Maandag na het verzorgen van de duiven op naar België. Deze keer moet ik alleen op pad want mijn bijrijder ligt in het ziekenhuis. Normaal gesproken gaat Jan altijd mee als ik ergens naar duiven ga kijken. Maar ook bij hem is er een kink(je) in de kabel gekomen. Een licht hart probleem werd opgelost door het plaatsen van een stent. Maar het gaat verder prima met hem. Ik was dus op weg naar België. Meer nog naar het plaatsje Waregem in West-Vlaanderen. Daar woont ene Anthony Maes. Voor diegene die nog niet van deze man hebben gehoord: Lees er de uitslagen er maar eens op na. Vorig jaar had hij een drietal asduiven op zijn hok. Zijn 1e provinciale asduif is een duivin genaamd Papilon. Deze duif won op drie achtereen volgende vluchten twee keer de 1e en een keer de 2e provinciaal. Dan had hij ook nog een doffer genaamd SERO SERO, zijn ringnummer eindigt op 00, daarom. Deze duif won vorig jaar oa de 4e Nationaal Chateauroux tegen 21.515 duiven. Dit jaar 2016 al de 28e Nationaal Chateauroux tegen 25.126 duiven en dan vorige week de 1e Nationaal Argenton tegen 21.644 duiven. Kortom geen gewone. En voor deze duif was ik afgezakt naar Waregem.

maes_anthony_1stnatargentonchateaurouxiibe2016_duifinhand_0

Altijd een voorrecht als je zo’n superduif kunt bewonderen. De vader kwam rechtstreeks van Chris DeBacker . En de moeder is van Anthony zijn oude stam met als stamvader de PROVINCIAAL. En zoals verwacht was het ook dit maal geen kreng in de hand. Maar een postduif zoals je wilt dat een postduif er uit ziet. Ik was achteraf nog maar net op tijd want het schijnt dat hij inmiddels van eigenaar is veranderd. Bij mijn bezoek was daar ook de beroemdste melker van België op visite. Dan heb ik het over Gaby VandenAbeele. Dus goede duiven gezien en verstandige praat aangehoord, wat wil je nog meer.

anthony maes

Deze week moest ik ook zelf rijden met de jonge duiven. Dat is normaal ook het werk van Jan, maar hij mag voorlopig niet rijden.

Donderdag naar de grens en zowaar het ging prima. Vrijdag naar Brecht. Deze keer was het weer vroeg op de dag in België zeker niet goed. Er vielen zelfs wat druppeltjes en dan heb ik het niet over oogdruppeltjes. Maar ze vlogen naar het goede weer, dacht ik. Dus vooruit met geit. Deze keer volgde ik het koppeltje om te kijken of ze een beetje vlot vertrokken. Inderdaad ze vertrokken vlot maar recht België in, dus naar het slechte weer toe. Eenmaal thuis duurde het ook heel lang ( 1uur en 15 minuten) voordat ze er waren. Maar de klad was helemaal compleet gebleven. Dus ik denk dat het een beetje beter gaat met de jongelingen.

Deze week vier vluchten op het programma als je zin had. Agen (ochtendlossing) en Marseille voor de kilometer vreters. Nanteuil voor de oude duiven en Quievrain met de jonge duiven.

Agen en Marseille waren al op vrijdag gelost. Na het inkorven van de jongen dan ook een poosje duiven gaan letten bij Peter. Voor de eerste duif op zijn hok was ik 5 minuten te laat maar heb er toch nog 6 zien komen die avond. Zijn eerste duif won de 87e prijs in de sector. Van Marseille was er die avond geen spoor te bekennen bij ons in de buurt.

Zaterdag Nanteuil en Quievrain. Zag er uiteraard weer niet florissant uit. Bijna elke zaterdag is het hommeles dit jaar. Nu was er weer last van veel bewolking waar zo nu en dan een druppeltje uit viel. Weer geen oogdruppeltjes. Langzaam klaarde het wat op en konden de duiven toch gelost worden. De oude duiven om half elf (dat werd een k…. vlucht) en de jongen om kwart over één (dit werd een prima vluchtje).

Met de oude duiven duurde het 55 minuten eer de prijzen verdiend waren. Gelukkig geen verliezen. Nogal wat duiven die het eerst waren op mijn hok die van tevoren nog niet uit hadden geblonken. Maar al met al over de uitslag niet ontevreden. Voor hetzelfde geld maak je met dit weer een zeper.
In de club tegen 154 duiven: 1-3-5-8-9-10-11-14-15 etc
In de kring tegen 1387 duiven: 3-20-28-31-39-43-44-55-61 etc

En dan de jongen. Hier kon ik alleen maar verbeteren tegenover vorige week. En zowaar er zit duidelijk verbetering in: Met 57 duiven mee maak ik zomaar 19 prijzen. (vorige week 5)
In de club tegen 414 duiven: 4-5-17-20-21-23-24-25 etc
In de kring 3200 duiven: 10-11-51-65-66-69-80-82 etc

De meeste lezers van mijn stukjes weten wel dat ik wel eens wat uitslagen uitpluis. Zo kwam ik gisteren toch wel een heel gek resultaat tegen. Het was op de vlucht vanuit Orange (grote fond). Het was in Afd 7. Daar stonden 960 duiven in concours. Daar won Gerard Schalkwijk twee kopprijzen in de top tien. Hij heeft trouwens helemaal een super seizoen. Misschien wel één van de betere in Nederland op dit moment. Terug naar de uitslag, hij won de 5e en 6e prijs. De 5e prijs werd geconstateerd om 00.21.05 uur. De 6e prijs werd geconstateerd om 22.37.49 uur. Voor alle duidelijkheid, de 6e prijs zat 1 uur en 44 minuten eerder als de 5e prijs. Het zal allemaal best reglementair zijn maar moet je je dan niet afvragen of die regelementen dan wel kloppen.