U heeft de wekelijkse schrijverij een paar keer moeten missen. Of dit nu een drama of een zegen was is aan u. Maar feit is dat ik een paar weken in China heb vertoeft. De eerste week was het alleen maar duiven dingen. De tweede week, nadat ook mijn vrouw was gearriveerd hebben we lekker vakantie gehouden. Deze vakantie was niet op de gebruikelijke plekjes zoals de Muur, het verboden paleis, het terracotta leger enz. Maar we zijn naar het prachtige eiland Hainan geweest. Dit eiland ligt op dezelfde hoogte als Thailand. Nog niet de gebruikelijke vakantie bestemming als je het over China hebt. Prima weer, ongeveer 30 graden en heel rustig. Prima omgeving om helemaal tot rust te komen.

Maar over duiven….

De volle twee weken dat we daar waren was het weer om met duiven te spelen aller belabberdst. Ik heb het nu over de regio Beijing. Daar was het iedere dag mistig. Niettemin wordt er daar dan toch met duiven gespeeld. Je kan dan ongeveer wel inschatten dat dit toch andere vluchten zijn als dat wij gewend zijn. Je hebt er een iets taaiere duif voor nodig om hier te excelleren. Het is hier ook compleet onmogelijk om een vlucht te overheersen. Daar zijn de weersomstandigheden te slecht voor. Ik ga u niet vertellen hoeveel duiven er hier verloren gaan maar houdt het er maar op dat dit bij ons zeer veel weerstand zou oproepen.

Toen wij arriveerden in China zou de volgende dag de finale race van de Pioneer club zijn. Deze Pioneer club organiseert een competitie met speciale ringen. De competitie omhelst vier vluchten met jonge duiven. Allereerst moeten de melkers de duiven zelf opleren. Dan is er één trainingsvlucht van ongeveer 300 km georganiseerd door de club. Daarna is het vier weken achtereen 500-500-560 en 500 km. Niet nodig te schrijven dat dit niet zonder slag of stoot afgewerkt kan worden. Allereerst moet je een ongelooflijke kwaliteit aan duiven hebben. Het is niet voor niets dat de Chinese liefhebbers heel de wereld afstruinen naar super duiven en er ook nog eens bereid zijn veel voor te betalen. Als je namelijk wilt meedoen aan dit spelletje van de Pioneer club moet je best bereid zijn financieel een risicootje te nemen. Zo kost een setje ringen (15 stuks) al 50.000 Yuan, omgerekend op dit moment toch dik 7000 euro. Hiervan werden er ongeveer 500 van verkocht wat neerkomt op 7500 duiven. En dat is nog maar het begin. Als je er ook nog eens op wil gokken dan weet je echt niet wat je overkomt. In de club via de officiële weg wordt er ongeveer 15.000.000 euro vergokt. Daarnaast nog een klein wagenpark aan auto’s vanaf een BMW, AUDI, tot een BENTLEY. Wij kunnen ons hier niets bij voorstellen maar het gebeurd echt.

Daarnaast is er nog een semi-zwart circuit waar het bedrag oploopt tot een veelvoud hiervan. Als je dit weet is het ook niet zo verwonderlijk dat de Chinezen bereid zijn om veel geld uit te geven aan goede duiven. In het volgende stukje ga ik weergeven wat er allemaal omheen gebeurd, best leuk om te weten.

Op eigen hok is het druk geworden.

We hebben een dotje kostgangers. Een vriend moest een operatie aan zijn knie ondergaan, maar tegelijkertijd moesten ook de hokken weg op zijn oude adres. Dit alles werd een beetje teveel en om hem te helpen zitten zijn duiven nu voor een paar weken bij mij. Totaal geen probleem want we hebben nu een paar hokken leeg staan. Na de selectie is er meestal ruimte genoeg. Wel moeten zijn duiven echt nog een beetje wennen als BONO (onze hond) hard voor de ren langs rent. Ze weten niet hoe snel ze in het nachthok moeten komen. Dat zal wel veranderen als ze hem een paar weken dagelijks voorbij zien rennen. Alles went, zelfs hangen.

De duiven zien er op dit moment prima uit, de rui gaat voorspoedig. Ook de tijdklok bij de kwekers weer tevoorschijn gehaald. Doe altijd een tiental dagen de dag verlengen voordat ik ze in de winter bij elkaar zet. Dat helpt ze een beetje om in het gewenste ritme te komen.

Zaterdag even naar de beurs. En dan zit de week er weer op.