Deze week en ik had precies deze dag geen tijd om de jongen op te leren. De rest van de week was het uitgesproken Nederlands zomerweer, echt om te janken en het houd maar niet op. Deze week moeten we inkorven voor de tweede jonge duiven vlucht. Maar ik houd het opnieuw voor gezien. Moet eerst de jongen eens op een normale manier naar huis zien te krijgen van het opleren. Als het komende week maar enigszins lukt gaan ze iedere dag weg heb ik mij voorgenomen.

De laatste twee weken ben ik wel aan het rijden voor de duiven maar dit is om ze op te halen nadat ze ergens zijn gestrand. Heb er tot nu toe vier opgehaald. Hierbij zat één duifje in Bunnik. En ook nog eens bij een niet duivenmelker. Dus ben je wel verplicht om het duifje op te halen. Mijn vrouw had de telefoon aangepakt. De man aan de andere kant van de lijn wist niet welk nummer het was. Zijn vrouw had het namelijk uitgezocht op internet en was uitgekomen op mijn telefoonnummer. Op de plaats aangekomen bleek het duifje in erbarmelijke staat te zijn. Het enig positieve aan het hele geval was dat het een jong uit mijn beste koppel bleek te zijn. Maar…twee dagen later lag hij dood in mijn quarantaine hokje. Het is tot nu toe ongelooflijk hoeveel jongen er verspeel d worden. Zo was het gisteren weer raak. Eén duivenmaat in Dordt had er gisteren avond 20 van de 60 thuis. Daar kan je vergif op innemen dat niet alles thuis komt. Bij het afslaan van de klokken aan het eind van de middag was zo’n beetje bij de meeste melkers nog een derde van de jongen onderweg. En dat van een vluchtje vanuit Duffel wat om half tien al gelost was.

Deze morgen een appje van Aldo. Deze man heeft pas een paar jaar duiven. Sinds een tweetal jaar hebben we zeer regelmatig contact. Hij is namelijk nogal leergierig en wil geen fouten maken. Maar hij maakt wel eens een klein foutje door aan een paar verschillende liefhebbers dezelfde vraag te stellen. En dan weet je bij voorbaat dat het fout loopt. Want vraag je aan vijf verschillende duivenmelkers hetzelfde dan krijg je geheid vijf verschillende antwoorden. En probeer dan maar eens als beginner er een touw aan vast te knopen.

Het appje van deze morgen was een beetje anders. Aldo had namelijk gisteren zijn jongen meegegeven op een vlucht vanuit St Job in t Goor voor hem 100 kilometer. Zijn ploegje jongen deed het tot nu toe voortreffelijk. Ze trainden aan huis dat het een lieve lust was. Meerdere malen opgeleerd en ze presteerden het om eerder thuis te zijn als de baas. Dus er werd met veel vertrouwen ingekorfd. Het resultaat was echter zo slecht dat je voor minder het bijltje er bij neer zou gooien. 28 jongen mee en om 13.00 waren er 6 thuis. Maar tot 10 uur deze morgen was er niet één meer bij gekomen.

Aldo merkte op dat dezelfde afdeling ook een deel in Breda had gelost en hier was het helemaal prut. Ben eens gaan kijken hoe de totaal uitslag er in deze afdeling er uit zag op compuclub. Als je dit ziet dan schieten de tranen in je ogen. Los om 8.30 uur voor deze liefhebbers tussen de 100 en 150 kilometer. De eerste duif maakt 1656 mpm en de laatste kwam net aan 300 mpm. Dat wil zeggen 6 uur tussen de eerste en de laatste prijs, en dan moeten er nog 5000 duiven thuis komen. De winnaar van deze vlucht zat in Wezep, deze man had 50 jongen in de mand. Zijn eerste duif komt om 9.48 uur en is daarmee de snelste van heel de afdeling. Dan tussen 10.08 en 10.29 vijf duiven. Nog een duif om 15.27 uur en verder niets meer. Dit zijn toch ongelooflijke uitslagen. Waar zitten al die duiven?

Na Bourges van afgelopen week vlogen de oude duiven bij mij aan huis op maandag al gelijk weer een vol uur. Dit is iets wat ik in mijn duiven loopbaan nog maar weinig heb meegemaakt. Trainen aan huis was bij mij toch al meestal maar bijzaak. Maar ik denk dat de duiven nu zo makkelijk trainen omdat het ploegje wat groter is als voorgaande jaren. In ieder geval gaf mij dat een goed gevoel. De duiven aten goed en bij het inkorven voelden ze prima aan. In totaliteit niets mis mee. Op zaterdag waren de oude duiven al vrij snel los. Dus alles ging eigenlijk op rolletjes. Het enige wat niet leuk was waren die verspreid voorkomende buitjes. Maar die waren volgens mij zo klein dat ze daar makkelijk omheen konden vliegen. Nu, dat hebben die van mij dan ook echt gedaan. Zo goed als alles deze week ging zo slecht was de uitslag. Veruit de slechtste van het tot nu toe zeer goede jaar.

Met 49 duiven mee (ook niet weinig) werd het in de club een magere 8-10-11-12 en 10 prijzen in totaal. En in de kring tegen 1171 duiven 18-42-43-44-50.

Maar ja soms zit het mee en soms zit het tegen.

Op naar volgende week…….