Dat was het zeker. Dinsdag inkorven voor Bergerac. Woensdag inkorven voor Ruffec. Donderdag de jonge duiven inkorven voor Pont st Max. Tot slot op vrijdag aanvang van de nalijn met een vluchtje vanuit Duffel. Want dat is ook waar, we hebben zaterdag al weer de laatste officiële vluchten met de oude duiven. En dan gaat het hard met het seizoen 2016.

Het mannetje van de weersverwachtingen begon op maandag al te roepen dat het een schitterend weekend zou worden. Dus ik heb alle registers open getrokken en heb voor alle vier de vluchten duiven in de mand gedaan. Kon dan van de ochtend tot de avond genieten van duivensport. Nu zullen er best mensen zijn (inclusief mijn vrouw) die bij deze woorden zullen hebben gedacht, wat haalt hij in zijn hoofd om aan Bergerac mee te doen. Nu, daar had ik gewoon eens zin in. In een eerder duivenleven heb ik al eens wat duiven op de overnacht vluchten gespeeld. En dit begon met twee duivinnetjes die als jonge duif op een hele slechte (qua weer ) Bourges beide vroeg op de uitslag stonden. Deze twee duifjes waren nichtjes en beide kleinkinderen van mijn BLAUWE BOL. Duiven uit deze lijn konden alles van 100 tot 1000 kilometer. Zo ook deze twee duifjes, ik heb ze beide 5 keer op de overnacht gespeeld en samen wonnen ze 10 prijzen. En echt geen flut prijsjes. Zo won één van de twee op een zeer zware Bergerac (geklokt rond half één) de 8e Nationaal. En prijkte hiermee op teletekst. Ik wil hiermee maar zeggen dat het niet perse duiven van HET SOORT moeten zijn. De duiven weten toch zelf niet uit welke familie ze afstammen. En nu zult u wel willen weten hoe mijn Bergerac experiment is afgelopen. Ik had er drie ingekorft, twee doffers en één duivin. Een tweejarige doffer die vorig jaar de 1e in de club won tegen een handjevol duiven vanuit Ruffec. Dit jaar heeft hij tot nu toe prijsjes gewonnen. De jaarling doffer won als jong gelijk op Duffel de 1e prijs maar bleef daarna van een vlucht enkele dagen onderweg. Ook dit jaar een prijsjes winnaar geworden. De jaarling duivin is van hele goede afstamming maar…….   Ik denk niet bepaald een golden team en dat bleek ook, maar ik stond niet helemaal voor joker. In de club waren 87 duiven en ik win de 10e (jaarling doffer) en de 19e (tweejarige doffer).

Dat was de eerste vlucht deze zaterdag en die verliep bepaald niet in de omstandigheden waar ik op gehoopt had. De weerman zat er duidelijk weer eens helemaal naast. Somber bewolkt en op momenten een natte wind. Heel wat anders als de voorspelde overdaad aan zonneschijn. Gelukkig kreeg de weerman voor de rest van de dag wel gelijk en werd het een prima duivendag. Met een wind die in de loop van de dag draaide naar het noord-westen werd het er voor de duiven niet makkelijker op. De snelheid ging per vlucht die later thuis kwam naar beneden. Eerst waren daar de duiven vanuit Duffel. Voor deze vlucht had ik 8 duiven mee gegeven. Dit waren de beste duiven tot nu toe op de vitesse midfond vluchten. Ik had, al was het een sprint vluchtje, heel veel vertrouwen dat dit succes op kon leveren. De eerste die arriveerde was de TURK op 11.56. Gelijk gevolgd door een drietal ook nog op 11.56 uur. In de club tegen 343 duiven was dit goed voor 1-2-4 en 5 en totaal 8 van de 8 in de prijzen. In de kring tegen 2533 duiven was het 3-14-20-23.

Dan was het de beurt aan de probleem gevallen van dit jaar, de jongen. Deze werden om 9.30 uur gelost in Pont st Max. Voor mij 315 kilometer. Ik verwachte een super vlotte vlucht maar dit bleek toch voor de meeste wat anders. Tussen de aankomsten zaten gemiddeld best grote gaten voor zo’n vlucht. De prijzen werden verdiend in een klein half uurtje. Bij mij was het net als de vorige weken. Een paar duiven op tijd maar geen echte serie. In de club 283 duiven 4-8-14-17-20-21-25. In de kring 2163 duiven de 18e en 37e prijs. Er waren uiteindelijk nog twee lichtpuntjes. Het eerste lichtpuntje was dat de eerste duif ook vorige week de eerste duif was en het tweede lichtpuntje dat het gouden ringen duifje van vorige week opnieuw een kleine greep in de kassa doet. Maar het is over het algemeen maar een beetje overleven met de jonge duiven dit jaar.

En dan als laatste vlucht deze zaterdag was er voor mijn duiven de zwaarste opdracht van dit jaar, Ruffec, 720 kilometer. Het werd een echte kuitenbijter. De snelste duiven maakten 1189 mpm en het concours duurde ruim anderhalf uur eer de prijzen verdiend zijn. Ik schrijf met opzet snelste duiven want maar liefst vier duiven zitten in dezelfde metersnelheid. En het ongelooflijke van deze situatie is dat ze alle vier van de ontketende Comb. Verkerk zijn. Vier duiven in 4 seconden en die vliegen dan weer 8 minuten los op het hele concours aangevoerd door een duif van…..de Comb. Verkerk.

Bij ons was het ook niet slecht. Onze eerste duif is het zelfde duifje dat ook op Argenton onze eerste duif was. Toen won ze de 40e tegen 7374 duiven. Nu pakt ze de 10e tegen 3770 duiven. Niet slecht denk ik op twee van die zware klassiekers. In de kring waren 422 duiven. Met 33 duiven mee win ik: 3-11-15-18-21-24 etc

Als het donker wordt mis ik nog 8 duiven van Ruffec, nog 1 duif van Bergerac en 3 jongen. Deze ochtend ging het even hard want om 8 uur waren er al 7 van Ruffec, 1 van Bergerac en 1 jong terug. Dus de schade valt weer mee.

In België werd vandaag de Nationale Bourges vervlogen. Een vlucht waar de hele internationale duivenwereld naar kijkt. Eén keer deze vlucht winnen en je wordt nooit meer vergeten. Mijn vrienden Jan en Rik Hermans slagen er vandaag in deze vlucht voor de tweede keer te winnen. De eerste maal was het met de oude duiven en deze keer is het met de jonge duiven. Maar ook hun totale uitslag is vandaag fenomenaal. De provinciale uitslagen zagen er zo uit:
Bij de oude duiven stonden er 763 in concours, met 7 duiven mee 5-7-13 enz  6 van de 7
Bij de jaarlingen 1453 duiven in concours, hier 18 duiven mee 4-7-18-35-42-49-52 en 14 duiven op de 255e prijs
En tot slot de jonge duiven hier waren er 4166 provinciaal gezet, daarvan 29 van Rik en Jan en die wonnen 1-12-15-27-28-59-70-94 in totaal 15 prijzen.

Tot slot wil ik iedereen die slechte plannen heeft om ongevraagd ons te terrein te betreden waarschuwen dat we in het bezit zijn gekomen van bewaking. Op dit moment heeft hij even pauze.

bono op rust