Maar het nieuws van afgelopen week kan mij gestolen worden. Zit echt niet te wachten op het nieuws van een stelletje randdebielen die in Brussel een slachting onder onschuldige mensen aanrichten. Zat ook niet te wachten op het nieuws dat Johan Cruijff is overleden. Kortom een week die niet gauw uit je geheugen is verdwenen.
Maar het leven gaat verder. Zo wordt over twee weken het startschot gegeven van een nieuw vliegseizoen. Deze middag tijdens de verkoping van de Gouden Ringen race waren er toch al heel wat melkers die dezelfde ochtend eerst hun duiven hadden opgeleerd, voordat zij naar de verkoop kwamen.
Het was dit keer de vierde en laatste verkoop voor de competitie 2016. Opnieuw hebben de kopers van de duiven en de kopers van de ringen het totaalbedrag van meer dan 31.000 euro bijeen gebracht. Dus al is er in het algemeen wel sleet op de duivensport, voor de Dutch Golden Classic gaat dit niet op. Inmiddels voor de tiende keer is het weer een groot succes.
Deze laatste verkoop waren er 52 duiven bijeen gebracht. Gemiddeld was de opbrengst 111 euro, met als uitschieter 700 euro voor een jonge duif van Dirk van Dyck. Dit duifje draagt een zware last, want als het niet in de top drie speelt maakt de nieuwe eigenaar sowieso verlies. Het is trouwens voor deze competitie zaak dat je een beetje zakelijk inkoopt. Proberen door zo min mogelijk eurootjes uit te geven toch kwaliteit op je hok te halen, leuk toch?
Ik vind dat ik best veel lees over de duivensport in het algemeen. Wat mij de laatste tijd opvalt is, dat ondanks een dalende lijn in het aantal liefhebbers, zowel in België als in Nederland, er toch een flink aantal vooral Belgische melkers professioneel duiven zijn gaan houden. Die hebben de moed om de zekerheid van een baan op te geven en gewoon prof duivenmelker te worden. Zo las ik afgelopen week in De Duif dat Bart Geerinckx inmiddels ook prof is. Eddy Janssen doet de komende jaren ook een poging. Dan is er in Antwerpen nog een Ulrich Lemmens en dan zal ik er best nog een stelletje over het hoofd zien. Dat je dit aandurft in een almaar dalende sport als de duivensport is echt bewonderenswaardig. Ik denk ook dat deze ontwikkeling goed is voor onze sport. Als Marianne Thieme en consorten nu ook niet te veel herrie gaan maken kan het best eens een mooie tijd worden voor deze mannen.
Op eigen hok gaat het eigenlijk best goed. Alles zit een beetje op zijn plek voor het nieuwe seizoen. Zoals al eerder vermeld zitten de vliegduiven gewoon nog op het jonge duivenhok. Met uitzondering van drie overjarige doffers. Waaronder de “TURK”, die zitten nog in het originele oude duiven hok. Ze vliegen wel tegelijk met andere doffers. Wat wel bijzonder is, deze drie doffers stormen naar buiten als ik het raam open zet. Als ik nu het hok bij de andere doffers open doe komen ze niet vanzelf naar buiten. Ieder keer moet ik ze naar buiten jagen. Als ze dan eenmaal buiten zijn vliegen ze daarentegen wel weer heel goed. Bij de duivinnen hetzelfde. Vanaf de verkoop had ik een telefoontje naar mijn vrouw gedaan en gevraagd of zij het hok van de duivinnen open wilde doen, dit was om half vier. Toen ik thuis kwam om kwart over vier waren er precies vijf buiten. De andere dertig heb ik er toen alsnog uit gestuurd. En dan vliegen ze gewoon drie kwartier. Raar, maar het zal wel  zo horen. Nog twee weken en we gaan het weten….. 

Iedereen fijne Paasdagen.