Zoals de lezer van mijn blog wel weet haal ik wel eens wat info uit de nieuwsmail van onze nationale bond, Op de hoogte.
Vorige week werd het definitieve Nationale vliegprogramma gepresenteerd voor de komende drie jaar, want dat heeft het bestuur heel sluw gedaan door het gelijk voor drie jaar vast te leggen.
Het is inmiddels voor mij wel duidelijk dat er nu en in de toekomst alleen nog maar vluchten vervallen en er niet gestreefd wordt naar zoveel mogelijk wedstrijden te organiseren zoals iedere andere weldenkende sportbond in Nederland voor zijn leden nastreeft, maar het zij zo.
Positief was de beslissing om oude duiven weer toe te laten op de vluchten dat er ook met jonge duiven wordt gespeeld.
Voor alle duidelijkheid niet in dezelfde uitslag natuurlijk, zo is er dus de mogelijkheid om vanuit dezelfde losplaats een uitslag te maken voor oude en één uitslag voor jonge duiven te maken.
Maar….de uitslag met de oude duiven kan niet worden gebruikt voor Nationale competities en Olympiades.
Mijn vraag, wat doe je dan met uitslagen op de natour.
De wildgroei in die periode maakt het toch allemaal iets moeilijker. Zo zijn er afdelingen die ook dan nog uitslagen maakt voor oude en jonge tezamen maar een paar deuren verder maken ze weer aparte uitslagen en wat dan met de in populariteit toegenomen taartvluchten.
Het is toch al vreemd dat een Nationale bond zijn eigen leden NIET dezelfde kansen bied om op een gelijkwaardige manier als de concurrentie deel te laten nemen aan de Olympiade, maar ook hier, het zij zo.
Positief in het Nationale vliegprogramma is het schema voor de echte vitesse/midfond specialist dat hij/zij vanaf het eerste weekend tot en met het laatste weekend aan een wedstrijd kan deelnemen voor oude duiven op hun favoriete afstand.
Dan is er nog de mogelijkheid voor meedenkende afdeling bestuurders om zo hier en daar een vlucht extra te organiseren, zo kunnen ze op trainingsvluchten verenigingen en samenspelen vrij laten een uitslag te maken.
Maar…….ook hier weer, als hij buiten het strikte schema valt kan hij niet gebruikt worden voor Nationale kampioenschappen en Olympiade.
Deze optie is bij Afdeling 5 heel makkelijk te verschaffen. Op hun afdelingsvergadering is besloten om weer terug te keren naar het totaal lossen van de gehele afdeling op bijna alle vluchten.
Prima besluit trouwens, ben er van overtuigd dat de duiven er totaal geen probleem mee hebben en die dit wel hebben daar heb je toch niets aan.
Misschien dat hiermee de spreiding wat groter is en daardoor de uitslagen minder eenzijdig zijn.
Maar het zal altijd zo blijven dat de beste duiven zullen overheersen.
Methode Snel.
Een kreet die ik ook tegen kwam in de nieuwsbrief en omdat ik altijd wel wil leren hoe ik mijn duiven sneller kan laten vliegen was mijn nieuwsgierigheid gewekt.
Maar het werd een tegenvaller van jewelste.
Het bleek een systeem ontwikkeld door ene meneer Snel en die liet duidelijk weten dat hij de duivensport eerlijker wil maken.
Al iets minder nieuwsgierig toch wat verder gegaan met lezen.
Ik dacht dat deze meneer een systeem had verzonnen in het kader EERLIJK SPEL.
Maar opnieuw was het niet wat ik voor ogen heb als je het over EERLIJK SPEL hebt.
Deze meneer wil namelijk dat de uitslagen zo gemaakt gaan worden dat er rekening gehouden wordt met de windrichting plus de gevlogen afstand en misschien nog wel iets meer van dit soort variabelen.
Maar inmiddels was ik afgehaakt met lezen dus kan u niet vertellen hoe dit zou moeten werken in een gemiddelde reeks wedvluchten.
Wat ik niet begrijp dat zo’n luchtzwemmer de kans krijgt van de Duivensportbond om dit gedrocht uitgebreid uit te leggen en misschien wel erger nog in de toekomst serieus over te gaan denken om zoiets als voorstel te gaan ondersteunen.
Ik kan het mij niet voorstellen, maar anderzijds zal het mij ook niet verbazen wanneer dit zou gebeuren.
Toch jammer dat ik inmiddels zo over ons hoogste bestuurs kader denk.
MAAR HET ZIJ ZO.