Is eigenlijk zonder op te scheppen voor mij niets bijzonders. Ik ken daar al 10 jaar een inmiddels Chinese vriend, Zhang Chao Dong genaamd. Hij moest even kwijt wat er afgelopen week was gebeurd in dat verre land.

Afgelopen zaterdag moesten er 27.000 duiven gelost worden voor één van de belangrijkste provinciale vluchten van het jaar met de oude duiven.  Het was een vlucht van 550 km.  De week voordien op een vlucht van 340 km had hij de 1e prijs gespeeld van 20.000 duiven, dus je kan wel nagaan dat hij er naar toe had geleefd om eens goed uit te halen op deze vlucht. Zaterdag was het weer zo slecht dat de vlucht werd uitgesteld naar zondag. Op zondagmorgen waren er ook, omdat er maar liefst 18 containers met duiven stonden, belangrijke regeringsmedewerkers op komen dagen om dit spektakel eens op de camera vast te leggen.  De clubeigenaar was daar ook om alles in goede banen te leiden, maar dit ging verkeerd. Om 6 uur in de ochtend hadden zich daar een 150 regering medewerkers verzameld en die hebben onder leiding van hun hoogste baas zoveel druk uitgeoefend op de clubeigenaar dat hij overstag ging en de duiven om 6.30 uur maar heeft gelost. De meute moest tevreden worden gesteld zodat er een fotootje gemaakt kon worden. De duiven zijn gelost in de motregen en zijn daarna in een 400 km lang traject terecht gekomen van aanhoudende regen. Het eind resultaat laat zich raden. Dezelfde dag waren er in heel Beijing 600 duiven terug gekomen. De andere morgen zat het helemaal dicht van de mist en werd de catastrofe compleet. Op het einde van de derde dag zijn er inmiddels 2000 gearriveerd.

Chao Dong,

Had er 20 ingekorfd, nagenoeg al zijn goede vliegduiven van dit moment. Op zondag had hij er drie, op maandag opnieuw drie en vandaag is er één bijgekomen. Deze laatste was wel heel dun zei hij met een beetje Chinese humor. In totaal 7 van 20 is in verhouding nog niet eens zo slecht. Maar zoals gebruikelijk is zijn winnaar van de week er voor nog steeds onderweg.

Hoe dit verder gaat aflopen ?

Hij verwacht dat het komende weekend heel stil zal zijn op de wedstrijddag in en rond Beijing. Komende zaterdag zou de belangrijkste nationale vlucht van 550 km vervlogen worden. Maar hij verwacht dat heel Beijing dit keer hier niet aan mee zal doen.

Voor de club eigenaar,

Is het ook niet echt goed afgelopen.  Deze ochtend zijn een tiental teleurgestelde liefhebbers verhaal gaan halen in het clubhuis. Volgens Chao Dong hebben ze de hele boel verbouwd, alle ramen eruit en het interieur voor een groot gedeelte gesloopt. Je moet weten dat er in China nog altijd alternatieve belangen meesprelen. Ongetwijfeld wel eens gehoord hoe zwaar er gegokt wordt op de duiven, zowel in het officiële als in het duistere circuit gaat het om echt heel veel geld. Het waren dan ook maffia achtige figuren die verhaal hebben gehaald bij de club eigenaar. Ik denk dat hij zich de volgende keer wel twee keer zal bedenken voor hij weer zo’n stunt uithaalt.