De vooruitzichten voor afgelopen weekend waren op zijn zachtst gezegd niet om te gaan staan juichen.
Voorspeld werd een tropische dag en zowaar ze hadden gelijk het werd zelfs de warmste 8 juli ever.
Maar hieraan voorafgaand vond ik het toch allemaal spannend wat te doen en hoe alles zou aflopen.
Voor de oude duiven hadden we onder een beetje dwang mijnerzijds (mijn broer is nu eenmaal een beetje aan de voorzichtige kant) besloten om alles in te korven op de vlucht Chateauroux wat later Vierzon werd.
Dus dit was helemaal geen probleem daar waren we het supersnel over eens.
En in de loop van de week werd ik er meer en meer van overtuigd dat deze vlucht geen onoverkomelijk probleem zou zijn voor de oude duiven.
Je kunt namelijk via de website van PITTS een zeer uitgebreid weerbericht van iedere losplaats tevoorschijn toveren en daar werd mij wel duidelijk dat de grote hitte niet in Frankrijk zat maar bij ons en dat de wind bovendien meer uit de ZZW hoek zou waaien en niet uit de verraderlijke ZZO richting.
Daar zouden ze pas in België mee te maken krijgen en dan mag je er toch vanuit gaan dat oude duiven die op koers liggen dit niet als een groot probleem ervaren.
Het enige nadeel is dat we met dit vooruitzicht bij voorbaat kansloos zijn aan de oostkant en ook dit is voor ons geen probleem want voor dit soort vluchten te winnen denk ik dat er nog een beetje meer kwaliteit moet verschijnen aan de Oudendijk, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Met de jonge duiven was de beslissing helemaal niet moeilijk daar werd door ons bij voorbaat niet aan deelgenomen.
Een voorspelde ZZO wind en bloedheet weer dat vraagt om problemen met dat onervaren spul.
Alhoewel onze jongen ruimschoots opgeleerd zijn is dit iets waar wij voor passen.
Met het verbieden van wedvluchten voor jonge duiven heeft de NPO dit keer juist gehandeld, soms moet je melkers tegen zichzelf in bescherming nemen want er zijn er altijd die zonder dit verbod gewoon met hun duiven naar de club zouden komen met alle problemen van dien de volgende dag.
Dat het zelfs met oude duiven nog geen eens een gelopen koers is werd duidelijk van het vluchtje vanuit Quievrain.
Met het binnen brengen van de klok om 20.00 uur waren er best nog al wat duiven niet thuis van dit vluchtje maar moet wel gezegd worden dat dit verschilde wel van melker tot melker.
Eén van de beste spelers op dit moment in onze kring moest er nog 6 van de 17 en een ander had er 17 van de 17 in de prijzen, ik bedoel maar typisch duivensport.
Zo miste vriend Bart maar één duif maar wel zijn beste, een duif die meerdere 1e prijzen won tot op afdeling niveau. (inmiddels weer thuis maar wel na een slechte nachtrust)
Je ziet maar wat ZO wind je aan kan doen.

In Belgie.
Daar werd er in Antwerpen gevlogen zowel met oude als jonge duiven vanuit Melun, voor de meeste spelers daar een vlucht van rond de 300 kilometer.
Met de oude duiven werd het al een vlucht die voor de nodige problemen zorgde.
Zo was er maar even 1.5 uur nodig om de prijzen te verdelen.
Maar voor de jonge duiven werd het een ware helle tocht.
Zomaar een voorbeeld: Eén van de allergrootste jonge duiven specialisten van België namelijk Combinatie Roziers-Xiang uit Itegem hadden maar liefst 118 duiven in de strijd en constateren
10 uur 31.
10 uur 48.
11 uur 22.
11 uur 24.
11 uur 38.
11 uur 51.
12 uur 07.
13 uur 00
Dan zijn we 2.5 uur onderweg en moeten er nog 110 arriveren.
Een andere grootheid Willy Daniels uit Kessel had er 35 mee en staat met vijf duiven op de uitslag
11 uur 03
11 uur 24.
15 uur 31
17 uur 02.
17 uur 41
Maar er was nog even tijd want de laatste prijsduif op de uitslag werd om 19 uur 44 geconstateerd.
Dus een prijsduur van 9 uur en 13 minuten.
Echt triest voor de mensen die dit overkomt, daar staat tegenover dat op dezelfde dag van Barcelona er melkers zijn die ze constateren of ze in Roosendaal gelost zijn, wat denkt u bijvoorbeeld van een Joost DeSmeyter uit Melden.
Op de dag van lossing wist hij er al één te vangen om 22 uur 20 en wint daarmee de 2e nationaal maar de andere morgen gaat het gewoon door met constateringen om:
06.21 uur 07.48 uur was toch wel lang bijna 1.5 uur wachten 07.53 uur. 08.12 uur. 08.19 uur
08.23 uur. 08.23 uur. 08.28 uur. 08.31 uur 08.32 uur. 08.36 uur 08.40 uur 08.46 uur 09.13 uur. 09.26 uur 09.41 uur. 09.44 uur. Ik stop er mee, het is wel duidelijk dat dit een super resultaat is.
Duidelijker kan je het niet laten zien wat het verschil is tussen routine/ervaring en de jeugdige onervarenheid.

Op eigen hok.
Waren zoals eerder vermeld alle oude duiven mee naar Vierzon.
Met een concoursduur van 1 uur 45 minuten duidelijk een vluchtje voor de doorduwers.
Wij winnen in de kring tegen 420 duiven de 5e-7e-13e prijs en maken in totaal 10 prijzen en zijn we best tevreden met dit resultaat.
Bovendien zijn ze alle 22 weer thuis waarvan drie zondagmorgen vroeg.