Deze week zijn er al twee doffers afgevallen. De ploeg van 16 waar ik mee ben gestart is al gereduceerd tot 14. De eerste die ik uit de ploeg heb verwijderd was een doffer die vorig jaar uitgeleend heeft gezeten bij de Fam. van de Berg uit IJsselmuiden. Deze doffer had als jonge duif een keer de eerste gewonnen, maar verder niet veel prijzen. Kwam wel uit de familie waar ik al veel goede van heb kunnen kweken. De vader is een zoon “KERKDUIFJE” en de moeder een kleindochter “KANNIBAAL”. Dus na 2014 in IJsselmuiden te hebben vertoefd zat hij nu weer op zijn eigen home. Een prachtig mooie duif is het en daarom had ik hem op het vlieghok geplaatst. Maar deze week was hij twee dagen achtereen pas in de avond terug van het uitlaten in de ochtend. Daarom is hij toch weer uit de ploeg verwijderd. Ze moeten wel in de pas lopen anders krijg ik er een hekel aan en dat is niet handig als je oud wil worden op mijn hok. De tweede duif die ik heb verwijderd was een jaarling doffer (nu niet meer).  Het eerste vluchtje dit jaar was zoals gebruikelijk vanuit Duffel, maar ze konden gisteren de duiven niet lossen. Dus hadden de duiven gelijk al een vluchtje met twee nachten mand. Ik vind dit niet hinderlijk, een nachtje langer in de mand is volgens mij alleen maar beter voor je uitslag als je in het bezit bent van een paar goede duiven. In de mand kunnen zitten is volgens mij ook een kwaliteit. Deze jaarling doffer had duidelijk problemen met het nachtje langer mand zitten. Het leek er veel op dat hij tien rondjes had gebokst en weinig in de sportschool had vertoefd. Dus past hij niet in mijn systeem en werd eruit geselecteerd. Het was wel een opvallende verschijning, hij was nl. bijna wit. Bovendien had zijn nestmaatje vorig jaar nog een NPO concours gewonnen. Maar dat zegt allemaal weinig want de broer van Cruijff kon ook geen meter voetballen.

De eerste vlucht: was zoals gebruikelijk vanuit Duffel,  voor mij een afstand van bijna 80 km. Heel de ploeg was mee, in mijn geval is dat 15 doffers (nu nog 14) en 19 duivinnen. Bij deze duivinnen zit er trouwens ook één die heel erg aan het solliciteren is om te verhuizen naar het ronde broedhok. Het is een jaarling duivin die ongeveer een kwartier er over heeft gedaan om na de vlucht binnen te komen. Het was zeer opvallend hoe bang deze duif was bij thuiskomst. Maar we hebben nog een weekje geduld met haar, we zullen zien komende week. Zoals geschreven werden de duiven op zondag gelost. Om 9 uur los deden de eerste duiven er net iets meer dan drie kwartier over om thuis te komen. Het werd een vluchtje waar snel binnen komen net zo belangrijk was als snel vliegen. Dit ging bij mij niet zoals het eigenlijk zou moeten, maar ze zullen nog wel  betere manieren krijgen de komende weken.  De uitslag werd een echte meevaller. In de kring tegen 3750 win ik 8-17-21-30-31-33-35-36 dat was 8 keer 1 op 100. In totaal won de ploeg 23 prijzen van 34 mee.

De toekomst: vorige week schreef ik over het aantal duiven dat er nog wordt ingekorfd met rassen schreden achteruit loopt. Jammer genoeg werd ook nu deze neergang niet doorbroken. Vorig jaar de eerste vlucht met de oude duiven 727 duiven, nu waren het er ongeveer 560 in de club. Jammer, maar het is niet anders en we zullen er mee moeten leven.

Nog even over die uitgeleende doffer:

Zoals geschreven heeft hij samen met nog een duif van mij een jaartje in IJsselmuiden vertoefd. Deze twee zaten bij de Fam. van de Berg. Deze ochtend belde Gerard op dat het lenen niet slecht is uitgepakt. Natuurlijk hebben we pas één vluchtje gehad maar gisteren won Gerard  de 1e en 3e prijs in de afdeling  en  dat was tegen 7906 concurrenten. En u raad het al, de eerste komt uit de doffer die ik al uit mijn vliegploeg heb verwijderd en de tweede duif komt uit de andere geleende duif. Leuke berichten zijn dat.