Voor ons in Zuid Holland zat het vliegseizoen er twee weken geleden al op, maar op nogal wat plaatsen waren de laatste vluchten afgelopen weekend. Wat nalijn vluchtjes maar ook een paar echte jonge duiven NPO vluchten. Gisterenavond even gekeken op compuclub hoe die vluchten waren verlopen. Met snelheden tussen 1200 en 1300 mpm voor de snelste duiven leek het op een mooie vliegdag. Alleen in Oost Brabant was het weer prijs. Daar vlogen ze Sens met de jonge duiven en die werden om 12.30 gelost. Op compuclub stond gisteren van deze vlucht niet één uitslag. Dacht zelfs dat er probleempje bij de compuclub was opgetreden. Vandaag om 12.00 uur nog eens gekeken en opnieuw nog geen uitslag van deze vlucht te vinden. En nu ik dit zit te tikken staan er eindelijk een paar uitslagen op de site en die waren niet echt hoopgevend. Zo waren er in de vereniging van Cor Leytens 66 duiven ingekorft. Hiervan waren er gisteren 9 thuis. De vereniging in Boxtel 33 duiven waarvan er 1 thuis was. Een vereniging in Den Bosch 42 duiven en ook 1 thuis gisteren. Vereniging in Rosmalen 123 duiven en niks thuis. Dit waren tot nu toe de enigste verenigingen die hun uitslag hadden verzonden naar de compuclub. Als je duiven wilt blijven houden in Oost Brabant dan moet je het incasseringsvermogen hebben van een profbokser.

Maar het vliegseizoen zit er nu echt op in Nederland. We gaan ons op alle gebied reeds voorbereiden op het nieuwe seizoen. Zo begint deze voorbereiding op het eigen hok met de selectie. Deze week een vraagje binnen gekregen hoe ik mijn selectie doe. Voor de oude duiven is dit heel simpel. Hier wordt alleen gekeken naar de uitslagen. En omdat ik uit deze duiven niet kweek wordt het nog makkelijker voor mij. Ik zal even duidelijk maken waarom het dan makkelijker is. Vliegduiven waarmee je ook kweekt kunnen een extra probleem opleveren in de selectie. Een goede vlieger die een goed vliegend jong aflevert is uiteraard geen probleem. Maar een slechte vlieger waar een redelijk jong uit komt wat doe je daar mee. Gelukkig heb ik dit soort selectie probleempjes niet. Ik kweek alleen uit mijn kweekduiven en die worden alleen geselecteerd op wat zij kweken. Twee jaar krijgen ze om wat goeds af te leveren. Sommige duiven krijgen om verschillende redenen nog wel eens een jaartje respijt. Maar daarna wordt echt de rekening opgemaakt.

De selectie van de jonge duiven is een geheel ander verhaal. Allereerst wordt er gekeken naar de gezondheid. Een jong wat niet gezond kan blijven verliest al heel gauw zijn verblijfsvergunning. Ook heb je wel eens van die jongen die de eerste vluchtjes goed komen en dan ineens een beetje gaan kwakkelen. Dit zijn ze ook niet, daar steek ik geen tijd meer in. Duiven die na een heel vliegseizoen (in ons geval zijn dit een tiental vluchten) zelden of nooit de uitslag weten te vinden gaan er ook uit. Dan blijven er over de duiven die minstens 50% tot 100% prijs weten te winnen. Deze laatste mogen blijven. En dan zijn er altijd nog de twijfelgevallen. Zoals een broer/zus van die goede. Een duifje meer of minder als je genoeg plaats hebt is nooit weg. Moet hier wel aan toe voegen dat ik nog niet heb meegemaakt dat tussen deze laatste categorie een echte goede zat. Als ik een superjaar met de jonge duiven achter de rug zou hebben ging ik ze ook nog eens op persoonlijke voorkeur selecteren. Maar deze weelde komt niet zo vaak voor. Dus laat ik mij meestal leiden door gezondheid en prestaties. Ik voel mij hier het prettigste bij.

De voorbereiding voor 2017 heeft ook toegeslagen met mijn hok. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Wie mijn hok ooit heeft gezien ziet dat het duivinnen hok compleet is verwijderd. Het is de bedoeling dat ik de ren helemaal doortrek voor het totale hok. Volgens mij krijg ik het dan makkelijker om de boel te verzorgen. Misschien krijg ik er dan geen hekel aan dat ik wat meer duiven heb dan vorige jaren. Het vliegen op de ren met de oude duiven dit jaar uitgetest en ik kan niet zeggen dat het nu zo slecht is gegaan. Maar we hebben nog wat te doen eer dat alles weer klaar is.

hok