De jongen zijn een beetje aan het vliegen geslagen. En dan vooral de nadruk op een beetje. Het is bij mij meer een gewoonte dat de jonge duiven niet echt goed trainen aan huis, maar dit jaar maken ze er echt een potje van. Kan niet zeggen dat ik aan de duiven afzie dat er iets niet klopt waarom ze niet goed zouden trainen. Het gaat zelfs allemaal voorbeeldig dit jaar. De mest is meestal wel een goede graadmeter hoe de gezondheid van de jongen het er in het algemeen voorstaat. Nu, dit is vergeleken met andere jaren prima. Vorig jaar was dit juist een geweldig probleem om de mest een beetje goed te krijgen (en dat was te zien in de uitslagen). Dit jaar heb ik hoofdzakelijk alleen maar winterjongen om vanaf de eerste vlucht mee te vliegen. Twee rondes kort achtereen gekweekt. Daar zat hooguit drie weken verschil in. Dus de jongen zouden oud genoeg moeten zijn om flink te trainen. Maar zoals gezegd, pas deze morgen waren ze voor het eerst een paar minuten helemaal uit beeld. Daarna nog een 15 a 20 minuten rond het huis en dat was het wel.

Moet wel zeggen dat ik een beetje opgelucht was toen ze weer allemaal terug rond het huis vlogen. Meestal ben ik niet gauw bang dat er wat vreemds gebeurd. Maar wat je laatste paar dagen leest en hoort van verschillende kanten is toch wel heel vreemd. Dan heb ik het over het massaal verspelen van jonge duiven juist met een mooie strakke blauwe lucht. Ik weet dat dit weertype niet ideaal is als je de jonge duiven voor het eerst gaat opgooien. Dan speel je echt wel met vuur. Zeker als er dan ook nog eens een oostelijke wind staat. Maar met dit weertype de jongen massaal van het hok verspelen is toch wel iets geheel nieuw.

Vorige week zijn de jongen geënt tegen pokken en paramixo. Als het goed is zijn de ent reacties op deze entingen voor het grootste gedeelte achter de rug. Nog een paar weken en we gaan er over denken de jongen op te gaan leren. Alleen hebben we tot nu toe nog steeds geen rare schijters gehad. En omdat we daar elk jaar opnieuw mee te maken krijgen zou het heel fijn zijn als het niet te lang op zich laat wachten. Het is natuurlijk een groot probleem als je jonge duiven dit net voor de eerste vlucht zouden krijgen. Je bent dan zo wie zo drie weken kwijt aan uitzieken en opnieuw een beetje conditie op doen. Als dit je overkomt doe dan niet gestrest en zie deze drie weken door te komen. Meermaals gezien dat melkers na een dag of vijf medicijnen geven hun duiven spectaculair zagen opknappen. En daarom ook weer supersnel gingen inkorven. Ik kan u garanderen dat u dan heel het vliegseizoen achter de feiten aan blijft lopen. Goed vliegen zal er niet bij zijn en bovendien gaat u onnodig duiven verspelen.

Met de oude duiven staan we op de drempel van het nieuwe seizoen. Volgende zaterdag (als het weer mee zit) gaan we de eerste wedstrijd al weer hebben. Het is maar een vluchtje van 80 kilometer, maar toch. Het is en blijft de aanvang van een nieuw seizoen. Veel liefhebbers gaan al weer voor de volle 100% er tegen aan. De één voor een kampioenschap in hun club en de ander zoekt het hoger op en doet mee om nationaal kampioen te worden. In onze club moeten we ons niet druk maken om het winnen van het Vitesse kampioenschap. Wij zijn lid van denk ik de enige club in Nederland waar je geen kampioen kunt worden. Wij vervliegen ze namelijk niet. Bij ons zijn vorig jaar de kampioenschappen afgeschaft.

Ter voorbereiding zijn mijn oude duiven afgelopen dinsdag door vriend Jan weggebracht naar de grens. Voor mij een kleine 40 kilometer. In totaal waren het een goeie vijftig duiven. Gelost om half twee, toen was zeker de grootste kou uit de lucht. Prachtig weer en een kalm windje mee. En daar arriveerden zo ook naar. Eerst drie tegelijk, een minuutje later een ploegje van 20 en even later nog zo’n ploegje. Er kwamen nog wat losse achterblijver en toen het kopje koffie op was hadden we wel het idee dat alles thuis was. Maar dit bleek toch niet zo. Over de hele middag kwamen er nog zes waarvan de laatste om half vier. Ik tel mijn duiven heel weinig en het resultaat hiervan werd twee dagen later duidelijk toen er nog een duivin kwam opdagen. Denk dat ik ze niet meer weg breng voor de eerste vlucht. U leest volgende week wel hoe dit is afgelopen. Officieel wordt er dus volgende week gestart en wens daarom iedereen vanaf deze plek een heel mooi duivenseizoen.