont. Daarom heb ik ze uit ren 6 een gele ring omgedaan en in ren 7 een groene. Kan dat in ieder geval met de tweede ronde niet verkeerd gaan als ze terug op het hok komen.

Donderdag,
Naar Haarlem voor voedervaten. Via Marktplaats in contact met een vatenhandel in Haarlem, daar kon ik wat vaten bemachtigen voor het opslaan van voer. Nu liggen de balen zo in de schuur. Daar zijn ook de muizen achter gekomen. Meermaals gebeurd het nu dat een baal helemaal open gevreten is. Nu heb ik vaten waar 2 balen tegelijk in kunnen, plus nog wat vaten waar 1 baal in kan. Prima oplossing. En niet duur.

Vrijdag,
De oudste jongen van de tweede ronde konden al geringd worden. Tot nog toe gaat het best wel voorspoedig. En toch is er altijd wel iets wat een beetje tegen zit. Zo heb ik dit jaar twee NPO winnaars aan elkaar gekoppeld. “MORENO” die won 1e Troyes tegen 13.664 duiven tegen “AMIRA” die was de snelste vanuit Nanteuil tegen 16.675 duiven. Best een leuk koppel als je een fan bent van bewezen duiven aan elkaar koppelen. De eerste ronde was door vechten bij de voedsters al gesneuveld. En de tweede ronde daar was er ook al één van plat getrapt. Het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen. Maar vooruit, er zijn ergere dingen.

Zaterdag,
Weinig te doen. Dus ik heb maar een snipperdag genomen.

Zondag,
Eerste even naar Utrecht-Ajax gekeken. Daarna een uurtje op het internet aan het surfen. Iedere week even wat aandacht aan dit medium en je bent weer helemaal bij. Het zal wel een raar trekje van mij zijn maar ik kijk altijd even hoe verkoop sites het er deze keer weer vanaf brengen. Wat mij daar vooral opvalt is dat de mensen met het meeste geld niet altijd het meeste duivenverstand hebben. Ik ga hier beslist niet verkondigen dat ik zoveel verstand van duiven heb, maar…. Laten we er vanuit gaan dat niemand in een duif kan kijken. Laten we er ook vanuit gaan dat niet alle jongen van een super koppel goed zijn. Laten we er ook vanuit gaan dat we allemaal aan het zoeken zijn naar goede duiven. Het enige waar je wel op kunt vertrouwen zijn uitslagen. Een duif met goede uitslagen heeft in ieder geval de eigenschap waar we allemaal naar op zoek zijn. Waarschijnlijk bieden de jongen van zo’n duif je de meeste kans op succes.

Waarom denkt u dat de kampioenen van dit moment hun goede duiven niet verkopen? Juist ja, het is voor hun de kortste en veiligste manier op blijvend succes. Waarom is het koopgedrag op het internet dan zo ver verwijderd van dit gegeven.

Het lijkt wel of mensen die veel geld hebben ook alleen duiven willen hebben die veel kosten. Goede duiven worden niet opgemerkt. Als het maar afstammelingen zijn van de “GLADIATOR” van de “BLIKSEM” van de “HARRY” of papa is de “RUDY” dan gaat de kassa rinkelen. En laat het duidelijk zijn dit ligt niet aan de verkopers. Het is gewoon het rare aankoopgedrag van mensen met geld teveel. Want als je toch de intentie hebt om goed te gaan vliegen dan zijn er wel andere mogelijkheden. Alleen al de laatste weken zijn er duiven verkocht met erelijsten om je vingers bij af te likken. En als je dan ziet dat onze Dordtse kampioen Peter goed 1600 euro gemiddeld krijgt voor een serie kampioenduiven zonder weerga, is het toch heel raar dat een andere Belgische kampioen het tienvoudige van dit bedrag krijgt voor jonge duiven die alleen maar een beroemde vader hebben. Maar het kan blijkbaar nog gekker, want de Belgische kampioen heeft deze waardering uiteraard niet voor niets gekregen. Jaren aan een stuk goed spel en ook nog eens goede duiven aan anderen afleveren is niet niks. Er was ook een verkoop van een liefhebber waarvan zijn grootste verdienste is om vriend te zijn van een vroegere superkampioen en zodoende aan wat duiven van dit hok is gekomen. Als je zijn prestaties afzet bij de vorige kampioenen reikt hij nog niet aan hun hielen. Maar ook hier was het koopgedrag zeer merkwaardig. Want rond de 5000 euro gemiddeld voor een paar van zijn jonge duiven vind ik in ieder geval zeer merkwaardig.

Laat één ding duidelijk zijn, het is niet zo dat ik dit de mensen misgun. Zeer zeker niet. Als je de kans krijgt, beslist doen. Mij gaat het er meer om dat ik het koopgedrag van meerdere mensen niet begrijp. Als je geld in overvloed hebt is toch de kortste weg de goede duif zelf kopen. Maar ik zal het wel verkeerd zien.